Moare Europa?

Autor: Michael Cook, editor MercatorNet.com

Sursa: MercatorNet.com, 15 ianuarie 2016

In Europa, mor mai multi oameni decat se nasc, se arata intr-un studiu dintr-o revista de demografie importanta, Population and Development Review. In Statele Unite, in schimb, nasterile depasesc decesele, cu marje semnificative, cu cateva exceptii.

Cercetatorii au constatat ca 17 tari europene au mai multe decese decat nasteri (scadere naturala), inclusiv trei dintre cele mai populate natiuni din Europa: Rusia, Germania si Italia. In schimb, in Statele Unite, nasteri depasesc decesele cu o marja substantiala.

„Scaderea naturala este mult mai frecventa in Europa, decat in Statele Unite, deoarece populatia sa este mai imbatranita, ratele de fertilitate sunt mai mici si exista mai putine femei de varsta fertila”, explica demograful Dudley Poston si colegii sai de la „Texas A & M”. „Scaderea naturala reprezinta o preocupare politica majora, deoarece elimina rezistenta demografica dintr-o regiune, diminuandu-i viabilitatea si competitivitatea sa economica”.

„In 2013, in Texas, de exemplu, au existat peste 387 de mii de nasteri, comparativ cu doar peste 179,000 de decese”, spune Poston. „Singurele doua state din SUA, cu mai multe decese decat nasterile, sunt Virginia de Vest, statul minelor de carbune, si Maine, statul produselor forestiere”.

Cercetarea se concentreaza pe prevalenta si dinamica scaderii naturale in comitatele americane si echivalentele lor din Europa, in primul deceniu al secolului XXI (2000-2009).

Rezultatele arata ca 58 la suta din 1.391 zone din Europa au avut mai multe decese decat nasteri, comparativ cu doar 28 la suta din 3.141 comitate din SUA.

Cercetatorii au mai constatat ca decesele au depasit nasterile in majoritatea zonelor din Europa: in Germania, Ungaria, Croatia, Romania, Bulgaria si Republica Ceha, precum si in Suedia si Statele Baltice. Mai la sud, scaderea naturala apare in majoritatea regiunilor din Grecia, Portugalia si Italia.

Desi scaderea naturala e des intalnita in mare parte a Europei, datele arata ca e departe de a se intalni la nivel universal. Sporul natural (mai multe nasteri decat decese) este pe larg intalnit in Irlanda, Cipru, Islanda, Lichtenstein si Luxemburg. Sporul natural este evident si in mari regiuni din Franta, Belgia, Olanda, Elvetia, Marea Britanie si Norvegia.

In SUA, decesele depasesc nasterile in mod semnificativ pe o suprafata ce cuprinde Dakota, Nebraska, Kansas si Oklahoma, pana in partea centrala a statului Texas. Poston si colegii sai observa ca aceasta scadere naturala poate fi atribuita predominarii agriculturii si emigrarii tineretului adult. De asemenea scaderea naturala se gaseste in zonele de destinatie a pensionarilor: Florida, Arizona si Texas din cauza unui aflux substantial de adultilor varstnici. Alte state cu mai multe decese decat rata natalitatii includ: Dakota de Nord, Montana, Maine si Virginia de Vest; celelalte state din SUA inregistreaza o scadere naturala mica sau deloc.

Locul sau zona are multe in comun cu schimbarile ce au loc in randul populatiei, deoarece tinerii parasesc zonele indepartate in cautarea oportunitatilor din zonele urbane. „Cercetarile din SUA au aratat in mod constant ca incidenta scaderii naturale tinde sa fie foarte mare in zonele rurale cele mai indepartate si mai mica in aglomerari urbane. Ne asteptam ca un model similar va fi evident si in Europa”, scriu demografii.

Aceasta cercetare este destul de importanta, avand in vedere accentul pe imigratie in campania prezidentiala din SUA. Cercetatorii cred ca migratia hispanica va aduce viata in zonele in care exista scadere naturala: „Viitorul scaderii naturale pe comitate in SUA nu este in intregime sumbru. Intrarea de imigranti hispanici in multe dintre comitatele „cu noua destinatie” din SUA a scazut probabilitatea acestora de a se confrunta cu scaderea naturala. Imigrantii hispanici includ multi adulti tineri de varsta fertila, iar acest lucru, impreuna cu ratele de fertilitate mai mari ale hispanicilor, va duce probabil la un numar disproportionat de mare de nasteri, crescand raportul de nasteri/decese”.

Si pentru Europa, cu exceptia Irlandei, in care imigratia din Europa de Est este omoloaga cu imigratia din America Centrala, perspectivele sunt sumbre, intr-adevar.

„Populatia europeana, chiar si cu o imigratie anticipata, este considerabil mai in varsta decat este acum populatia Statelor Unite sau urmeaza, probabil, sa fie in viitorul apropiat. Sub 15% din populatia de sex feminin din Europa are sub varsta de 15 ani, comparativ cu aproape 20% din populatia de sex feminin a SUA. Astfel, cu rate mici de fertilitate care continua, cohortele in scadere de femei tinere si cohortele in crestere de populatie in varsta, probabilitatea continuarii scaderii naturale in Europa este extrem de mare. Intr-adevar, 18 din 45 de tari din Europa se confrunta in prezent cu pierderea populatiei sau se prevede ca se vor confrunta cu acest lucru in perioada 2014-2030, deoarece mortalitatea si emigrarea depasesc fertilitatea si imigrarea.

 

 

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply