Ziua Mondiala a Transplantului

Cu ocazia Zilei Mondiale a donarii de organe si transplantului (17 octombrie), Centrul Francez de Studii si Cercetari asupra Filantropiei a realizat un sondaj de opinie pe 200 de parlamentari, cu sprijinul Asociatiei „Demain la greffe”.

Acest sondaj arata ca toti intervievatii plaseaza chestiunea donarii de organe si a transplantului in capul prioritatilor revizuirii legii bioeticii din Franta, la fel ca si cercetarea pe embrion si celulele stem embrionare umane. Toti sunt constienti de decalajul mare dintre numarul de persoane in asteptare si numarul de transplanturi efectiv realizate. In 2008, in Franta, 222 de bolnavi au murit din cauza ca nu au primit transplanturi la timp. Aproape 14.000 de persoane au nevoie de un transplant de organe si au fost efectuate 4.600 de transplanturi.

Opt politicieni francezi din zece estimeaza ca legea bioeticii trebuie sa impuna garantii etice si un cadru pentru practicile medicale. De asemenea, ei considera ca legea ar trebui sa propuna mijloace mai eficace pentru combaterea penuriei. Noua intervievati din zece sunt de acord sa-si doneze organele dupa moarte si opt din zece ar fi gata, in caz de nevoie, sa-si doneze un rinichi unui prieten apropiat. Cercul donatorilor in viata este limitat de lege la familia largita, intre soti sau concubini.

Membrii Asociatiei „Demain la greffe” amintesc, printre altele, ca posibilitatea de realizare a 3.000 de transplanturi de rinichi ar permite economisirea anuala a 90 de milioane de euro.

Mai notam ca un studiu realizat de Consiliul Europei si Natiunile Unite recomanda  o noua conventie intertnationala pentru a pune capat traficului international de organe si celule umane. Acest studiu estimeaza ca intre 5 si 10% din transplanturile de rinichi sunt efectuate anual in cadrul acestui trafic. Studiul preconiza, pentru remedierea problemei, incurajarea donarilor de organe „cu scopul de a creste numarul de organe disponibile, privilegiind donarea post-mortem”. (Le Quotidien du Médecin, 16 octombrie 2009)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply