In legatura cu un proiect de lege discutat in parlamentul britanic privind decriminalizarea suicidului asistat in anumite cazuri, un studiu, publicat la 25 martie a.c. de revista Palliative Medicine, arata ca doua treimi din medicii englezi sunt contra legalizarii eutanasiei si a suicidului asistat in aceasta tara (82% sunt contra eutanasiei si 62%, contra suicidului asistat).
Un medic generalist a afirmat ca „majoritatea medicilor se opun schimbarii legii actuale. Increderea intre medic si pacient este cruciala. Acest studiu trebuie sa reasigure oamenii ca medicii asculta pacientii si actioneaza in conformitate cu legea pentru a le trata simptomele”.
Studiul mai releva faptul ca persoanele care lucreaza in unitatile de ingrijire paliativa sunt proportional mai putin favorabile eutanasiei (mai putin de 1:10) decat medicii generalisti. Pe de alta parte, „cazurile de eutanasie sunt foarte rare in Regatul Unit”, declara profesorul Clive Seale de la Centrul de Stiinte Medicale de la Universitatea „Queen Mary” din Londra.
17,1% din medicii care au raspuns la sondaj au administrat deja apropiatilor aflati la sfarsitul vietii tratamente destinate usurarii suferintei, in scopul antrenarii unei morti mai rapide. Este vorba de cazuri asa-zise cu „dublu efect”.
Estimarile oficiale ale Camerei Lorzilor arata ca 300 de mii de persoane mor anual in Anglia si ar avea nevoie de ingrijiri paliative, insa nu au acces la ele. De asemenea, aceste estimari subliniaza nevoia pentru „dezvoltarea de tratamente si ingrijiri adecvate la sfarsitul vietii pentru toti cei care au nevoie de asta. Aceste ingrijiri trebuie sa fie punctul asupra caruia sa se concentreze energiile”. (Newswire Europe, 24 martie 2009, Guardian, 24 martie 2009)