Daunele cauzate de hormoni – pericolele pilulei și ale terapiei de substituție hormonală (TSH), partea II

Continuăm aici textul despre pericolele pilulei, scris de dr. Ellen Grant din Marea Britanie, autoarea cărții „Pilula amară” (The Bitter Pill).

INFORMATII SUPLIMENTARE
Prejudiciile cauzate femeilor, copiilor și familiilor de către hormonii contraceptivi sunt tolerate din cauza cercetărilor defectuoase, a reclamei și a preocupărilor legate de suprapopularea planetei.

Medicii au prescris femeilor acești hormoni timp de decenii pentru bolile cauzate de administrarea pilulei, în primul rând. Majoritatea medicilor cred că prevenirea sarcinii depășește riscurile administrării de hormoni. Cu toate acestea, sarcinile la adolescente au continuat să crească din cauza vârstei mai timpurii a debutului sexual și a mai multor parteneri sexuali – astfel încât pilula hormonală a ajuns să fie prescrisă azi de către asistenții școlari și de farmaciști. De asemenea, sunt recomandate contraceptive foarte puternice, cu acțiune îndelungată (progestogen), atunci când pilulele nu sunt luate cu regularitate sau au fost oprite de la administrare pentru efecte secundare. Dar efectele secundare ale medicamentelor cu acțiune lungă nu poate fi inversat cu ușurință.

CREȘTEREA ADMINISTRĂRII HORMONILOR CREȘTE CANCERELE 

Acestea includ: cancerele de sân, carcinomul in situ (frotiuri pozitive), cancerul de col uterin, ovarian, de plămân și de ficat, melanoamele cutanate și tumorile cerebrale, în decurs de un an sau doi. Utilizarea scăzută a hormonilor reduce rapid noi incidențe ale cancerului.

Ce face pilula hormonală atât de periculoasă? Hormonii pilulelor (progesteronii și estrogenii) sunt mesageri steroizi și afectează puternic TOATE SISTEMELE CORPULUI. Steroizii pot suprima unele simptome de avertizare, cum ar fi durerile de ciclu sau bufeurile, dar anomaliile biochimice care stau la bază pot crește și pot provoca boala.

Progestogenii / progestativele acționează la fel ca și hormonul natural progesteron. Nivelurile ridicate de hormoni blochează ovulația și, astfel, împiedică sarcina. Toate pilulele contraceptive, implanturile cu absorbție lentă, injecțiile sau steriletul/dispozitivul intrauterin, plasturii sau cremele cu progesteron acționează la fel ca progesteronul.

Atât progesteronii (progestogenii) sintetici CÂT ȘI CEI naturali  activează mii de gene (mult mai multe decât estrogenii), schimbând răspunsurile imune și crescând rapid vasele de sânge.

Descoperirile fundamentale din anii 1960 au arătat că efectele dăunătoare ale pilulelor contraceptive se datorează faptului că acțiunile biologice normale ale progesteronului și estrogenului sunt exagerate și prelungite. Pilulele ce conțin un progesteron puternic și o doză mică de estrogen conduc la o căptușeală subțire a uterului și la cicluri scurte, dar vasele de sânge cresc exagerat în special la femeile cu migrene. Simptomele premenstruale durau săptămâni în loc de zile, în ceea ce privește depresia, scăderea libidoului și violența, în legătură cu creșterile prelungite ale enzimelor monoamin-oxidazei (MAO). (Medicamentele inhibitorilor MAO sunt antidepresive.)

Venele dilatate în uter și modificările de coagulare a sângelui au semnalat un risc crescut de tromboză. (Grant, ECG. British Medical Journal, The Lancet, British Journal of Obstetrics and Gynaecology).

Alte efecte secundare dovedite sunt: ruperea căsătoriei (s-a dublat), hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, sâni inflamați, sâni bolovănoși, dureri de picioare, crampe la picioare, embolii pulmonare, sângerările neregulate sau lipsa ciclului (uneori extinderea la o menopauză prematură). De asemenea, infertilitatea după pilulă (uneori creșterea utilizării FIV pentru sarcină) sau avorturile spontane. Schimbările metabolice măresc riscul creșterii în greutate și al diabetului zaharat.

La multe femei care iau hormoni, deficiențele minerale reduc secreția enzimelor digestive din pancreas, ceea ce afectează absorbția substanțelor nutritive esențiale din intestin.

Pilula combinată conține atât hormoni progestogen cât și estrogen. Doze mari de progestogeni împiedică ovulația și sarcina. Dozele de estrogen au fost reduse deoarece estrogenul produce cancerul uterin și cheagurile de sânge. Ulterior, progestogenii mai noi au fost mai puternici în doze mai mici. Astfel de pilule mai noi, numite pilule de-a doua și a treia generație, au provocat mai multe accidente vasculare cerebrale și tromboze decât pilulele de generație mai veche.

Contraceptivele doar cu progesteron, fără estrogen, sunt contraceptive ce sunt promovate acum pentru a diminua trombozele, dar pot apărea: migrene, accidente vasculare cerebrale, depresie, iritabilitate, pierderea libidoului, sângerare, creșterea în greutate (poate fi uriașă), osteoporoza și cancerul.

Contraceptivele de urgență (pilula de-a doua zi) conțin dozele cele mai mari de progestogeni. Implanturile / injectabilele cu progestogen cu acțiune pe termen lung prezintă risc de tromboză, care este similar cu cel al unelor pilule combinate ce conțin estrogeni. (Van Hylckama A și colab., Arterioscler Thromb Vasc Biol 2010: 30: 2297-2300)

Hormonii steroizi din pilulă modifică imunitatea, conducând la creșterea dovedită a infecțiilor: virale, bacteriene și fungice, cum ar fi afte, boli cu transmitere sexuală, ca HPV (asociat cu cancer de col uterin), HIV, si BIP (boala inflamatorie pelvină). De asemenea, cresc următoarele boli: endometrioza, fibroamele și chisturile ovariene. Aceste condiții conduc adesea la histerectomii și la îndepărtarea ovarelor, înainte de menopauză.

Numeroasele condiții care erau rare sau nemaîntâlnite în anii 1950, înaintea apariției pilulei, când eram studentă la medicină, afectează azi mult mai multe femei tinere, decât bărbați tineri. De exemplu, ME (myalgic encephalomyelitis /sindromul oboselii cronice) și tulburări de alimentație (anorexie, bulimie). De asemenea, boli autoimune cum ar fi MS (scleroza multiplă), SLE (lupus eritematos sistemic) și APS (sindrom antifosfolipid). La femeile care dezvoltă APS, riscul crescut de tromboză indusă de hormonul contraceptiv continuă și după perioada de administrare a pilulei. Acest lucru are ca rezultat tromboza recurentă și avorturile spontane recurente datorate „sângelui lipicios”.

La copii, alergiile, dislexia, autismul și tulburările de comportament, inclusiv ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție), au crescut toate în același timp cu vârsta fragedă la care se ia pilula și utilizarea mai îndelungată a pilulei, înainte de sarcină. Acest lucru, probabil, trebuie legat de deficiențele de zinc și magneziu și metalele toxice. Vedeți detalii în paragraful următor.

În timpul sarcinii, efectele nivelurilor ridicate de progesteron și estrogen sunt controlate de mecanismele de reacție automată a organismului. Totuși, hormonii contraceptivi perturbă controlul automat de siguranță al organismului. Deficiențele de minerale (de exemplu, zincul și magneziul) și de vitamine cresc prin utilizarea hormonilor, iar metalele toxice (din bijuteriile de nichel sau din aparatele dentare, din plombele cu mercur sau cadmiul din țigări) se acumulează și afectează funcțiile celulare*. Femeile care iau hormoni au mai multe șanse de a avea metale toxice sau substanțe chimice de oxidare lipite sau blocate în ADN-ul lor, provocând schimbări de gene și cromozomi, ce pot fi transmise la alte generații. De asemenea, ele au tendința de a avea depreciată curățarea hepatică de alte produse chimice de mediu, inclusiv de pesticide care au activitate estrogenică. Testele de sânge pentru aceste anomalii sunt disponibile pentru medici și pacientele lor în unele laboratoare. (Review Lecture 2) Faceți clic aici.

Hormonii de fertilitate (FIV) prezintă riscuri similare și există mari creșteri ale riscurilor de tromboembolism în primele trei luni de sarcină, ce urmează după FIV (Hendriksson P. et al, BMJ, 2013: 346 e8632).

Luarea de progesteroni în timpul sarcinii riscă să ducă la anomalii sexuale (inclusiv homosexualitate) și la alte anomalii de dezvoltare la copii. Pierderile recurente „inexplicabile” de sarcină sau travaliul prematur se datorează, de obicei, deficiențelor de minerale și vitamine, tratabile, metalelor toxice și infecțiilor. Cu atât mai mult în cazul administrării de pilule în trecut. O grijă bună față de preconcepție nu necesită, de obicei, după aceea, administrarea de hormoni.

Studiile contraceptive au dus la o confuzie a problemelor. Peste 60 de afecțiuni medicale au crescut la femeile care au luat pilula hormonală în primii câțiva ani ai celui mai mare studiu asupra pilulei hormonale din lume (Royal College of General Practitioners). Surprinzător, au fost revendicate beneficii pentru sănătatea femeilor (chiar dacă una din trei femei a părăsit studiul și multe dintre cele mai tinere, care nu luaseră pilula niciodată, au fost transferate ca să înlocuiască acele pierderi). Femeile care luaseră deja pilula aveau un risc de trei ori mai mare de a muri, înainte de vârsta de 30 de ani. Decesele violente au continuat să crească și la femeile de 40 de ani. S-a pretins că, la femeile care au luat pilula timp de 44 de luni, pilula împiedică decesul prematur, dar asta din cauza unei greșeli esențiale de a nu înregistra utilizarea recentă a hormonilor, în ultimii 10 ani de studiu, când au apărut 75% din decese. Jumătate din femeile în perioada de menopauză ar putea să ia din nou pilula hormonală, de această dată, ca terapie de substituție hormonală. S-a dovedit că terapia de substituție hormonală combinată crește mortalitatea.

Studiile au subestimat riscurile deoarece majoritatea femeilor au luat hormoni la un moment dat în viața lor, și puține femei din grupul de control nu luaseră cu adevărat niciodată pilula. Cu toate acestea, studiul american  WHI randomizat a demonstrat că terapia de substituție hormonală combinată cu estrogeni/progestini (TSH) nu trebuie utilizată, din cauza creșterii rapide a celui mai comun tip de cancer (de sân) și a celei mai frecvente cauze a deceselor provocate de cancer (la plămâni). În ianuarie 2010, pe pagina de pornire a site-ului revistei The Lancet exista un citat din corespondența cu dr. Ellen Grant, care declara că „nu există niciun motiv valabil pentru administrarea terapiei de substituție hormonală, care acum este o chestiune moartă și ar trebui îngropată”.

DAR terapia de substituție hormonală combinată are aceleași acțiuni ca și pilula și dacă TSH este prea periculoasă pentru a fi utilizată, înseamnă că și CONTRACEPTIVELE HORMONALE SUNT LA FEL.

N.B. Contracepția fără hormoni include întârzierea vârstei primului contact vaginal; prezervativele de sex masculin sau feminin, diafragma cu creme spermicide, metoda naturală de planificare familială /metoda de aflare a perioadei fertile (toate cu risc de sarcină); dispozitivul intrauterin (risc de sângerare, infecție și sarcină ectopică); sau ligatura tubară și vasectomia.
Oprirea timpurie a unui curs contraceptiv poate avea drept rezultat sarcina.

