Compania 23andMe și-a vândut toate datele genetice industriei farmaceutice

Sursa: Genethique.org, 2 august 2018

23andMe este una dintre cele mai mari companii americane ce oferă analize genetice clienților săi. Pentru 99 de euro și puțină salivă, firma îți poate urmări zestrea genetică [1]. Această companie a fost creată în comun, în 2006, de Anne Wojcicki, în acel moment, soția lui Serghei Brin, co-fondator al Google. Foarte rapid „Google a investit aproape 4 milioane de dolari, în 2007, împingând compania să ofere serviciile sale în 55 de țări”. Începând cu anul 2017, compania a propus chiar și depistarea de riscuri de boli genetice [2], fapt care i-a permis să-și extindă considerabil baza de clienți și i-a permis să „construiască una dintre cele mai mari baze de date genetice din lume”.

O veritabilă „sursă de cupiditate”, aceste date sunt foarte valoroase [3]. Ele „reprezintă o mină de aur [4] pentru oricine lucrează în domeniul bolilor genetice”. De exemplu, Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite, public și non-profit, are nevoie de un milion de genomi pentru a avansa cercetările în domeniu, dar cu greu  reușește să-i adune.

GlaxoSmithKline, a noua companie farmaceutică mare din lume, a plătit 300 de milioane de dolari în schimbul accesului exclusiv la această bază de date genetice. Cinci milioane de oameni sunt îngrijorați, din punct de vedere legal, deoarece 80% din clienții 23andMe au bifat o căsuță, atunci când s-au înregistrat, permițând utilizarea datelor lor genetice în scopuri de cercetare.

„Când două companii cu scop lucrativ semnează un acord în care miza cea mare este secvența voastră de gene, iar lumea plătește ca să participe, cred că lumea s-a întors cu capul în jos”, spune Peter Pitts, președintele Centrului de Medicină pentru Interes Public. El militează ca oamenii care își oferă genomul pentru cercetare să fie plătiți pentru donația lor și consideră drept „necinstit să li se folosească datele medicale colectate prin taxare, în scopul generării de profit, prin vânzarea de medicamente potențial proiectate cu ajutorul acelorași date, după aceea. Mai rău, acești oameni se pot afla în situația de a plăti de două ori. Prima dată când genomul lor a fost analizat de 23andMe, iar a doua oară când cumpără medicamente create cu ajutorul ADN-ului lor”.

Dar piața medicală este la fel de profitabilă în Statele Unite, încât GlaxoSmithKline are tot interesul, din punct de vedere financiar, în menținerea acestei exclusivități, pentru a împiedica alte companii farmaceutice să găsească tratamente promițătoare înaintea sa. Aceasta pentru că aceste date genetice sunt utilizate de către „o companie privată a cărei scop este de a realiza profit prin intermediul produselor medicale vândute la prețuri uriașe”.

About Post Author

Varia

Leave a Reply