Transmiterea maladiilor genetice prin donarea de sperma

Un studiu recent publicat in The Journal of the American Medical Association aduce in discutie chestiunea transmiterii bolilor genetice prin donare de sperma. Este prezentat cazul unui donator american cu cardiomiopatie, care a fost transmisa la 9 din cei 25 de copii conceputi, ca genitor. Unul dintre acestia a murit la varsta de 2 ani. Tanarul care a donat sperma de nenumarate ori, in perioada 1990-1991, a trecut cu succes testele medicale prevazute pentru donatorii de sperma.

Urmare a acestei descoperiri, medicii americani au cerut ca aceasta boala cardiaca, ce provoaca dureri in piept, respiratie greoaie si palpitatii, sa fie adaugata pe lista bolilor despistate inainte de donarea de sperma. Dr. Barry Maron, de la Heart Institute Foundation din Minneapolis, coautor al studiului, a estimat ca, dupa el, problema transmiterii neasteptate a unei maladii genetice prin donare de sperma este o problema de sanatate publica de care Administratia pentru Medicamente si Alimentatie (Food and Drug Administration) nu tine cont suficient.

Pentru dr. Allan Pacey, de la Universitatea Sheffield si Societatea Britanica de Fertilitate, aceasta risca sa fie o problema fara sfarsit: „Daca ar trebui sa luam in considerare fiecare boala, lista poate continua la nesfarsit. Si unele lucruri oricum iti scapa.” (BBC, 30 cotombrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply