Conform unui studiu efctuat de INSERM si Departamentul de Ginecologie-Obstetrica a Spitalului Poisy-Saint Germain din Yvelines, depistarea trisomiei 21 in cursul nasterii nu este bine inteleasa de catre femei.
In Franta, de la legea din 6 mai 1996, medicii trebuie sa propuna femeilor insarcinate stabilirea unui diagnostic prenatal si sa le informeze cu privire la acest demers medical. Ei trebuie sa asigure informarea gravidelor, care trebuie sa dea o declaratie sub semnatura ca sunt de acord cu procedura.
Depistarea trisomiei 21 se face prin ecografie, in trimiestrul 1 de sarcina, apoi prin test sanguin ai markerilor materni asociati trisomiei 21. Din 1997, acest test sanguin este propus gravidelor in mod sistematic in Franta. In functie de rezultat, gravidei i se poate propune depistarea prin prelevarea de lichid amniotic (amniocenteza) cu un risc de pierdere a sarcinii de 0,5-1% din cazuri. Daca se depisteaza trisomia 21, femeii insarcinate i se propune avortul.
Conform studiilor efectuate pe 391 de femei de la Maternitatea Yvelines, 88,3% din ele au urmat procedura depistarii obisnuite, adica ecografia si testul sanguin. Totusi, studiul subliniaza ca majoritatea femeilor nu aveau cunostinte despre implicatiile potentiale ale depistarii, in special posibilitatea de a avorta ulterior sarcina sau de a o continua”, explica Vélerie Seror de la INSERM.
Pentru cercetatori, acest studiu arata ca este necesar ca actiunea de depistare a trisomiei 21 sa fie insotita de o informare adaptata, care sa permita femeilor sa ia decizii in acord cu valorile lor. (INSERM, 7 ianuarie 2009)