Organizatorul expozitiei „Our Body” de la Paris, dat in judecata

Asociatiile „Impreuna impotriva pedepsei cu moartea” si „Solidaritate pentru China” au actionat in justitie pe organizatorul expozitiei „Our Body”/”Corpul nostru”, pentru a obtine interzicerea acesteia in Franta. „Gasesc ca este ingrozitor ca cineva sa poata expune in centrul Parisului corpuri umane care au fost jupuite, decupate sau eviscerate, despre originea carora nu stim nimic si care reprezinta o sursa de profit”, a declarat avocatul acestor organizatii. (Le Quotidien du Médecin, 30 martie 2009) Cu alte cuvinte, motivul pentru care organizatorul expozitiei a fost dat in judecata a fost ca aceste cadavre expuse ar putea fi prizonieri sau condamnati la moarte chinezi. Aceasta expozitie este in contradictie cu articolul 16 al Codului civil francez, care „interzice toate atentatele la demnitatea persoanei”.

Avocatul reclamantului, dl Richard Sédillot, sustine ca „expozitia incalca, de asemenea, Codul sanatatii publice, care precizeaza ca organele si corpurile nu pot fi utilizate decat in scop stiintific si terapeutic. Or, in acest caz, scopul expunerii este comercial, deoarece intrarea la expozitie se plateste. Iar aceasta expozitie nu este compatibila cu respectul demnitatii umane”. Avocatul partii adverse a ripostat  ca perceperea taxei de intrare la expozitie nu se face cu scopul de a imbogati pe cineva, ci pentru a putea plati inchirierea spatiului.  Totodata, el a precizat ca „exista un interes pedagogic si, deci, stiintific, sa expui anatomia corpului uman intr-o maniera atat de directa si realista”.

Pe de alta parte, Comisia Nationala Consultativa de Etica din Franta (CCNE) a emis anul trecut un aviz, condamnand categoric aceasta expozitie. Comisia a estimat ca evenimentul a fost „in primul rand, o invitatie la voyeurisme sub acoperire de «expozitie stiintifica»”.  De asemenea, membrii Comisiei au fost de parere ca expozitia introducea o  „privire tehnicista” asupra corpurilor umane „voluntar desingularizate”, urmand „o abordare care nu poate aminti decat  de tratamentul cadavrelor in lagarele de exterminare din ultimul razboi mondial”. ( La Croix, 1 aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply