Intrebari si raspunsuri, de Larisa Iftime
Recent, am fost intrebata urmatoarele lucruri in legatura cu scrisoarea deschisa adresata Ministrului Sanatatii si Ministrului Educatiei:
Nu cumva este o exagerare sau „un lucru dus la extrem” ceea ce propunem noi pentru copiii nostri: abstinenta sexuala pana la casatorie? Astazi tinerii ajung sa se casatoreasca cam pe la 28-30 de ani si chiar mai mult, avand in vedere ca-si gasesc cu greu un job, se angreneaza apoi in munca s.a.m.d.
Este adevarat, dar de ce sa sarim noi direct la casatorie, cand acum vorbim, totusi, de copii? Tinerii de 28-30 de ani, adulti in toata firea, pot decide singuri ce au de facut. De ce sa sarim in timp asa departe daca pana atunci, avem de-a face cu elevi de scoala? Anumiti ziaristi sunt impacientati de ceea ce vor face copiii nostri peste 5-10 ani, si nu observa ca anume aici si acum se duce batalia pentru sufletul si mintile copiilor.Copiii nu pot decide de unii singuri, prin virtutea faptului ca sunt copii. Cand vor fi adulti, vor fi liberi sa aleaga. Evident, pornind de la repere pe care le vor primi acum… Noi, ca parinti, acum, trebuie sa le spunem clar: „Asteapta”. De la abstinenta pana la casatorie nu a murit nimeni. In schimb, lumea moare din cauza HIV/SIDA, din cauza cancerului de col uterin si de la alte astfel de boli. Apar forme noi de boli cu transmitere sexuala care nu mai raspund la antibiotice, iar din cauza schimbarii comportamentului sexual, in ultima vreme, a inceput sa faca ravagii printre oamenii tineri cancerul de gat.
Dar de ce sa speriem copiii in acest fel? Nu e o abordare corecta.
Bine-bine, dar atunci cand ii avertizam asupra nocivitatii fumatului, a drogurilor, nu tot aceasta tactica abordam? Nu le spunem oare despre cancerul de plamani, despre plamani perforati, despre dinti cariati, despre deteriorarea generala a sanatatii si despre moarte?
E o conceptie veche, cine mai urmareste asa ceva?
E chiar o conceptie din ce in ce mai actuala. Cel mai recent raport al Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta (SUA) afirma hotarat, pe baza unor date certe, ca abstinenta pana la casatorie si apoi monogamia sunt cele mai sigure moduri de a evita bolile cu transmitere sexuala: „Cea mai buna metoda pentru prevenirea transmiterii bolilor venerice este abstinenta de la sexul oral, vaginal ori anal sau relatiile monogame de lunga durata cu o persoana care nu e infectata. Pentru persoanele care sunt tratate de o boala transmisibila alta decat SIDA, consilierea pentru abstinenta de la relatii sexuale pana la terminarea tratamentului medical este cruciala”. Textul raportului poate fi citit aici.
Dar statisticile arata ca 15% din adolescenti isi incep viata sexuala de la 15 ani.
Si noi sa incurajam aceasta viata sexuala la copii, daca statisticile spun asta? Celor de 15-16 ani, care deja si-au inceput viata sexuala, trebuie sa le spunem: „Stop.” Daca doriti sa evitati bolile cu transmitere sexuala, avortul, suferinta emotionala, nu va implicati prea devreme in relatii sexuale. Este unicul mod sigur 100% de a evita toate aceste suferinte. Si apoi, 15% nu inseamna toti. Oare restul de 85% nu ar trebui avertizati ca inca nu e timpul? E pentru sanatatea si pentru binele lor. Aceasta este preventia. Oare nu acesta ar trebui sa fie si scopul Ministerului Sanatatii? Aici cred ca ar trebui sa facem apel la medicii ginecologi, la pediatri. Am citit prea multe sfaturi si recomandari despre cum se utilizeaza contraceptia moderna, dar sfaturi de genul „biologia iti spune sa astepti” pentru tinerele de 15-16 ani nu am prea citit. Colul uterin al tinerelor fete este foarte vulnerabil la infectiile cu transmitere sexuala. Doar un singur pas gresit si ii poate afecta intreaga viata. Se poate infecta chiar la primul act sexual cu herpes sau HPV. Citez din cartea lui Miriam Grossman, „Youʼre Teaching My Child What?” (in curs de aparitie la Editura Provita Media): „Cervixul este locul a doua dintre cele mai cunoscute infectii cu transmitere sexuala, HPV si Chlamydia trachomatis. E nevoie de HPV ca sa se dezvolte cancerul cervical, iar Chlamydia poate provoca boala inflamatorie pelvina cronica, sarcini ectopice, avort spontan si infertilitate. Fetele sub varsta de 20 de ani sunt lovite cel mai tare de aceste epidemii. Unul din motive este cervixul lor imatur. Este crucial sa intelegem asta. […] cervixul unei femei adulte este mai dificil de infectat decat cervixul unei adolescente. Cu cat este mai matur, cervixul este protejat de 20-30 de straturi de celule. Prin contrast, cervixul unei adolescente are o zona centrala numita zona de transformare. Aici celulele au un strat doar de o singura celula grosime. Zona de transformare este cea mai mare la pubertate si ea se restrange pe masura ce cervixul se maturizeaza. Straturile subtiri de o singura celula fragila sunt transformate progresiv in scuturi groase plate cu mai multe straturi”. Pentru sanatatea lor, in general si, avand in vedere ca sunt viitoare mame, nu este oare mai sanatos pentru ele sa se abtina?
