La mai putin de un an de la crearea de embrioni hibrizi om-animal, autorizata in Marea Britanie, aceste cercetari sunt blocate de lipsa de resurse financiare. Conform publicatiei britanice The Independent, doi din trei cercetatori abilitati cu gestionarea unor astfel de cercetari, prof. Stephen Minger (King’s College London) si dr. Lyle Armstrong (Newcastle University’s Centre for Life), au fost nevoiti sa suspende proiectele, fiindu-le refuzata cererea de resurse financiare necesare. Aproape 280 de embrioni hibrizi au fost creati la Universitatea Newcastle, Anglia. Lyle Armstrong a declarat ca lipsa fondurilor i-a impiedicat sa extraga celule din acestia.
Amintim ca obtinerea de embrioni majoritar „umani” se face dupa principiul clonarii, injectand nucleul unei celule umane intr-un ovocit prelevat de la animale. (The Independent.co.uk, 13 ianuarie 2009)
Parlamentarii britanici vor audia organele de finantare a acestor univeristati, interesandu-se de ce le sunt refuzate granturile oamenilor de stiinta. Comisia pentru inovatii, universitati si competenta a intrebat in scris Consiliul Medical de Cercetare (CMC) de ce nu a acordat fonduri pentru King’s College London si Univeristatea Newcastle. Consiliul pentru Cercetari Stiintifice Biologice si Biotehnologice a refuzat de asemenea cererile de finantare. Dr. Evan Harris, parlamentar liberal-democrat, a intrebat daca deciziile celor doua consilii au fost influentate de motivatii etice mai degraba decat stiintifice. (Independent, 14 ianuarie 2009) Sir Leszek Borysiewicz, seful Consiliului Medical pentru Cercetare, a declarat: „Studiile care folosesc embrioni hibrizi promit enorm, dar toate cererile primite de CMC sunt supuse competitiei si unei analize riguroase. Acest proces impiedica dominatia oricarei obiectii morale asupra chestiunii.” Organizatia pe care o conduce a facut presiuni pentru includerea crearii de embrioni hibrizi in Legea embriologiei si fertilizarii umane. (Medical Research Council, 13 ianuarie 2009)