Mai multe informații, vedeți aici.

Informații suplimentare despre bolile evidențiate și referințe la publicațiile dr. Ellen Grant sunt disponibile pe site-urile enumerate mai jos:

  1. www.pubmed.gov Insert Grant EC
    For a specific subject Insert Grant EC and subject
    For example Insert Grant EC and headaches or breast cancer
  2. www.bmj.com Home page – Top right hand corner
    At Search bmj.com, Insert Ellen C G Grant and if required add a subject e.g. RCGP Pill study.
  3. http://informahealthcare.com/loi/cjne
    Journal of Nutritional and Environmental Medicine
    Go to 1998, and then Volume 8, issue 2 and look at contents list
    NB Informahealth care provides free summaries
  4. www.thelancet.com Home Page
    In Search for box Insert Ellen CG Grant Don’t change All Fields Box
    For a specific subject Insert Ellen CG Grant and subject
    For example Insert Ellen CG Grant and lung or ovarian cancer

Lista lucrărilor publicate de dr. Ellen Gran

  1. Mears E, Grant ECG. “Anovlar” as an oral contraceptive. BMJ 1962; 2: 75-79
  2. Grant ECG. The effects of oral contraceptives on the endometrium. 1964 Proc Soc for the Study or Fertility, Oxford Meeting p275-6
  3. Grant ECG. Hormone balance of oral contraceptives. JObstetGynaecolBritComm 1967;74:908-18
  4. Grant ECG. Relation of arterioles in the endometrium to headaches from oral contraceptives. Lancet 1965;1:1143-44
  5. Grant ECG, Mears E. Mental effects of oral contraceptives. Lancet 1967;1:945-46
  6. Grant ECG. Relation between headaches from oral contraceptives and development of endometrial arterioles. BMJ 1968;3:402-5
  7. Grant ECG. Headache on the pill. BMJ 1968;3:619
  8. Grant ECG, Pryce Davies J. Effect of oral contraceptives on depressive mood changes and on endometrial monoamine oxidase and phosphatases. BMJ 1968;3:777-80
  9. Southgate J, Grant ECG, Pollard W, Pryse Davies J, Sandler M. Cyclical variations in endometrial monoamine oxidase: Correlations of histochemical and quantitative biochemical assays. Biochemical Pharmacology 1968;17:21-26
  10. Grant ECG. Venous effects of oral contraceptives. BMJ 1969;2:73-7
  11. Mears E, Vessey MP, Andolsek L, Oven A. Preliminary evaluation of four oral contraceptives containing only progestogens. BMJ 1969;2:730-34 (Grant ECG-pathology )
  12. Changing oral contraceptives. BMJ 1969;4:789-91 & Today’s Drugs
  13. Grant ECG. Monoamine oxidase and migraine. Lancet 1974;2:1449
  14. Grant ECG. Contraceptives and health. BMJ 1974;3:115-6
  15. Grant ECG, Carroll JD, Goodwin P, Pryse-Davies J. Hormones and headaches in women. In Background to Migraine,6th Migraine Symposium, Migraine Trust, London 1974 p7
  16. Grant ECG. The influence of hormones on headache and mood in women. Hemicrania 1975;6:2-10
  17. Glover V, Merton S, Grant ECG et al. Transitory decrease in platelet monoamine oxidase activity during migraine attacks. Lancet 1977;1:391
  18. Grant ECG, Albuquerque M, Steiner TJ, Rose FC. Oral contraceptives, smoking and ergotamine in migraine. In Current Concepts in Migraine Research. Ed. Greene R. Raven Press, New York 1978 pp97-100
  19. Grant ECG. Oral contraceptives, smoking, migraine and food allergies. Lancet 1978;2:581-2
  20. Grant ECG. Monoamine-oxidase activity in migraine. Lancet 1978;2:679
  21. Grant ECG. Creatures of the moon .BMJ 1978;1:165
  22. Grant ECG. Food allergies and migraine. Lancet 1979;1:966-69
  23. Grant ECG .Food allergy and migraine Lancet 1979;2:358-59
  24. Capel ID, Grant ECG, Dorrell HM, Pinnock MH, Clifford Rose F, Williams DC. Disturbed liver function in migraine patients. Headache 1979;19:270-272
  25. Grant ECG, Clifford Rose F. Smoking and migraine. In Smoking and Arterial Disease Ed Greenhalgh RM, Pitman Medical 1981 pp29-34
  26. Capel ID, Pinnock MH, Dorrell M, Williams DC, Grant ECG. Comparison of concentrations of some trace, bulk and toxic metals in the hair of normal and dyslexic children. Clin Chem 1981;28:879-80
  27. Grant ECG. The harmful effects of common social habits, especially smoking and using oral contraceptive steroids, on pregnancy. Int J Environ Studies 1981;17:57-66
  28. Grant ECG. Treatment of migraine. Lancet 1982;2:43
  29. Grant ECG. Environmental and pollutional effects on the learning skills of young children. Dyslexia Review 1982;5:29-31
  30. Grant ECG. Oral contraceptive steroids and malignancy. Editorial. Clin Oncology 1982;8:97-102
  31. Grant ECG. Allergies smoking and the contraceptive pill .In Biological Aspects of Schizophrenia and Addiction.1982.Ed Hemmings G, John Wiley & Sons, Chichester pp263-72
  32. Grant ECG. Migraine, headaches and survival in women. BMJ 1983;287:1718
  33. Grant ECG. The contraceptive pill and its relation to allergy and illness. Nutrition and Health 1983;2:33-40
  34. Grant ECG. Recent advances in understanding toxic and teratogenic effects of hormones. In The Next Generation: Avoiding damage before birth in the 1980s Foresight 1983
  35. Grant ECG. Cervical cancer and oral contraceptives. Lancet 1983;1:528
  36. Grant ECG. Cancer and the pill. The Ecologist 1984;14:68-76
  37. Barnes B, Grant ECG et al. Nutrition and preconception care .Lancet 1985;2:1297
  38. Grant ECG, Howard JM, Davies S, Chasty H, Hornsby B, Galbraith J. Zinc deficiency in children with dyslexia: concentrations of zinc and other minerals in sweat and hair. BMJ 1989;296:607-9
  39. Grant ECG. The causes of migraine ( Zn-Mg-). Les internationaux entretiens de Monaco.1989 Editions du Rocher,141-147
  40. Grant ECG. Why women should not be given HRT. Br J Hosp Med 1989;41:590 and 42:159
  41. Grant ECG. Nutritional deficiencies and hidden infections in preconception couples. Paper presented at BSANM conference 1990
  42. Grant ECG.General discussion in Hormone Replacement Therapy and Breast Cancer Risk. Ed.RD Mann, Parthenon 1992
  43. Grant ECG. Oral contraceptives off prescription. Lancet 1993;341:564
  44. Grant ECG. Long-term dangers of hormonal treatment. Lancet 1994;343:926
  45. Grant ECG. Oral contraceptives and the risk of breast cancer. Lancet 1994;344:1364
  46. Grant ECG. The effects of exogenous sex hormones on women’s health.1994 BSAENM meeting proceedings
  47. Grant ECG. The declining health of the pill generations. J Nutr Med 1994;4:283-86
  48. Ward N. Preconceptional care and pregnancy outcome. J Nutr Med 1995;5:205-6 (Grant ECG-contributor)
  49. Price EH, Little HF. Women need to be fully informed about the risks of hormone replacement therapy. BMJ 1996;312:130
  50. Grant ECG , Anthony HM, Myhill S, Price E, Steel CM  .Breast cancer and hormone exposure. Lancet 1996;348:682
  51. Price EH, Little HF, Grant ECG, Steel CM. Women need to be informed about the dangers of hormone replacement therapy. Lancet 1997; 314:
  52. Grant ECG. Third generation oral contraceptives and venous thrombosis. Lancet 1997;349:733
  53. Organised BSAENM RSM London Meeting, June 1997.Edited proceedings – Journal of Nutrition and Environmental Medicine 1998; 8 :2
  54. Grant ECG. The pill, hormone replacement therapy, vascular and mood over-reactivity , and mineral imbalance .J Nutr Environ Med 1998;8:105-116
  55. White M, Grant ECG. Addiction to oestrogen and progesterone. J Nutr Environ Med 1998 ; 8 :117-120
  56. McLaren Howard J, Grant ECG, Davies S. Hormone replacement therapy and osteoporosis: bone enzymes and nutrient imbalances. J Nutr Environ Med 1998; 8: 129-138
  57. Grant ECG. The Hughes (Anti-phospholipid) Syndrome. J Nutr Environ Med 1998; 8:1 59-167
  58. Grant ECG. Thrombosis and heart attacks with contraceptive and menopausal hormones. J Nutr Environ Med 1998; 8:159-167
  59. Grant ECG Hormones and female cancers. Presented at BSAENM Conference, Oxford 1998
  60. Grant ECG, Steel MC, Price EH, Anthony HM, Downing D, Radcliffe MJ, Myhill S. Medical profession needs to examine facts. BMJ 1999; 319: 387
  61. Grant ECG , Price EH, Steel M C .Risks of hormone replacement therapy. Lancet 1999; 354: 1302-3.
  62. Grant ECG. Unconventional approaches to nutritional medicine. BMJ 2000; 7248: 1538.
  63. Grant ECG. Dangers of suppressing menstruation. Lancet 2000; 356:513.
  64. Grant ECG.  Contraceptive pills and HRT as main risk factors for breast cancer. Electronic rapid response for Watts G. Of pills and ills. BMJ 2000; 321: 1042 (7/11/2000).
  65.  Grant ECG. Steroid sex hormone suppression of symptoms. Electronic rapid response for Rymer J , Morris EP. Extracts from “Clinical Evidence” :BMJ 2001;7275: 1516-19. (4/1/01)
  66.   Grant ECG. Adverse reactions and emergency contraception. Lancet 2001; 357:1203.
  67.   Grant ECG. Zinc is an essential nutrient. Electronic rapid response to Dunea G. Au zinc. BMJ 2001; Jan.
  68.   Grant ECG. Systemic lupus erythematosus. Lancet 2001 358:586.
  69. Grant ECG. Two electronic rapid responses to Dixon JM. Hormone replacement therapy and the breast. BMJ 2001;7326: 1381-2. (bmj.com 15/12/01)
  70.  Grant ECG. Hormone replacement therapy and risk of breast cancer. JAMA. 2002 May 8;287(18):2360; author reply 2361.
  71.  Grant ECG. Mega dose contraception Electronic rapid response to Graham A, Moore L, Sharp D, Diamond I. Improving teenager’s knowledge of   emergency contraception: cluster randomised controlled trial of a teacher led intervention. BMJ 2002 ; 324:1179-83.
  72. Grant ECG. Hormone replacement therapy and individual cardiovascular risk. N Eng J Med 2002;347:762-3.
  73. Grant ECG. Avoid hormones in gastrointestinal angiodysplasia.Lancet 2002; 360:1254.
  74. Grant ECG. Clinical review of headache. Rapid response to Steiner TJ, Fontebasso M. Headache BMJ 2002;325:881-6.( bmj.com 29/10/02)
  75. Grant ECG. Hormones for coronary disease. Lancet. 2003 Feb 15;361(9357):612.
  76. Grant ECG. Epilepsy and manganese. Lancet. 2004 Feb 14;363(9408):572. Free PMC Article
  77. Grant ECG. Reduction in mortality from breast cancer: fall in use of hormones could have reduced breast cancer mortality. BMJ. 2005 Apr 30;330(7498):1024; author reply 1025. PMID: Free PMC Article.
  78. Grant ECG. Estrogen-receptor polymorphism and hormone-replacement therapy.         N Engl J Med. 2002 Sep 5;347(10):762-3; author reply 762-3.
  79. Grant ECG.Hormone replacement therapy and risk of breast cancer.  JAMA. 2002 May 8;287(18):2360; author reply 2361.
  80. rant ECG. Developmental dyslexia and zinc deficiency.Lancet. 2004 Jul 17-23;364(9430):247-8.
  81. Grant ECG.  Reduction in mortality from breast cancer: fall in use of hormones could have reduced breast cancer mortality. BMJ. 2005 Apr 30;330(7498):1024; author reply 1025. PMID:Free PMC Article
  82. Grant ECG. Mortality associated with hormone replacement therapy. J Gen Intern Med. 2005 Feb;20(2):212.
  83. Grant ECG. Developmental dyslexia and zinc deficiency. Lancet. 2004 Jul 17-23;364(9430):247-8.
  84. Grant ECG. Estrogen plus progestin and colorectal cancer in postmenopausal women.N Engl J Med. 2004 Jun 3;350(23):2417-9; author reply 2417-9. Free Article
  85. Grant ECG. Reader’s response to “lymphangioleiomyomatosis”. MedGenMed. 2006 Mar 24;8(1):78; author reply 79. Free PMC Article
  86. Grant ECG. Supplementing proven deficiencies of vitamins and minerals.       Lancet. 2006 Jul 29;368(9533):366.
  87. Grant ECG.A sad day for science at the FDA.N Engl J Med. 2005 Dec 15;353(24):2619-21; author reply 2619-21.
  88. Grant ECG.Lung cancer and hormone replacement therapy. Lancet. 2010 Jan 9;375(9709):117; author reply 118-9. doi: 10.1016/S0140-6736(10)60040-2.
  89. Grant ECG. Hormone replacement therapy: Irresponsible to modify current guidelines.BMJ. 2008 Sep 3;337:a1494. doi: 10.1136/bmj.a1494.
  90. Grant ECG.Ovarian cancer and oral contraceptives. Lancet. 2008 May 17;371(9625):1662. doi: 10.1016/S0140-6736(08)60719-9.
  91. Grant ECG. Re: Breast cancer risk in relation to the interval between menopause and starting hormone therapy. J  Natl Cancer Inst. 2011 Jul 6;103(13):1069; reply 1069-70. doi: 10.1093/jnci/djr191. Epub 2011 Jun 23.
  92. Grant ECG, Price EH.. Oral contraceptives, nuns, and cancer. Lancet. 2012 Jun 23;379(9834):2339-40; author reply 2340.  : 10.1016/S0140-6736(12)61015-0. Free Article

De asemenea, căutând la adresa www.bmj.com, dr.  Ellen CG Grant, veți găsi încă peste 400 de materiale BMJ, inclusiv articole, scrisori și răspunsuri electronice rapide.

Cărți scrise de dr. Ellen Grant

Cărți care nu se mai publică, dar se pot găsi în biblioteci naționale și pe Amazon

1 „The bitter pill: how safe is the perfect contraceptive?”, Elm Tree, 1985,
ISBN 9780241114278

2 „The bitter pill: how safe is the perfect contraceptive?”, Corgi, 1986,
ISBN 9780552127981

3 „Sexual chemistry: understanding your hormones”, Cedar, 1994,
ISBN 9780749313630

About Post Author

Varia

Leave a Reply