Conferinta „Viata – o taina a iubirii”

Conferinta sustinuta de Larisa Iftime, Asociatia Provita Media, la data de 27 mai 2011, Iasi

Aceasta conferinta se bazeaza pe convorbirile si interviurile avute cu dna Victoria Thorn, psiholog american, fondatoarea grupului „Proiectul Rahila”. Domnia sa a tinut conferinte in fata unui auditoriu numeros, in 2008, la Bucuresti, Calarasi si Oradea.

Introducere

– Apostolul Pavel compara relatiile dintre sot si sotie, cu relatia dintre Hristos si Biserica. Urmand lui Hristos, apostolul repeta: va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu sotia sa, si cei doi vor fi un singur trup. Cei doi, barbatul si femeia, sotul si sotia, doua organisme, dar se spune: si ei vor fi un singur trup, vor exista doi intr-un singur trup, adica intr-un organism. Doua fiinte, dar trupul este unul.

– Facerea 2, 24; Efeseni 5, 31-32: „De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup”.

– Nu sotul va stapani asupra propriului sau trup, ci sotia sa, si nu sotia stapaneste asupra propriului trup, ci sotul. Sf. Ap. Pavel, I Corinteni 7

Intalnirile intamplatoare

Societatea de astazi aproape impune un mod libertin de viata. Prin mass-media sau prin alte mijloace media se sustine ca atata timp cat folosesti contraceptive, e foarte bine, eviti copiii, eviti grijile etc. Acest mod de viata insa este o panta periculoasa pe care poti aluneca rapid, fara cale de intoarcere. Se stie ca femeile sufera schimbari profunde in momentul relatiilor sexuale. Exista multe lucruri care se schimba in organismul nostru. Organismul femeilor are nevoie de 6 luni ca sa se adapteze la lichidul seminal al barbatului. Sistemul nostru imunitar, in acest timp, testeaza si, in cele din urma recunoaste, se adapteaza la acest lichid. Acest lucru ne da posibilitate sa evitam problemele de fertilitate. Dupa 6 luni abia, organismul nostru recunoaste acest fluid ca fiind cel al sotului nostru. Intalnirile de-o noapte, relatiile sexuale intamplatoare sunt, din acest punct de vedere, fiziologic, imposibile. In acest caz, daca sunt multe asemenea intalniri de o noapte, organismul femeii nu duce pana la capat ceea ce trebuie sa faca: procesul de recunoastere. Astfel cresc bolile imunologice. Inca nu se cunoaste daca exista o relatie directa, insa o astfel de explicatie ii pune pe ganduri pe specialisti. Este foarte interesant, daca o femeie are o multime de parteneri si poate avea conceptii cu mai multi parteneri, si atunci ce se intampla cu organismul ei, vizavi de sistemul ei imunitar? Ea poate purta materialul genetic ce apartine unui numar oarecare de barbati, si de la numarul de copii conceputi. Nu se stie care sunt consecintele pe termen lung aici. Se stie insa ca sperma contine multe antigene – femeile au o chimie acida a lichidelor din organism, iar chimia barbatilor este alcalina.

Interesant este ca cercetarile referitoare la producerea spermei arata ca ultima faza a sa include obtinerea unui invelis de vitamina C, care ii permite sa supravietuiasca in organismul femeilor. Testicolele contin aprox. 400 de compartimente care produc spermatozoizi si testosteron. E nevoie de 72 de zile pentru a se forma spermatozoizii, in aproximativ 4 segmente de cate 16 zile fiecare. Fluidul seminal al barbatului este foarte bioactiv. Exista 30 de compusi diferiti ce se contin in lichidul seminal: zaharuri, zinc, care vor declansa sistemul autoimun al femeii, care e in alerta, ca sa nu contractezi diversi agenti patogeni, prezenti in timpul actului sexual. Exista multi hormoni luteinizanti, hormoni foliculostimulanti, care sunt hormoni femeinini, 13 tipuri de prostaglandine, dopamina etc. E important de retinut acest lucru. De ce? Pentru ca noi, femeile, absorbim tot acest material. Si organismul nostru se schimba pentru totdeauna. De fiecare data cand intram in relatii sexuale, daca materialul absorbit este diferit de fiecare data – el, oricum, se afla in organismul nostru pentru cel putin 15 ore – organismul nostru se schimba in mod real si concret de aceasta intimitate sexuala. In afara de aceasta, in timpul relatiilor sexuale, se declanseaza o chimie a creierului atat la femei, cat si la barbati.

Noi spunem, nu se intampla nimic, unii medici chiar recomanda relatiile sexuale „pentru echilibru si stare fizica buna”… Din pacate, relatiile sexuale au intotdeauna consecinte si au o logica, in chimia organismului nostru. In momentul in care exista o relatie sexuala, se declanseaza chimia creierului, se elimina oxitocina, care este un hormon al legaturii, al conexiunii. Apoi, exista o multime de alte sisteme care reactioneaza si fac creierul sa se simta bine, sa spunem. La barbati se declanseaza eliminarea de vasopresina – un hormon predominant masculin – ceea ce face ca barbatul sa aiba o preferinta pentru femeia cu care a avut intr-un anume moment relatii intime.

Am mai spus ca un barbat are nevoie de 72 de zile pentru producerea spermei, si in acest proces exista anumite etape, dar faptul de care nu ne dam seama este ca sperma trebuie sa se schimbe in interiorul femeii ca sa aiba capacitatea de a penetra ovulul. Exista un fenomen, in momentul in care se intalneste ovulul cu spermatozoidul, care se numeste capacitare, cand chimia femeii schimba spermatozoidul. Spermatozoidul are capacitatea de a intra in ovul doar dupa ce trece prin reactia acrozomiala, care dureaza cam 5-7 ore. Inainte de aceasta, el nu poate. El inoata mai intens, dupa aceasta reactie. Inainte de acest proces, miscarea sa este lenta. Iar dupa capacitare, dupa ce a fost schimbat de chimia feminina, el are o orientare clara. Dupa capacitare, coada sa este dreapta si el e stric directionat, stie exact unde sa mearga. Exista un autor in Marea Britanie, care a scris despre acest lucru (Sperm Wars, Robin Baker). Se pare ca exista trei tipuri de spermatozoizi: „Egg-getter”, „blocker” si „killer”. Daca te uiti la spermatozoizi, la microscop, cel putin doi dintre ei corespund acestei descrieri. „Egg-getters” sunt agili, iar „blocker”-ii nu au forma. Acestia din urma se opresc in cervixul femeii, asa incat „egg-getter”-ii sa treaca. Din 2 milioane de spermatozoizi care intra in organismul femeii, cam 20-40 ajung in preajma ovulului. Rolul spermatozoizilor numiti „killer” este altul. Daca femeia are mai multi parteneri sexuali intr-o scurta perioada de timp, acesti spermatozoizi numiti „killer” vor omori spermatozoizii celuilalt barbat. Exista un adevarat razboi in organismul femeii in acest caz, daca ea are mai multi parteneri. Acest lucru are consecinte asupra sanatatii femeii, daca ne gandim la sistemul ei autoimunitar, la adaptarea cu lichidul seminal, care incearca sa recunoasca cine este adevaratul partener. Sistemul ei imunitar este in stare de alerta, daca in organismul femeii exista spermatozoizi de la cativa barbati, organismul ei incercand sa faca adaptarea in timp. Ce se intampla oare in cazul in care femeia a avut cativa parteneri sexuali, iar corpul ei are nevoie de o durata de 6 luni, ca sa se adapteze cu un singur tip de lichid seminal, ca sa-l recunoasca – da, acesta este partenerul adevarat…?

Femeia poate ramane insarcinata chiar de prima data cand a avut relatii sexuale. Uneori, tinerii spun, nu cred ca poti ramane insarcinata de la primele relatii intime. Dimpotriva, acest lucru este foarte posibil. Femeile sunt interesate de relatiile sexuale chiar in perioada de ovulatie. Barbatii din jurul nostru percep, dupa miros, ca noi suntem in perioada de ovulatie, le creste nivelul testosteronului, poate ei sunt chiar mai interesati in relatiile sexuale si relatiile sexuale chiar au loc. Are loc conceptia si oamenii se intreaba: cum de s-a intamplat acest lucru? Cum se poate? Se stie ca femeile vor sa fie cat mai atragatoare in momentul ovulatiei. Acest lucru s-a scris in mass-media. Unui grup de femei, care erau in perioada ovulatorie, le-a fost aratat un film erotic si toate femeile au avut o reactie erotica. Cele care nu erau in perioada de ovulatie au spus ca este un film „idiot si prostesc”. Barbatii percep cand femeile sunt fertile, infertile si insarcinate. In perioada ovulatorie, femeile au un anumit miros si barbatii simt acest lucru, creste nivelul de testosteron si sunt interesati din punct de vedere sexual. Apropo, daca au un proiect de facut, momentul ovulatiei este cel mai bun pentru femei pentru a-l pregati, pentru ca atunci gandesc mai bine. Insa daca folositi contraceptive, acest dar se pierde. Dar de ce atunci cand suntem in perioada de ovulatie mirosim altfel? Deoarece mama natura decide ca atunci este timpul reproducerii. Si – interesant – exista o fereastra de doar 24 de ore, pe toata perioada ovulatiei, cand poti concepe. Ovulul traieste doar 24 de ore. Pentru ca mama natura spune: trebuie sa comunicam unul cu altul cand conceptia este posibila – pentru supravietuire. Altfel copiii n-ar mai veni pe lume. Astfel, relatiile sexuale se intampla cel mai des tocmai atunci femeile sunt in perioada de ovulatie.

Exista diferite etape ale ciclului menstrual al femeii: faza foliculara, ovulatorie, luteala si, apoi, vine ciclul sau apare sarcina.

In faza foliculara, cam 10 foliculi (saci ovarieni) se dezvolta pe un ovar. In faza ovulatorie, hormonii declanseaza eliberarea a unui sau doua ovule, trimitandu-l in cavitatea uterina. Restul de 7-8 se atrofiaza. Simturile femeii, in aceasta faza sunt la cel mai inalt nivel, este un bun timp pentru proiecte, si noi planuri, pentru ca femeia gandeste in aceasta perioada cel mai bine. De asemenea, femeile se imbraca frumos, in aceasta perioada, cauta sa fie cat mai atragatoare si, dupa cum se preciza, in revista New Scientist (13 martie 2007) ele ar putea fi infidele, in aceasta perioada, daca sistemul major de histocmpatibilitate al sotului sau este asemanator cu cel al sau. La doua grupuri de femei le-a fost aratat un film erotic, un grup, aflat in perioada ovulatorie si un grup aflat in orice alta faza decat ovulatorie. La primul grup a existat o reactie erotica, iar la celalalt grup, deloc. Insa femeile, care au vazut acest film o data, in perioada ovulatorie, aveau o reactie erotica la el, aveau acum o reactie erotica in orice faza a ciclului. Antropologii explica acest lucru in felul urmator: daca femeia intra in relatii sexuale cu cineva oarecare, intr-o relatie sexuala intamplatoare, in perioada ovulatorie, ele se vor simti legate, dependente de un oarecare. Un oarecare unu, duce la un oarecare doi s.a.m.d.

Tinerele ar trebui sa stie acest lucru si atunci trebuie sa-si puna intrebarea: Chiar vreau ca organismul meu sa se schimbe prin relatia cu acest barbat pentru ca organismul femeii chiar se schimba. Relatia sexuala dintre barbati si femei este atat de importanta si schimba femeia in mod profund pentru ca, la nivel microbiologic, se produc schimbari majore in organsim. Iar noua nu ni se spune nimic despre asta. Nu stim care sunt urmarile sunt pe termen lung, dar stim ca organismul femeii absoarbe materialul barbatului. Cum vreau eu sa-mi traiesc viata, se poate intreba o femeie? Care sunt consecintele ce pot aparea daca fac aceasta alegere? Nu stim care sunt consecintele in amanunt, dar se cunoaste ca femeile care au mai multi parteneri sexuali intr-o scurta perioada de timp pot dezvolta o infectie care se numeste vaginoza bacteriana. Este o infectie grava. Ceea ce se intampla de fapt este ca chimia tractului vaginal s-a schimbat si acolo se pot dezvolta diferite bacterii, care produc infectii grave. Ceea ce credem ca este simplu si fara consecinte, de fapt, are consecinte pe termen lung. Cu cat mai mult aflam despre aceste lucruri, ne dam seama ca Dumnezeu si natura ne-a facut sa fim complementari unul altuia, sa ne schimbam inclusiv fiziologic de partenerii nostri si sa devenim UNUL cu adevarat din acest punct de vedere.

In faza luteala, restul folicular, care a eliberat ovulul, se transforma intr-o adevarata fabrica de materiale chimice, numita corpul luteal sau corpul galben, care tine ovulul in viata si, daca apare conceptia, sustine dezvoltarea embrionului, tine copilul in viata, pana cand copiulul isi construieste propria lui placenta. Daca sarcina nu apare, corpul galben isi inceteaza functia si apare ciclul menstrual.

Scopul cilcului menstrual: de a curati uterul, cervixul si tractul vaginal de celule moarte, spermatozoizi morti si agenti patogeni. De asemenea, reduce presiunea sangelui in fiecare luna si previne acumularea fierului in organismul femeii.

Care sunt urmarile asupra sanatatii femeii, cand ciclul este suprimat de contraceptivele hormonale artificiale? Menstruatia care apare este de fapt o pauza prin sangerare hormonala si nu un ciclu menstrual normal.

Contraceptia (rolul contraceptiei in alegerea sotului, problemele de fertilitate)

Sotii nostri sunt cei care chiar ne completeaza cu adevarat – cum? De obicei, oamenii isi aleg drept sot pe cineva cu un sistem imunitar care il completeaza pe cel al sau. Cum se intampla acest lucru? Dupa miros.

Daca nu folosesc contraceptive, daca ma numar printre cele 80% din femei care nu folosesc contraceptive si intalnesc un barbat care miroase placut, asta inseamna ca el este potrivit pentru sistemul meu imunitar. Adica are complexul MHC – major hystocompatibility complex – foarte diferit de al meu. Percepem acest lucru prin hormonii numiti feromoni. S-au facut experimente pe animale si s-a constatat ca animelele nu se cupleaza intre ele daca au sisteme MHC foarte apropiate prin miros. De aceea noi nu ne casatorim cu verii nostri sau cu rude apropiate de sange pentru ca acest lucru pune in pericol fertilitatea noastra.

In ceea ce priveste contraceptia, daca este utilizata, aceasta le priveaza pe femei de a avea raspunsul biochimic normal in alegerea sotului. Femeile care folosesc contraceptia pot sa-si aleaga drept sot (partener) un barbat foarte apropiat de sistemul lor imunitar, de sistemul imunitar al fratelui sau al tatalui lor. Aceasta inseamna ca fertilitatea, in cazul in care se casatoresc, este foarte redusa. Un articol despre testul mirosului a aparut in ziarul britanic „The Guardian”. Si acest test poate fi redat astfel: daca iei contraceptive si intalnesti un barbat si te gandesti ca el este „alesul tau”, trebuie sa faci urmatorul test: trebuie sa te opresti din luat contraceptive, pana cand organismul isi revine la normal – nu stiu cat timp iti trebuie pentru asta. Dupa acest lucru, il rogi pe alesul inimii tale sa poarte 3 zile camasile fara nici un fel de deodorant, parfum si nici chiar sapun parfumat, si-i mirosi camasile. Daca nu miros bine, nu este omul potrivit pentru tine. De asemenea, contraceptia le va face pe femei sa aleaga barbatul care are un nivel foarte ridicat de testosteron, dar care este instabil. Femeile care nu folosesc contraceptive isi vor alege de sot si un tata bun pentru copiii lor.

De ce femeile care folosesc contraceptive sunt fals atrase de barbati, deoarece organismul ei arata in mod fals ca este insarcinata si ea cauta un protector, nu un barbat. Daca nu mai foloseste contraceptive, va descoperi ca sotul pe care si l-a ales cand folosea contraceptive miroase acum foarte urat pentru ea.

Feromonii sunt hormonii mirosului, hormonii afinitatii, sunt receptati de un nerv foarte mic din septul nazal, numit organul lui Jacobson. Cam 80% din oameni percep feromonii celuilalt.

Exista o companie, care se numeste GenePartner, in Elvetia, care ofera servicii agentiilor matrimoniale. Aceasta companie, GenePartner, pentru 99 de dolari analizeaza saliva unei femei, daca este compatibila din punct de vedere biologic cu cea a inca 5 potentiali parteneri, pe baza codificarii genetice de imunitate si ca indicator de atractie sexuala. Sistemul a fost inspirat de un studiu din 1995 de catre profesorul Claus Wedekind la Universitatea din Berna (Elvetia), in care femeile miroseau camasile purtate de barbati diferiti, evaluandu-i astfel pentru atractivitatea lor. Wedekind a concluzionat ca femeile erau cel mai atrase de barbatii al caror ADN ce codifica moleculele HLA, un factor cheie in imunitate, era foarte diferit de ale lor. in acest experiment, femeile nu intalnisera niciodata barbatii respectivi. Iar compania GenePartner a dus acest experiment mai departe, punandu-si serviciile in slujba agentiilor matrimoniale. (The Guardian, The Observer, „Don’t sniff at smelling a potential lover”, 11 iulie 2010)

Aproape toate celulele organismului sunt marcate cu antigene proprii fiecarui individ, codificate genetic, numite antigene leucocitare umane, si tin de sistemul major de histocompatibilitate. Antigenele leucocitare umane reprezinta unul din principalii factori in sistemul imunitar. Ele actioneaza ca un sistem de blocare cu cheie. Fiecare molecula HLA este de blocare, iar cheia este un agent patogen. Cu cat mai multe antigene leucocitare umane ai, cu atat se poate lega de mai multi agenti patogeni diferiti si instruieste sau incarca sistemul imunitar in consecinta. Deci, alegerea unui partener cu antigene leucocitare umane foarte diferite de ale tale duce la o fertilitate sigura si la copii cu o imunitate larga.

In fertilizarea in vitro se cunoaste foarte bine acest lucru si se explica in felul urmator: „o sarcina trebuie sa fie recunoscuta ca straina de organismul mamei pentru a declansa mecanismele imunologice corespunzatoare. Sistemul antigenelor umane leucocitare HLA joaca un rol important in aceasta recunoastere. Daca complexul HLA al tatalui este foarte asemanator cu cel al mamei, atunci aceasta recunoastere nu se mai face si rezultatul este un avort spontan sau un esec al implantarii)”. (“Patologia imunologica a implantarii oului”).

Alexander Sanger, nepotul lui Margaret Sanger (feminista cu vederi eugeniste din SUA), intr-o carte numita „Beyond Choice” (Dincolo de alegere), spune ca stiinta si cercetarile arata ca pilula contraceptiva este un medicament periculos nu numai pentru femei, ci pentru societate, pentru ca a inclinat fertilitatea in asemenea hal, incat nu se stie daca ne vom mai reveni vreodata. „Pilula a schimbat radical fata fertilitatii in lume”. Nimeni nu spune aceasta oamenilor, femeilor in special. Daca nu mai iei contraceptive si nu ramai insarcinata, s-ar putea ca cel pe care l-ai ales sa nu-ti mai placa. Nu e vorba ca nu-l iubesti pe acest om, dar tot ce-i posibil sa apara probleme atunci cand observi ca nu poti concepe, cand iti pui problema ca nu concepi. Ai probleme de conceptie, nu poti concepe, poti avea pierderi naturale de sarcina sau pur si simplu esecuri de fertilitate.

Am mai putea adauga aici cu referire la contraceptive ca acestea:

  • Impiedica femeile care stau impreuna sa aiba ciclul menstrual in acelasi timp
  • reprezinta un factor important al depresiei la femei
  • Depo-Provera, in special, (contraceptivele hormonale injectabile, care le sunt propuse adolescentelor in special in strainatate, care au o actiune de 3-5 ani) demineralizeaza oasele tinerelor si le fragilizeaza
  • pilula de-a doua zi, daca este des folosita poate duce la sarcina ectopica (sarcina se dezvolta in trompa falopiana)
  • schimba caracteristicile mucusului cervical si pot predispune femeia la contractarea cu usurinta a diverse boli venerice.

Tatal, celalalt parinte

Schimbari la tati in timpul sarcinii. – barbatii sufera si ei schimbari, la nivel hormonal, in momentul aparitiei unei sarcini, care se intind pe o perioada de 6 saptamani. Schimbarile hormonale se bazeaza pe hormonii mirosului, feromoni. Barbatii stiu uneori ca sotia sa este insarcinata, inainte ca ea sa stie. Probabil din cauza ca ea incepe sa miroase altfel si el recunoaste acest lucru intuitiv. 60% pana la 80% din barbati vor avea simptomele pe care le au sotiile lor insarcinate, fenomen care se numeste couvade. Culturile primitive recunosc acest fenomen, barbatii au greturi, dureri de spate, pofte si unii dintre ei, chiar dureri ca la nastere. In societatea noastra, de ce ar simti barbatii acest lucru? Dar, de fapt, ei chiar au aceste simptome ale sarcinii, inclusiv pot creste in greutate in timpul sarcinii. Raspunsul este ca barbatul se pregateste astfel sa-si ajute sotia. 20% au simptome atat de evidente, incat merg la medic, dar medicul nu-i intreaba niciodata – este sotia dvs. Insarcinata? Se pare ca cei care au asemenea simptome sunt mai receptivi la plansul copilului. Cu aproximativ 6 saptamani inainte de nastere, barbatul trece prin alte schimbari hormonale. Este important de stiut: cu 6 saptamani inainte de nastere, mama este foarte fragila, activitatea sexuala ar trebui sa inceteze, deoarece sunt posibile diverse infectii etc. Dar si la barbati se observa ca din aceasta perioada, nivelul de testosteron scade radical. Atat barbatii, cat si femeile au estrogen si testosteron, insa barbatii au mult testosteron si foarte putin estrogen, iar femeile au mult estrogen si foarte putin testosteron.

Deci, cu 6 saptamani inainte de nastere, tatalui ii scade nivelul de testosteron si creste nivelul de estrogen, ceea ce il feminizeaza, ceea ce il face mai putin agresiv si mai putin activ sexual. Este mai sensibil, mai atent – e tocmai ceea ce are nevoie mama acum. El elimina cortizon – hormonul de stres – dar nu atat de mult ca in stres, ci natura ii spune: ai grija, trebuie sa fii atent, protector. Organismul sau elimina o mare doza de vasopresina. Vasopresina este un hormon al legaturii, al conexiunii, care se elimina in foarte mare masura in timpul actului sexual si care ii face pe cei doi sa stea impreuna. Dar in acest moment, nivelul vasopresinei creste foarte mult, pentru ca mama natura ii spune, stai aici, caci e nevoie de tine aici. Cand apare nasterea, la barbati se elimina intr-o doza destul de mare prolactina, hormonul secretiei lactate. Acest hormon il face sa fie fericit, rade mai mult, ceea ce e bine pentru a stabili legatura cu copilul, este foarte tandru si grijuliu. Este exact ceea ce are nevoie in acest moment si acesti hormoni se vor mentine astfel 6 saptamani. Dupa acest rastimp, ei revin la nivel normal, dar nivelul de testosteron nu mai revine niciodata la nivelul cand dl a fost holtei. Este foarte interesant ca baietii care cresc fara tata au nivele crescute peste normal de testosteron, in adolescenta (din aceasta cauza ei se pot angaja in mai multe actiuni riscante) iar cand sunt adulti, aceste nivele sunt mai scazute decat in mod normal. Tatii, prin prezenta lor, „normalizeaza” nivelul de testosteron la baieti. De asemenea, prezenta tatilor intarzie menstruatia la adolescente, iar prezenta in familie a barbatilor cu care acestea nu sunt inrudite cauzeaza instalarea cilclului menstrual mai devreme decat normal. (revista New Scientist, 14 februarie 2007).

La maimutele primate, la tati, s-a observat ca se dezvolta noi celule ale cortexului prefrontal, odata cu dezvoltarea primei sarcini la femele, aceasta parte a cortexului este responsabila de logica, de planificare, intentii si celulele dezvoltate aici nu dispar pana in momentul in care bebelusul creste si devine independent. Sarcina ii schimba pe barbati in mod profund; sunt legati de ea, in mod deosebit. Evident, ca daca sarcina nu este dusa pana la capat, aceste schimbari nu au loc pana la capat, se opresc undeva. Barbatii implicati in avort pot avea idei suicidare sau cosmaruri cu ei care trebuie sa protejeze ceva si nu pot. Barbatilor trebuie sa li se spuna ca aceste reactii sunt normale. Societatea nu se poate dezvolta normal daca nu se repun la locul lor asemenea lucruri. Barbatilor nu le spune nimeni ca ei se schimba pentru totdeauna cand devin tati. Nu li se spune despre toate aceste schimbari din organismul lor.

Cum percepe barbatul chestiunea infertilitatii ? Lionel Tiger, antropolog american, a scris o carte, intitulata „The Decline of Males” (Declinul barbatilor), in care autorul considera ca, in momentul in care femeile au inceput sa utilizeze contraceptia, barbatii au incetat sa-si mai asume responsabilitatea fata de copiii conceputi, caci cred ca nu sunt ai lor.

Experimentul pe care il analizeaza Tiger in cartea sa este unul facut pe maimute, un mascul si trei femele, erau singurele femele pentru care el arata interes. Cand celor trei femele li s-au dat contraceptive, masculul si-a pierdut interesul in cele trei femele si eventual si-a cautat alte trei. Cand si acestea au primit contraceptive, masculul a pierdut legatura cu toate, se masturba in mod excesiv si le viola pe unele dintre ele. Cand primele trei maimute au fost scoase de sub contraceptie, masculul s-a intors la cele ele, masturbarea a disparut si violurile au disparut. Traim intr-o societate unde milioane de femei folosesc contraceptive, am pierdut mirosul fertilitatii din grup, si ce se intampla, de fapt? Violuri, masturbare in numele pornografiei. Exista mult mai multa pornografie decat ne inchipuim.

Daca nu avem mirosul specific natural al fertilitatii, barbatii nu reactioneaza corespunzator. Contraceptia favorizeaza un potential major de infidelitate. Daca folosesc contraceptive, nu am mirosul specific fertilitatii pentru sotul meu. Dar el merge la serviciu si, daca se intampla sa lucreze intr-un birou cu femei care nu folosesc contraceptia, pentru el sunt mari ispite si tentatii. Sunt reactii biologice, care pot distruge casnicii.

Dumnezeu ne-a facut diferiti pe noi, femeile si barbatii, in asa fel, ca sa ne completam unul pe celalalt. Pentru barbati, nivelul testosteronului este foarte sensibil. Daca-si pierde serviciul, ii scade testosteronul, daca se uita la un meci si echipa lui favorita castiga, nivelul de testosteron creste. Daca echipa lui pierde, la fel testosteronul ii scade. Asta pentru ca Dumnezeu l-a facut astfel incat sa stie cand sa se intoarca acasa. Femeile au un creier care le ajuta sa tina sub observatie mai multe lucruri in acelasi timp. In timp ce gandirea barbatilor este liniara. Femeile sunt facute sa tina contactul unele cu altele, cu copii si cu sotii lor. Barbatii sunt facuti sa ne protejeze, sa se concentreze si sa urmeze ceva. Femeile sunt mai vorbarete pentru ca stau intr-o comunitate si asta se presupune ca fac. Ele vorbesc 20.000 de cuvinte pe zi, iar barbatii doar 7.000. Feromonii ajuta femeile sa comunice, in acest fel. Femeile care stau impreuna au ciclul in acelasi timp, aceasta pentru ca, inca din timpurile mai vechi, ele nasteau in acelasi timp si, daca mama vreunui copil murea, putea fi alaptat de celelalte. Multi dintre noi au veri de aceeasi varsta, daca parintii nostri au petrecut timp impreuna, se vizitau etc.

AVORTUL – consecinte asupra tatilor. Noi spunem: este alegerea femeii si, cand spunem acest lucru, uitam de sot (partener). Cand vorbim despre femeie, este foarte simplu: femeia a fost insarcinata si a facut un avort. Care este rolul barbatului aici? Se spune adesea, ca nu ti-e tata cel care te-a facut, ci cel care te-a educat. Dar nu este adevarat. Daca devii tata, daca ai conceput un copil – esti tata. Cum nu este posibil sa fii „putin” gravida, tot asa nu este posibil sa fii „un pic” tata. Si nu poti sa faci nimic ca sa inceteze acest lucru. Chiar daca mori, ramai tatal lui X sau Y, tatal cuiva. Este vorba de responsabilitatea pe care si-o asuma barbatul si femeia care intra in relatii sexuale. Chiar daca acest lucru s-a intamplat doar o singura data – ambii sunt responsabili de posibilitatea aparitiei unei noi vieti. In Statele Unite, exista servicii care ofera sprijin barbatilor ale caror sotii au avut avort. Din marturiile acestora aflam ca barbatii care au incercat sa-si opreasca sotiile de la avort, care s-au opus si n-au izbutit sunt furiosi, intristati si nu-si explica cum si de ce femeia pe care o iubeste i-a putut face acest lucru. Uneori sunt ingrijorati, alteori sunt pur si simplu furiosi. Ei suna la aceste agentii sau servicii de ajutor si spun, caut informatii despre consecintele avortului. Si cand sunt intrebati daca sunt tatal copilului spun, da, dar nimeni nu m-a numit astfel pana acum, adica nimeni nu mi-a spus tata mai inainte. in cazul ca sunt sot si sotie, ei trebuie sa se ierte pentru ceea ce au facut, altfel, relatia lor va exploda la un moment dat. Daca spunem barbatilor ca ei nu trebuie sa se implice in nici un fel intr-un avort, ca este decizia ei, este corpul ei etc., barbatii pierd capacitatea de a proteja femeia pe care o iubesc si sa-si protejeze copilul. E nevoie sa se vorbeasca despre acest lucru, daca dorim echilibru in societate. Barbatii care forteaza avortul ar putea sa mai fi facut acest lucru. Dar e posibil sa nu-si de-a seama de asta, sa fie blocat din punct de vedere psihologic. Barbatii care afla mai tarziu ca sotia sa a avut un avort si nu i-a spus sunt genul barbatilor furiosi, care au fost „scosi din sistem”: „Credeam ca ma iubeste, de ce a facut acest lucru si nu mi-a spus?” Sau: „De ce nu mi-a spus?” Acest tip de comportament – ca ar fi putut sa ajute, dar a fost dat la o parte – ii poate schimba identitatea. Ei se pot refugia in munca si poate continua sa munceasca pana la epuizare. Sau pot adopta un comportament de risc. Femeile cred ca nu mai merita sa traieasca din cauza unui avort, iar barbatii adopta un comportament de risc: motociclism, salturi cu parasuta etc. Societatea nu le ofera un limbaj pentru asta. E o tema tabu, daca vreti, o tema despre care nu se discuta pur si simplu pentru ca nu se cunoaste. Ei pot avea ganduri obsesive despre copiii lor.

Odata cu avortul, se intrerupe un proces care n-a fost terminat. La fel cum se intampla si la femei. E ca si cum ar fi deraiat un tren. De aceea, o intentie a barbatului dupa un avort este o noua conceptie, cum si o femeie doreste, la fel, o noua sarcina, care sa inlocuiasca copilul pierdut, chiar daca acest lucru poate avea loc si inconstient. E ca si cum, a inceput un proces biologic, insa natura iti sopteste: trebuie sa-l duci pana la capat, sa termini acest proces. Barbatii, uneori, stiu ca sotia lor este insarcinata chiar inainte ca ea sa stie. Aceasta se intampla pentru ca o femeie cand este insarcinata sufera o schimbare hormonala importanta. Evident, ea incepe sa miroase altfel, lucru sesizat intuitiv de catre sot. Hormonii mirosului, care sunt hormoni de afinitate, de potrivire. Dar schimbari hormonale au loc si la barbati.

Vincent Rue, psiholog american, a scris despre efectul avortului asupra barbatilor. El a declarat ca barbatii regreta avortul in care au fost implicati, dar de cele mai multe ori vor respinge acest regrest sau isi vor interioriza sensul de pierdere, mai degraba decat sa-si exprime suferinta. Ei isi vor manifesta aceasta suferinta in mod masculin: furie, agresivitate etc. Se simte vinovat, ceea ce-l va impiedica sa caute compasiune. Si ar putea sa se intrebe de ce nu l-a pazit Dumnezeu pe copilul meu?

Mamele ale caror fiice au avut avorturi sufera deopotriva, uneori, se simt responsabile daca au impins-o la avort. Parintii unei fete ar putea sa fie foarte suparati pe ea, dar ar putea sa fie si foarte ingrijorati pentru ea, ar putea sa fie foarte suparati pe prietenul acesteia, exista foarte multa tensiune aici. Acest copil i-a schimbat si pe ei, ei sunt si nu sunt bunici. Apare intrebarea de ce ni s-a intamplat acest lucru tocmai noua. Iar daca au impus fetei decizia avortului, sunt incarcati cu o mare vina. Ei trebuie sa-si ceara iertare de la fata si de la copilul ucis prin avort, altfel fata va face tot ce-i va sta in putinta ca sa-i faca viata amara mamei sale: poate sa ia droguri, sa consume alcool, se poate implica in relatii sexuale promiscue. Mama trebuie sa-si ceara iertare de la fiica sa pentru ca impins-o sa faca avort. Relatia dintre bunica si nepoata este foarte importanta deoarece cand bunica a fost insarcinata cu mama fetei, toate ovocitele care au devenit copiii sai erau prezente si in corpul mamei fetei, cand aceasta era de 4 luni in uter. Relatia dintre bunica si nepoti este foarte interesanta si legata in mod reciproc. Chinezii spun ca noi avem tendinta de a mosteni mai degraba bolile bunicilor noastre decat ale mamelor noastre, deoarece aceasta este chimia care formeaza esenta a ceea ce suntem noi. Cred ca exista o interconsexiune intre mama, fiica si bunica. Exista o potentiala sensibilitate in familiile noastre in legatura cu acesti copii care ar fi trebuit sa fie aici si nu sunt.

Mama are sufletul ranit, are sentimentul ca a luat viata copilului sau, se simte – mai devreme sau mai tarziu – responsabila de ceea ce a facut. Avortul isi schimba in timp sensul perceptia. Chiar cei care fac avorturi recunosc acest lucru pentru ca avortul este un eveniment care iti schimba viata. Si diverse experiente de viata pot aduce la suprafata durerea. Exista un moment oarecare cand aceasta durere se declanseaza. Dar noi trebuie sa spunem adevarul despre avort. Avortul intr-adevar poate rani o familie intreaga, dar exista si o rezolvare. Give God permission to heal you – say a prayer to God to ask permission. Iertarea ne face mai buni, il iert pe X si ii doresc din strafundul sufletului meu binele. Putem rezolva o multime de lucruri prin iertare. Vindecarea este strict individuala. Unele femei nici nu spun ca au facut un avort – ci procedura, operatie – ceea ce inseamna ca nu sunt inca gata sa porneasca pe drumul vindecarii. Cand vorbesc despre copilul lor – deja in constiinta lor se intampla ceva. Stiti ce era – baiat sau fata? Exista cercetari care demonstreaza ca femeile poarta cu ele celule din fiecare copil conceput vreodata – fie el fata sau baiat, astfel ele pot sti in mod intuitiv. Sau pot spune: n-am idee, atunci sugestia este ca ele sa se roage mult si li se poate arata in vis. In Sfanta Scriptura exista multe relatari despre intalnirea unor personaje cu Dumnezeu in vis. Sf. Maria cunoaste durerea unei mame care si-a pierdut copilul prin avort, poate pentru ca cineva a avut o problema cu sarcina ei, nu neaparat ea. Fecioara Maria, incepand cu Bunavestirea, stia ca ea putea fi batuta cu pietre, Iosif putea s-o paraseasca iar parintii sau puteau fi batjocoriti de acest eveniment. Ea a avut deplina incredere in Dumnezeu. Ea vrea ca femeile sa fie vindecate. Nu putem plange pe cineva pe care nu-l stim. A facut un avort dintr-un simt eronat al iubirii – a vrut sa-si protejeze prietenul, a vrut sa nu le faca probleme parintilor etc. , in detrimentul ei. Ea iarta mult. Femeia poate schimba dinamica interna a lumii, tot asa cum barbatul poate schimba dinamica externa a lumii. Este vorba de femeia fragila, cu rani sufletesti. Toti oamenii avem rani sufletesti, suntem uneori sfaramati in bucati mici, dar Dumnezeu este cel care le aduna si le da un nou sens.

Microhimerism (Diana Bianchi) Organismul mamei poarta celulele ficarui copil conceput (fie ca a dus sau nu sarcina pana la capat), dar si ADN-ul sotului nostru toata viata. Este un fenomen care se numeste microhimerism. Diana Bianchi de la Universitatea Taft din SUA a studiat biologia celulelor fetale intacte, care circula in sangele mamei si care persista in organismul acesteia timp de decenii, post-partum, adica dupa ce mama a nascut. „Unele dintre aceste celule au proprietati de celule stem si participa in repararea tesutului mamei, cand in organismul ei apare vreo boala.” (Diana Bianchi, Scoala de Stiinte Biomedicale Sackler, Universitatea Taft, SUA)

Avortul chimic este mai devastator din punct de vedere al urmarilor psihice pentru femeie. Femeia ia pilula de avort si poate pleca acasa, la cursuri, la scoala, oriunde, daca pierde copilul, cand este singura, ce poate face? Uneori, femeile vad acest copil. Pilula se presupune ca omoara copilul la varsta cand acesta nu poate fi inca perceput, dar, uneori, femeile mint sau nu-si dau seama de varsta intrauterina exacta a copilului. Femeile care au trecut printr-un avort chimic pot avea reactii ciudate. Daca se afla la baie, nu stiu ce sa faca – sa traga apa, ce sa faca cu copilul? Consecintele psihologice sunt mult mai traumatizante. Am intalnit cateva femei in aceasta stare. Nu conteaza modul prin care pierd copilul, sunt fatete diferite ale acestei probleme. In avortul chirurgical, este altcineva care face acest lucru. In avortul cu pilula – femeia este cea care ia pilula. Ea considera, la inceput, probabil, ca poate face acest lucru singura, „cu mana ei”, cu alte cuvinte. Dar este un proces ireversibil, nu mai poti face nimic dupa aceea. Iar consecintele psihice sunt devastatoare. Ele nu-si pot ierta acest lucru – cum am putut face asta? Sau unele vor sa opreasca acest proces. Dar nu mai este posibil. Odata inceput, trebuie terminat, pentru ca daca copilul moare in interiorul organismului tau si nu este scos afara, poti face septicemie.

 

Concluzie

In organismul femeii au loc schimbari importante, cruciale, o data cu orice contact sexual. Lichidul seminal, care duce spermatozoizii, contine 30 de compusi chimici in el, zaharuri, minerale si multe alte elemente, precum si hormoni: dopamina, hormoni luteinizanti, hormonii foliculorstimulanti. Acest lichid se mentine in organismul femeii cel putin 15 ore. In creierul sau se declanseaza procese chimice, care inseamna legatura, este schimbata pentru totdeauna organismul, care timp de 15 ore ii absoarbe lichidul sau seminal. De aceea Dumnezeu nu ne-a facut pentru intalniri de o noapte. El ne-a facut sa fim legate de un singur barbat si sa devenim unul, cu adevarat.

Tentatiile astazi sunt enorm de mari, mai ales pentru tineri. Pe toate canalele de presa, TV, internet, se vorbeste despre extraordinara contraceptie artificiala, care iti „da controlul asupra propriului corp”, „asupra propriilor copii” etc. Ni se spune: nu e nevoie sa faci copii pana nu-ti „petreci viata”, dar dupa varsta de 30 de ani, fertilitatea femeilor scade simtitor. Iar, pe de alta parte, chimia contraceptivelor a redus fertilitatea nu numai a femeilor, ci si pe a barbatilor cu 50%, de la aparitia pilulei. (Vezi cartea The Estrogen Effect, Deborah Cadbury) Aceasta deoarece hormonii sintetici sunt substante foarte stabile si, daca s-au infiltrat in apa, greu sunt scoase de acolo. De asemenea, daca foloseste contraceptive, femeia nu mai este conectata la grup, din punct de vedere bilogic, natural. Apoi, ea poate face o alegere proasta, in ceea ce priveste sotul sau, pentru ca anticonceptionalele scad proprietatea femeii, dar si a barbatului, probabil, de a-si percepe in mod natural sistemul de histocompatibilitate. Si atunci poti intalni pe cineva cu un sistem imunitar foarte asemanator cu al tau si drept rezultat vei avea probleme de fertilitate sau poti sa nu ai copii deloc si sa suferi din acasta cauza. Daca iei contraceptive si ramai insarcinata, poti sa faci avort, poti contracta boli cu infectie sexuala, HPV, ce poate cauza cancer genital. Pe de alta parte, pilula cu estrogen este carcinogenica ea insasi, se stie acum cu siguranta acum acest lucru.

Femeile sunt schimbate, pe de alta parte, de fiecare sarcina, de fiecare copil conceput, fie ca au dus sarcina la termen, fie ca nu. Mamele poarta celulele fiecarui copil conceput. Daca celulele pe care le mostenesc de la acesti copii sunt identice cu cele ale mamei, acestea pot vindeca mama, atunci cand ea se imbolnaveste. Copiii, la randul lor, poarta celule de la toti fratii si surorile conceputi inaintea lor. Tatii sunt la fel de mult schimbati de sarcina, atat emotional, cat si fizic, pentru ca in organismul lor se declanseaza procese bichimice complicate, care au drept scop, relationarea mai buna cu copilul si cu mama copilului, usurarea eforturilor dupa nastere ale mamei etc. De aceea, cand are loc un avort, la nivel psihic, au loc schimbari importante si asupra tatilor, nu numai asupra mamelor. De altfel, avortul este un fenomen care poate afecta o familie intreaga, de la mama, tata, frati, surori, inclusiv familia extinsa, bunici, veri, unchi etc.

 

Date avort Romania:

Anul Nasteri vii Avorturi (doar cele inregistrate)
2006 219 483 150 246
2007 214 728 137 226
2008 221 900 127 909

Conferinte © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply