Contraceptivele hormonale cresc riscul de cancer de sân, descoperă un nou studiu

Autor: Jonathan Abbamonte, Sursa: Population Research Institute,  13 decembrie 2017

Un studiu publicat la începutul lunii decembrie în revista  The New England Journal of Medicine a constatat că contraceptivele hormonale, inclusiv pilulele contraceptive orale și dispozitivele intrauterine (DIU) ce eliberează hormoni, cresc semnificativ riscul cancerului mamar la femei.
Studiul a constatat că femeile care au utilizat contracepția hormonală au avut un risc crescut de 20% [1] de cancer de sân, în comparație cu femeile care nu au utilizat niciodată o metodă hormonală.

Riscul a fost, de asemenea, constatat a fi dependent de timpul de utilizare a contraceptivelor, crescând cu cât mai îndelungat au fost utilizate medicamentele hormonale. La femeile care au utilizat contracepția hormonală pe o perioadă mai lungă de 10 ani s-a observat că riscul de cancer mamar crește cu aproape 40%. [2]

Deși studiul a arătat că riscul de cancer mamar a scăzut după oprirea contracepției hormonale, la femeile care au utilizat o metodă hormonală timp de cinci ani sau mai mult, efectele medicamentului au rămas neschimbate. Femeile care au utilizat contracepția hormonală mai mult de cinci ani au prezentat un risc semnificativ crescut de cancer de sân, chiar și după cinci ani sau mai mult după întreruperea tratamentului.

Rezultatele au fost ajustate în funcție de vârstă, educație, paritate, istoric medical și istoric familial al cancerului mamar și ovarian. Rezultatele studiului sunt similare cu concluziile studiului de referință din 1996 al grupului de colaborare privind factorii hormonali în cancerul de sân. Studiul Lancet a constatat în mod similar că contraceptivele orale combinate (COC) măresc riscul femeilor de cancer de sân cu 24% în rândul utilizatoarelor curente și cu 16% în rândul femeilor care au oprit utilizarea COC în decursul unui an.

Noul studiu, condus de Lina Mørch de la Departamentul de Ginecologie de la Universitatea din Copenhaga, a urmărit istoria medicală a peste 1,8 milioane de femei. Mørch și colegii săi au folosit date din Studiul danez de înregistrare a hormonilor sexuali (Danish Sex Hormone Register Study), un mare studiu epidemiologic, care a ținut registre medicale pentru toate femeile cu vârste între 15 și 49 de ani în Danemarca, din 1995. Studiul Mørch este cel mai amplu și mai cuprinzător studiu efectuat vreodată, care evaluează legătura dintre cancerul de sân și contracepția hormonală.

„Acesta este un studiu important deoarece, până acum, nu aveam nici o idee despre legătura dintre pilulele moderne , comparativ cu pilulele de generație mai veche, și riscul cancerului la sân și nu am știut nimic despre DIU”, a spus dr. Marisa Weiss, fondatoarea site-ului breastcancer.org, pentru The New York Times.

Formulele anterioare ale contraceptivelor orale, utilizate în anii 1970 și 1980,  includeau doze mai mari de estrogeni sintetici decât contraceptivele de astăzi. Când cu decenii în urmă au început să apară studii ce făceau o legătură între estrogenii sintetici și cancerul de sân, Administrația pentru Alimentație și Medicamente din SUA a început să scoată de pe piață contraceptivele orale cu doze mari de estrogen, la începutul anilor 1990.

S-a sperat că formulele de astăzi ale contraceptivelor orale combinate de pe piață – care utilizează doze mai mici de estrogeni sintetici precum etinilestradiolul și valeratul de estradiol – ar fi mai sigure. Cu toate acestea, studiul lui Mørch arată clar acum că contraceptivele orale de astăzi comportă același nivel de risc pentru cancerul de sân pe care l-au avut pilulele de generație veche.

Din câte se observă acum, motivul constă în faptul că estrogenii nu ar fi singurul vinovat. Studiul Mørch a constatat că hormonii sintetici progestinici, care imită anumite proprietăți ale progesteronului și sunt utilizați ca medicamente contraceptive ca atare sau combinați cu estrogeni, par să crească riscul de cancer de sân la femei.