Indiferent de ceea ce spun statisticile, ca parinti, trebuie sa avem asteptari clare de la copiii nostri: „Da, ai pulsiuni firesti, e normal sa te indragostesti, la aceasta varsta, dar nu e timpul pentru relatii sexuale”. Cand mesajul din partea parintilor catre copii este clar, ei stiu foarte bine ce au de facut si, in general, nu vor sa-si dezamageasca parintii. Chiar daca par ca nu asculta, ca sunt preocupati de ale lor, ei aud tot ce le spunem si asteapta aceste sfaturi de la noi. Daca ne gandim si cat muncesc pentru scoala, cat stres au cu teste, simulari, examene de bac, a se mai implica si in relatii sexuale in aceasta perioada inseamna nebunie curata.
Stai, dar cu prezervativul cum ramane? De ce sa nu-l promovam?
Prezervativul nu protejeaza 100%. Iti da o impresie de falsa siguranta, iar unele boli se transmit chiar si cu prezervativ. Si apoi, noi vrem sa-i protejam pe copiii nostri 98-97-96% sau dorim sa-i protejam 100%? In instructiunile de folosire, scrie ca protejeaza 98% impotriva sarcinilor, la o utilizare perfecta. Avand in vedere varsta vulcanica a adolescentei, copii de 15-16-17 ani, care uita sa-si aduca un caiet in plus la scoala, despre ce fel de utilizare perfecta poate fi vorba? A-a, utilizarea perfecta este idealul. Dar cati dintre ei – odata porniti pe aceasta cale – il ating? Iarasi citez din cartea lui Miriam Grossman: „Intr-un studiu pe adolescente afro-americane active sexual, in ciuda folosirii 100% a prezervativului, 1 din 5 s-a infectat cu Chlamydia, gonoreea sau trichomonas in decurs de 28 de luni. Protectia impotriva infectiilor transmise de la piele la piele este compromisa, din cauza ca uneori prezervativul nu ofera acoperirea zonei. Alte cercetari arata ca utilizarea perfecta a prezervativului reduce doar riscul herpesului genital cu 25-50%. Studii extinse au descoperit o eficacitate mica sau zero in prevenirea transmiterii HPV”. Si, uite asa, ajungem sa ne plangem de cresterea numarului de boli cu transmitere sexuala, de stresul si problemele emotionale date de aceste boli cu transmitere sexuala, de tot mai multe sarcini la adolescente…
Dar contraceptia hormonala? Ea macar le fereste pe adolescente de sarcini.
Contraceptivele hormonale, potrivit cercetarilor de ultima ora, pot face colul uterin al tinerelor fete si mai sensibil la infectiile cu HPV si alte boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA si pot stimula celulele cervicale sa se reproduca rapid, de unde pot aparea diverse anomalii, conditii precanceroase etc.
Exista un avertisment al Organizatiei Mondiale a Sanatatii ce include pilula si terapia hormonala de substitutie in Grupa de agenti cancerigeni I pentru cancerul de san, de ficat si de col uterin. E cel mai mare nivel posibil – si tigarile se afla, de asemenea, in Grupa I de risc. (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2005/pr167.html) Contraceptia de urgenta, numita si pilula „de-a doua zi”, este o megadoza a pilulei contraceptive.
De asemenea, contraceptivele orale hormonale pot atrage riscul unui accident vascular cerebral (AVC). Infarctele cardiace si AVC sunt cu 40% mai frecvente la femeile care iau sau au luat contraceptive, iar incidenta cancerelor (de col uterin, de san, de ficat si ovarian) este de 6 ori mai mare la femeile care au luat contraceptive. (Romania libera, 31 martie 2009) De asemenea, s-a constatat ca pilula contraceptiva hormonala epuizeaza vitaminele esentiale si antioxidantii din organismul femeii.
Avand in vedere toate aceste riscuri si stiind clar ca abstinenta sexuala pana la casatorie inseamna evitarea suta la suta a tuturor acestor suferinte, de ce ar fi asa de deplasat sa promovam acest concept? Copiii nu vor mai spune apoi: „De ce nu mi-a spus nimeni?” Sau: „Daca as fi stiut…” Ca parinti, oare nu va trebui sa raspundem pentru ca lasam sa li se intample astfel de lucruri copiilor nostri? Oare nu va trebui sa raspundem, la un moment dat – in fata lui Dumnezeu sau cel putin in fata propriei constiinte – ca nu i-am pazit destul si ca nu i-am avertizat la timp?
Editoriale © Asociatia Provita Media