Eluana Englaro, italianca de 38 de ani, care a intrat in coma acum 17 ani, a murit pe 9 februarie 2009, ca urmare a retragerii alimentatiei artificiale. Conform spuselor medicilor, aceasta inretrupere a grabit moartea Eluanei, survenita din cauza crizei cardiace. Autopsia va clarifica cu precizie cauza mortii Eluanei. „Si daca se confirma ca interventia umana a precipitat moartea ei, eu voi continua sa o consider o crima”, a declarat presedintele Comisiei Pontificale pentru Sanatate, Monsenior Javier Lozano Barraga.
Pe 6 februarie, premierul Silvio Berlusconi a aprobat, prin Consiliul de Ministri, un decret-lege care stipula ca „in asteptarea aprobarii unei legislatii complete privind sfarsitul vietii, alimentatia si hidratarea artificiala nu poate fi, in nici un caz, suspendata, de catre cei care asista persoanele care nu sunt in masura sa decida pentru ele insele”. Pentru ca seful statului Giorgio Napolitano a refuzat sa ratifice legea, Silvio Berlusconi a convocat Parlamentul ca acesta sa adopte legea in 2-3 zile.
Chiar daca moartea Eluanei n-a putut fi impiedicata, legiuitorii au anuntat ca urmaresc examinarea intregului text de lege. (Libération, 10 februarie 2009)
In legatura cu moartea Eluanei, avocata italiana Caterina Minneo estimeaza ca, apriori, medicii care au „debransat-o” pe Eluana nu trebuie cercetati pentru complictate intr-un act de eutanasie, daca acestia au respectat protocolul autorizat de justitie, intr-o decizie a Curtii de Casatie italiene, luata in noiembrie 2008. Dar, chiar daca moartea Eluanei se pare ca a survenit prin deshidratare si apoi stop cardiac, daca examenele toxicologice vor arata o doza prea mare de substante medicamentoase, echipa, dirijata de anestezistul Amato Del Monte, ar putea fi condamnata de la 5 pana la 11 ani de inchisoare.
Publicatia Le Quotidien du Médecin aminteste, in acelasi timp, ca o lege care interzice intreurperea hidratarii si alimentatiei artificiale ar putea fi discutata in Italia la sfarsitul acestei saptanani. Parlamentarii au lansat, de asemenea, discutarea unui proiect de lege privind testamentul biologic. Conform acestei propuneri, testamentul ar trebui sa fie semnat in fata notarului de un medic si reinnoit la fiecare 3 ani; medicii au dreptul de a refuza sa semneze; personalul medical nu pot nici sa inceapa, nici sa intrerupa un tratament care ar putea provoca moartea unui pacient si, in caz de controversa, ar putea fi numit un judecator al tutelei. (Le Quotidien du Médecin, 13 februarie 2009)
Dl Giorgio Napolitano a respins decretul premierului Silvio Berlusconi, prin care i se putea salva viata Eluanei Englaro, de 38 de ani, care a murit luni, 9 februarie 2009, dupa indepartarea alimentatiei si hidratarii artificiale. Dl Berlusconi a declarat: „… Eluana nu a murit de moarte buna. Ea a fost omorata. A murit in timp ce noi discutam constitutionalitatea unui proiect de lege”. Senatorul Maurizio Gasparri, care a afirmat ca dl Napolitano a trimis-o pe Eluana la moarte, se pare ca si-a retras partial afirmatia. Beppino Englaro, de 70 de ani, tatal Eluanei, care s-a luptat prin tribunale, timp de 10 ani, ca Eluana sa fie omorata, a cerut sa fie lasat in pace. (Financial Times, 11 februarie 2009) El s-a opus funeraliilor catolice a fiicei sale, optand pentru incinerarea ei. (Times, 12 februarie 2009) Federatia Internationala a Medicilor Catolici a declarat ca Eluana a fost omorata si a sugerat ca i s-a administrat un sedativ pentru grabirea mortii sale. Dr Pedro Simón Castelví, presedintele Federatiei, a declarat: „A-i refuza hrana si sa o sedezi cand nu avea dureri inseamna pur si simplu omor”. El a declarat ca fiintele umane nu ar trebui lasate niciodata fara mancare, adaugand: „Eluana putea respira, putea manca, putea inghiti si putea zambi. Iar acum nu mai este printre cei vii.” (Catholic News Agency, 11 februarie 2009) Romancierul Umberto Eco a scris in cotidianul La Repubblica, recent, ca, daca el ar fi fost in situatia drei Englaro, ar fi dorit sa i se stopeze alimentarea artificiala. Eco nu a comentat nimic inainte de moartea acesteia din cauza ca se „temea ca nu cumva comportamentul sau sa semene cu un sacal in jurul corpului ei suferind”. (AFP on Yahoo!, 12 februarie 2009)