Mørch și colegii au descoperit că riscul de cancer mamar a rămas statistic semnificativ în cadrul metodelor hormonale indiferent de ce progesteron a fost utilizat. Chiar și contraceptivele doar cu progestin, care nu conțin estrogeni sintetici, s-a demonstrat că au un risc mai mare. Femeile care utilizează numai contraceptive orale ce conțin progestin levonorgestrel erau aproape de două ori mai susceptibile de a dezvolta cancer mamar (RR: 1,93; 95% CI, 1,18-3,16). [4] Levonorgestrelul este adesea prezentat drept cel mai sigur progestin pentru că prezenta un risc mai mic de infarct miocardic și accident vascular cerebral decât alte progestine. [5], [6]

Spre surprinderea multor observatori, DIU care eliberează levonorgestrel a prezentat de asemenea un risc semnificativ cu 20% mai mare față de femeile care nu utilizează nici un tip de contracepție hormonală (RR: 1,21; 95% CI 1,11-1,33). [7] Mulți medici au sperat că dozele hormonale mai mici, care se conțin în DIU, și eliberarea locală a progesteronilor în organism ar putea reduce riscurile posibile de utilizare a medicamentelor pe bază de progestin. Studiul lui Mørch a spulberat această speranță.

Ca răspuns la rezultatele studiului, cercetătorii și mass-media au ieșit rapid să reasigure publicul că riscul rămâne încă mic, chiar și cu aceste riscuri ridicate asociate cu contraceptivele hormonale.

Mørch și colegii au descoperit că metodele hormonale cresc riscul de cancer de sân la femeile sub 35 de ani cu aproximativ 25%. Dar pentru femeile de 20 și 30 de ani cancerul de sân este un eveniment rar. O creștere de 25% pentru acest grup de vârstă mărește incidența cancerului de sân cu aproximativ 2 (95% CI, 1-4) cazuri la fiecare 100.000 de femei pe an.

Dar pentru mulți, 2 cazuri suplimentare la fiecare 100.000 de femei tinere sunt prea multe, în special deoarece expunerea la hormoni sintetici la o vârstă fragedă nu este necesară. Există alte opțiuni de planificare familială non-hormonală.

În rândul femeilor de 40 de ani, totuși, riscul utilizării contraceptivelor hormonale crește considerabil. În ansamblu, Mørch și colegii au estimat că folosirea metodelor hormonale reprezintă un număr de 13 cazuri de cancer la fiecare 100.000 de femei pe an.

„Femeilor tinere, cărora li se prescriu pilulele hormonale pentru controlul nașterilor, adesea nu li se spune nimic despre efectele secundare dăunătoare ale lor”, spune președintele PRI Steven Mosher. „Cancerul și accidentele vasculare cerebrale pe care le pot suferi, ca rezultat al utilizării acestora, sunt considerate de organizația Planned Parenthood și de alții drept daune colaterale acceptabile ale războiului pe care îl duc împotriva fertilității”.

Cercetătorii au dorit să sublinieze faptul că contraceptivele orale au fost, de asemenea, prezentate în alte studii ca reducând riscul femeilor pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial, ovarian și colorectal. Unii au ajuns chiar până în prezent să considere că beneficiile anti-mutagene ale contraceptivelor hormonale sunt egale sau chiar depășesc riscurile cancerigene asociate.

„În ansamblu, consumul de contraceptive pe durata vieții unei femei ar putea împiedica mai multe tipuri de cancer”, a declarat David J. Hunter de la Departamentul de Sănătate a Populației din Nuffield, la Universitatea Oxford, pentru The New York Times.

Un studiu condus de Lisa Iversen de la Institutul de Științe Medicale Aplicate de la Universitatea din Aberdeen, la începutul acestui an, a făcut o afirmație similară, subliniind că echilibrul general al riscului de cancer în rândul utilizatoarelor de contraceptive orale din trecut era neutru, căci riscurile crescute erau „contrabalansate de beneficiile privind cancerul endometrial, ovarian și colorectal”.[8]

Cu toate acestea, concluziile reale din studiul lui Iversen spun cu totul altceva. Dintre femeile care erau utilizatoare curente de contraceptive hormonale sau care încetaseră să mai utilizeze contracepția hormonală în ultimii cinci ani, studiul a constatat o creștere netă semnificativă pentru toate tipurile de cancer (RR: 1,28; 95% CI, 1,08-1,54).[9]

În plus față de un risc crescut de cancer de sân în rândul consumatoarelor curente și recente de contraceptive, studiul lui Iversen, de asemenea, a constatat un risc semnificativ ridicat de cancer invaziv de col uterin. Și, în timp ce efectul contraceptivelor hormonale din studiul lui Iversen scădea după cinci ani de neutilizare, aceasta constatare corespunde foarte bine studiului Mørch, care a constatat ca riscul de cancer de sân scade, după oprirea metodelor hormonale. Majoritatea subiecților din studiul lui Iversen au fost observați după cinci ani de neutilizare, perioadă după care, după cum arată studiul Mørch, este puțin probabil să afecteze riscul de cancer la femei, cu excepția femeilor care folosesc această metodă mai mult de cinci ani.

