Un studiu extins referitor la nasterea prematura, efectuat in Franta

Sursa: L’Express, 4 mai 2011.

O echipa comuna INSERM-Universitatea „Pierre et Marie Curie” a lansat recent cel mai mare studiu realizat vreodata pentru a identifica potentialul de complicatii ale prematuritatii extreme. „Epipage 2” („Studiu epidemiologic despre varsta gestationala mica”) va urmari 4000 de copii nascuti foarte prematur pana cand acestia intra la facultate, in 26 de regiuni ale Frantei, in speranta de a identifica anumiti markeri biologici asociati cu prematuritatea.

„Epipage 1”, efectuat de INSERM, in 1997, a publicat rezultate destul de alarmante: 40% din copiii prematuri prezentau, la varsta de 5 ani, tulburari motorii, senzoriale sau retard mental. Testele de evaluare a aptitudinilor cognitive au aratat ca 32% dintre prematuri aveau un scor sub 85 si 12%, sub 70, pentru o medie de 100, fata de respectiv 12 si 3% pentru copiii dusi la termen.

Astazi, specialistii implicati nuanteaza aceste cifre. Dr. Pierre-Yves Ancel, cercetator de la INSERM, a constatat ca din aproximativ 40% din copiii prematuri, care au intarzieri diferite, doar 5% au handicap sever. In plus, nevoia de sprijin este in functie de gradul de prematuritate: 42% din copiii nascuti intre 24 si 28 saptamani necesita un astfel de sprijin, fata de 31% din copiii nascuti intre 29 si 32 de saptamani. Dintre sugarii nascuti la termen, 16% au nevoie de ingrijiri medicale. Specialistii subliniaza, de asemenea, ca nasterea la termen nu este sinonima cu nasterea fara probleme.

Tehnicile de resuscitare neonatala, de asemenea, s-au schimbat in ultimii ani: „Nu mai este posibil sa aduci pe lume „un crevete” de 244 de grame, cum a indraznit, in 2004, o echipa de cercetatori din statul american Illinois”, subliniaza autorul articolului publicat de L’Express. Cu toate acestea, nu exista un consens global cu privire la varsta limita de resuscitare neonatala caci „fiecare solutie comporta un risc, fiecare decizie este o alegere dificila”. In Olanda, medicii au decis sa nu resusciteze un copil nascut sub 25 saptamani. In Germania, din contra, nu exista nici o limita fixa, pentru a se evita atitudinea eugenica. In Franta, exista un consens format in jurul varstei de 26 de saptamani, dar medicii sunt liberi sa evalueze fiecare caz in parte. Opinia parintilor este intotdeauna luata in considerare.

Sarcina © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply