Texte fundamentale privind chestiuni de bioetica

Sursa: La Croix, 28-29 martie 2009

Rubrica „ABC-ul bioeticii” a publicatiei franceze La Croix aminteste despre existenta unor importante texte europene care fac referire la valorile comune in chestiuni de bioetica. Primul de acest fel este Codul de la Nuremberg din 1947, text fundamental pentru legislatiile privind experimentele biomedicale. Acesta a instituit in special dreptul bolnavului de a fi informat si de a accepta o interventie, precum si obligatia pentru personalul medical de a nu practica profesia decat pentru binele bolnavului.

Un alt text fondator este Conventia de la Oviedo privind drepturile omului si biomedicina, adoptata la 4 aprilie 1997. Textul afirma prioritatea fiintei umane asupra “interesului societatii sau al stiintei”. Astfel, interventiile asupra genomului uman si cercetarea stiintifica, in special, fac obiectul dispozitiilor precise, care amintesc ca “este interzisa crearea de embrioni umani cu scopul de cercetare”(Art.18).

Pe de alta parte, Carta drepturilor fundamentale, adoptata la 18 decembrie 2000 de catre Uniunea European, “a reafirmat principiile fondatoare ale unei politici europene in probleme de bioetica, “plasand persoana in centrul actiunii sale”, considerand necesar sa se intareasca protectia drepturilor fundamentale”. In sfarsit, un text recunoscut pe plan mondial, Declaratia Universala privind genomul uman si drepturile omului, adoptata de UNESCO la 11 noiembrie 1997, si apoi de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, in 1998, a fost inspirat totodata din textele Consiliului Europei, din legislatiile nationale si din opinia Academiei Pontificale pentru Viata in elaborarea sa de catre Comisia Internationala de Bioetica a UNESCO. In acest text se afirma ca „genomul uman sustine unitatea fundamentala a tuturor membrilor familiei umane, precum si recunoasterea demnitatii lor intrinsece si a diversitatii lor”.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply