Diagnosticul de preimplantare si „bebelusii-medicament”

Publicatia La Croix publica noi puncte de vedere referitoare la diagnosticul de preimplantare (DPI) si „bebelusii-medicament”, in cadrul rubricii sale „ABC-ul bioeticii”. DPI se refera la cuplurile care au „o mare probabilitate de a da nastere unui copil atins de o maladie genetica  de o gravitate particulara recunoscuta ca incurabila in momentul diagnosticului”. DPI vizeaza permiterea, dupa o triere embrionara, a nasterii unui copil fara o maladie anumita.  Cu „bebelusul-medicament” sau „bebelusul celei de-a doua speranta”, se doreste nasterea unui copil „compatibil” sau dotat cu caracteristici care ar permite tratarea fratelui sau a surorii sale, care sufera de o maladie grava.

DPI incepe cu fertilizarea in vitro pentru obtinerea embrionilor. Este facut apoi un diagnostic biologic pe celulele prelevate din acei embrioni. Numai embrionii fara anomalii sunt transferati in uterul mamei, iar ceilalti sunt distrusi. Pentru „bebelusii-medicament”, metoda este aceeasi, in afara faptului ca embrionii implantati trebuie sa fie „compatibili din punct de vedere imunologic” cu fratele sau sora bolnava.

In Franta, Legea bioeticii din 1994 si din 2004 incadreaza aceste practici. Acestea nu pot fi efectuate decat in 3 centre pluridisciplinare de diagnostic prenatal din aceasta tara, special agreate de Agentia de biomedicina. „Bebelusul-medicament” este accesibil cuplurilor care au un copil atins de o maladie incurabila care poate conduce la moartea acestuia.  Printre altele, pronosticul vital al copilului trebuie sa fie ameliorat de o maniera hotaratoare printr-un tratament  care sa nu atinga integritatea fratelui sau a surorii sale dupa DPI.

In cursul revizuirii Legii bioeticii, dezbaterile vor include si largirea eventuala a DPI, cu scopul cercetarii anumitor predispozitii la unele forme de cancer. Recent, Oficiul parlamentar pentru evaluarea optiunilor stiintifice si tehnologice (OPECST) s-a intrebat daca „aceasta tehnica nu poate fi extinsa spre indicatii tot mai largi , care ar favoriza eugenia”.  In ceea ce priveste bebelusul-medicament, unii oameni se intreaba cu privire la oportunitatea continuarii propunerii acestei tehnici cuplurilor, dat fiind rata sa de reusita foarte slaba. De fapt, in perioada iulie 2007 si iunie 2008, 7 asemenea cereri au fost adresate Agentiei de biomedicina din Franta, care a raspuns pozitiv doar la 5 dintre ele. Doua tenative de FIV au fost facute unui cuplu din cinci, dar acestea nu s-au finalizat cu o sarcina.

Evreii, musulmanii si protestantii nu se opun practicii DPI. Biserica Catolica se opune acestei practici: „este vorba de o triere nejustificata, anumiti embrioni fiind destinati dezvoltarii pana la nastere dupa un plan dinainte definit, in timp ce altii sunt redusi la statutul de material de cercetare”, explica Msr Pierre d’Ornellas, episcopul de Rennes si responsabilul grupului de lucru pe probleme bioetice a Conferintei episcopilor din Franta.

Echipele agreate pentru diagnosticul de preimplantare din Franta confirma faptul ca DPI pentru predispozitia la anumite boli este deja utilizata in Franta pentru anumite forme ereditare de cancer sau maladii asociate si aceste analize au condus la nasterea a 6 asemenea copii. Amintim ca in luna ianuarie a acestui an, in Regatul Unit al Marii Britanii s-a nascut o fetita dupa ce procedura DPI a fost facuta in legatura cu predipozitia sa la cancer de san. (La Croix, 19 martie 2009)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply