Lansarea dezbaterilor pe marginea Legii bioeticii in Franta

Roselyne Bachelot, ministrul Sanatatii din Franta, a lansat recent dezbateri publice  pe marginea modificarii Legii bioeticii. Acestea vor dura pana in luna iunie 2009 si vor servi drept baza pentru parlamentari. Acestia urmeaza, pana in primul semestru al anului 2010, sa reexamineze Legea bioeticii din 2004 din aceasta tara.

In cursul conferintei de presa, ministrul Sanatatii a anuntat calendarul si temele de dezbatere (cercetarea pe embrion, procrearea asistata medical, mamele purtatoare, donarea de gameti, medicina predictiva…), precum si orasele in care se vor organiza forumuri cetatenesti. De asemenea, exista un site de internet (www.etatsgenerauxdelabioethique.fr) dedicat acestor chestiuni, elaborat de Agentia de Biomedicina.

Printre altele, revista Quest-France a publicat un interviu cu Monsenior Pierre d’Ornellas, arhiepiscop de Rennes si presedinte al grupului de lucru al Bisericii Catolice pe probleme de bioetica, cu ocazia publicarii cartii Bioéthique, propos pour un dialogue/Bioetica, propuneri pentru un dialog (Ed.DDB/Lethielleux). Lucrarea a fost publicata cu ocazia lansarii dezbaterilor publice pe probleme de bioetica si este semnata de Pierre d’Ornellas, in colaborare cu episcopii grupului de lucru pe probleme de bioetica. Monsenior Ornellas estimeaza ca dezbaterile „pot constitui o sansa adevarata, daca sunt conduse de o maniera loiala si daca ne arata clar locul stiintei”.  Citind rapoartele parlamentare, constatam, sustine el, ca foarte multi oameni nu doresc „instrumentalizarea fiintei umane” si se tem ca se va aluneca spre „eugenism”. El aminteste ca „embrionul uman este o fiinta umana”.

In ceea ce priveste prelevarea de organe, el subliniaza ca, „fara a respecta criteriile stiintifice ale mortii, se poate ajunge la tentatia de a pune capat vietii, de a o scurta pentru a se putea preleva organele. Fie ca este vorba de inceputul vietii, fie ca e vorba de sfarsitul vietii, noi nu putem instrumentaliza fiinta umana”.

In final, acesta estimeaza ca raportul de evaluare a legii din 2005 „legat de drepturile bolnavilor la sfarsitul vietii”, propusa de deputatul Jean Leonetti, este cumpatat, deoarece ne angajeaza in respectul „absolut” fata de fiinta umana. „Franta isi va pierde cumpatul, daca va ceda in fata cantecelor de sirena, daca va ceda in fata militantismului sau in fata emotivitatii.” (La Croix,  4 decembrie 2009; La Croix, 5 februarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply