Efectele colaterale negative ale contraceptivelor hormonale

Sursa: Romania libera, 31 martie 2009

S-a demonstrat prin studii clinice ca infarctele cardiace si accidentele cerebro-vasculare sunt cu 40% mai frecvente la femeile care iau sau au luat anticonceptionale, iar incidenta cancerelor (cancer de col uterin, de san, ficat, ovarian) este de 6 ori mai mare la femeile care au luat anticonceptionale. Cotidianul Romania libera vine cu informatii despre efectele nocive ale estrogenului sintetic, continut in contraceptivele hormonale orale si contraceptivele injectabile cu administrare lunara. Supraexpunerea la acesti hormoni risca predispunerea femeii la imbolnaviri, cum sunt cancerul de san sau uterin si alte boli.

Estrogenii naturali

Cei trei estrogeni principali produsi de organism sunt estradiolul, estriolul si estronul. Potrivit cercetatorilor, estrogenul tinde sa creasca diviziunea celulara in tesutul sensibil la hormoni, cum e cel din sani si cel uterin.

Astfel, estradiolul are efecte de aproximativ o mie de ori mai puternice asupra tesutului decat estriolul. Iar supraexpunerea la estradiol poate creste riscul cancerului de san.

Dominanta estrogenului

Un exces nesanatos de estrogen este obtinut si din alte surse. Pilulele contraceptive, produsele chimice de curatat si pesticide, anumite alimente care au fost stropite sau hranite cu chimicale si multe din materialele de constructie folosite in casele noastre sunt astfel de surse de estrogen care duc la aparitia efectelor negative in corpul feminin.

Doctorii numesc acest dezechilibru hormonal “dominanta estrogenului”. Care sunt efectele negative sau simptomele dominantei estrogenului? Un apetit sexual redus, balonare, luare in greutate, dureri de cap inaintea menstruatiei, schimbari de stare, cicluri menstruale neregulate si sangerari excesive.

Estrogen si progesteron in balanta

In cazul unui ciclu menstrual normal si a unei femei sanatoase, estrogenul este hormonul dominant in primele 10-12 zile de la ultima menstruatie. La ovulatie, pentru urmatoarele 12 zile, corpul feminin incepe producerea progesteronului.

Daca ovulul nu este fecundat, nivelurile de estrogen si progesteron scad in aproximativ a 28-a zi, permitand aparitia noii menstruatii.

Daca nu exista ovulatie, nici progesteronul nu este produs. Acest eveniment se numeste ciclu anovulator si este tipic pentru femeile de 30-40 de ani. Astfel, apare deficienta de progesteron si excesul de estrogen, rezultand aparitia efectelor secundare ale estrogenului.

De asemenea, daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie, menopauza indusa chirurgical presupune ca organismul nu mai produce progesteron si astfel, aparitia dezechilibrului hormonal este din nou stimulata.

Alimentatie adecvata

Alimentele care cresc nivelul de estrogen si trebuie evitate sunt: cafeaua (chiar si cea decofeinizata), cacaua, ciocolata, zaharul si toate produsele cu indice glicemic ridicat, grasimile de orice fel, inclusiv margarina, uleiul de floarea soarelui, alcoolul, carbohidratii rafinati (pastele fainoase), cartofii.

Nivelul ridicat de estrogen poate fi neutralizat printr-o dieta bogata in crucifere precum: varza, broccoli, conopida, pentru ca legumele crucifere contin estrogenul protectiv, ce neutralizeaza efectul estrogenului negativ.

Estrogenul este metabolizat de ficat. Cel care nu ajunge sa fie metabolizat circula liber in organism si produce efecte negative. De aceea e nevoie de fortificarea ficatului pentru a elimina estogenul in exces cu ceai sau tinctura de papadie, Silimarina, viamina.C, Seleniu, Zinc, fibre.

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply