Jean-Marie Le Mené, presedintele Fundatiei „Jérôme Lejeune”si autor al volumului La trisomie est une tragédie grecque (Salvator, 2009), ne avertizeaza in publicatia Le Figaro asupra pericolelor legate de iminenta intensificare a depistarii trisomiei 21 in Franta. Daca astazi depistarea acestei boli este propusa in al doilea trimestru de sarcina, noul tip de depistare va fi propus din primul trimestru. In acest stadiu, amniocenteza fiind imposibila, femeilor li se vor propune recurgerea la biopsia trofoblastului, care provoaca o rata a pierderilor fetale mai mare de 1,5-2 ori fata de amniocenteza.
Amintim ca depistarea prin metoda actuala a trisomiei 21 nu este lipsita de riscuri colaterale: anunt incorect al unei sarcini fara maladie (rezultat fals negativ), teama inutila intretinuta de anuntarea trisomiei 21 (rezultat fals pozitiv), cresterea numarului de proceduri de amniocenteza (mai mult de o sarcina din zece), care duce la o pierdere de 2 feti sanatosi la un fat cu trisomie. Femeile vor fi puse in situatia sa aleaga intre biopsia trofoblastului, mai devreme si mai riscanta, contra reducerii timpului in care sunt macinate de angoasa, sau aminocentaza, mai tarziu si mai putin riscanta, dar cu un timp de asteptare a diagnosticului prea lung.
O alta ingrijorare o ridica si disparitia timpului de reflectie in cazul aplicarii noii metode de depistare a trisomiei 21. Ansamblul de teste de depistare vor fi facute intr-o zi, cu rezultatul biopsiei in 48 de ore. In asemenea caz, se intreaba Jean-Marie Le Mené, cum se poate vorbi de un consimtamant liber si in cunostinta de cauza al femeii? Aproximativ 96% din copiii depistati cu trisomie in Franta sunt avortati. Obiectivul acestui nou tip de depistare a copiilor cu trisomie vizeaza nimic mai mult decat „o intensificare a eugeniei”.
Jean-Marie Le Méné concluzioneaza: „trisomia 21 nu trebuie oare sa puna in valoare persoanele, care sunt atinse de stigmatul din vina caruia sunt eliminate? Sa lasam deci Statele generale de bioetica sa se foloseasca de aceasta sansa istorica ce li se ofera: sa sublinieze ca economia si tehnica sunt in serviciul omului si nu invers”. (Le Figaro, 9 mai 2009)