În timp ce contraceptivele hormonale pot reduce riscul femeilor de cancer endometrial, ovarian și colorectal, ratele de incidență pentru aceste tipuri de cancer sunt mult mai puțin frecvente decât cancerul de sân. În Statele Unite, cancerul mamar este de departe cel mai frecvent tip de cancer la femei. Chiar și o mică creștere a riscului de cancer mamar poate însemna mult mai multe cazuri numeric față de o scădere, fie și bruscă, a riscului de cancer endometrial sau ovarian. Cancerul mamar, de asemenea,  ia mai multe vieți pe an decât cancerul de endometru, ovarian sau colorectal.

În plus, o analiză efectuată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din SUA asupra beneficiilor și riscurilor asociate contraceptivelor hormonale combinate, în 2007, a ajuns la concluzia că utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale combinate poate crește riscul femeilor de cancer la ficat [10]. Alte studii au constatat riscuri asociate cu contracepția hormonală pentru cancerele sistemului nervos central[11], cervix[12] și vezica biliară[13], deși nu toate studiile au fost de acord cu aceste constatări.

E inutil să mai spunem că acum este foarte clar că există un risc carcinogen mic și totuși inconfundabil de real și grav, reprezentat de utilizarea contraceptivelor hormonale. Chiar și cu doze mai mici de estrogeni sintetici, riscul cancerului de sân nu a scăzut.

Există alte opțiuni naturale pentru planificarea familială care nu pun sănătatea femeilor în pericol. Femeile care doresc să-și limiteze riscul de cancer ar trebui să dispună de alte opțiuni, cum ar fi metodele naturale de conștientizare a fertilității, adică planificarea familială naturală.

Referințe:

[1] (RR: 1.20; 95% CI, 1.14 – 1.26), citat din Mørch LS, Skovlund CW, Hannaford PC, Iversen L, Fielding S, Lidegaard Ø. Contemporary hormonal contraception and the risk of breast cancer. The New England Journal of Medicine 2017; 377:2228-39. doi: 10.1056/NEJMoa1700732.

[2] (RR: 1.38; 95% CI, 1.26 – 1.51), citat din Mørch (2017).

[3] Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and hormonal contraceptives: collaborative reanalysis of individual data on 53 297 women with breast cancer and 100 239 women without breast cancer from 54 epidemiological studies. The Lancet 1996 Jun 22;347(9017):1713-27.

4] Mørch (2017).

[5] Roach RE, Helmerhorst FM, Lijfering WM, Stijnen T, Algra A, Dekkers OM. Combined oral contraceptives: the risk of myocardial infarction and ischemic stroke. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2014;(8):CD011054. doi: 10.1002/14651858.CD011054.pub2.

[6] van Hylckama Vlieg A, Helmerhorst FM, Rosendaal FR. The risk of deep venous thrombosis associated with injectable depot–medroxyprogesterone acetate contraceptives or a levonorgestrel intrauterine device. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2010 Nov 1;30(11):2297-300.

[7] Mørch (2017).

[8] Iversen L, Sivasubramaniam S, Lee AJ, Fielding S, Hannaford PC. Lifetime cancer risk and combined oral contraceptives: the Royal College of General Practitioners’ Oral Contraception Study. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2017 Jun 30;216(6):580.e1-e9.

[9] Iversen (2017).

[10] IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Combined estrogen–progestogen contraceptives and combined estrogen–progestogen menopausal therapy. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans 2007; 91: 1–528.

[11] Hannaford PC, Selvaraj S, Elliott AM, Angus V, Iversen L, Lee AJ. Cancer risk among users of oral contraceptives: cohort data from the Royal College of General Practitioner’s oral contraception study. BMJ 2007 Sep 27;335(7621):651.

[12] Iversen (2017).

[13] Dorjgochoo T, Shu XO, Li HL, Qian HZ, Yang G, Cai H, et al. Use of oral contraceptives, intrauterine devices and tubal sterilization and cancer risk in a large prospective study, from 1996 to 2006. International Journal of Cancer 2009 May 15;124(10):2442-9.

About Post Author

Varia

Leave a Reply