Academia de medicina din Franta voteaza impotriva mamei-surogat

Academia de medicina din Franta s-a pronuntat recent impotriva gestatiei pentru altul (GPA), numita altfel si „mama purtatoare” cu 43 de vorturi „pentru” si 82 „impotriva”. Doua recomandari au fost supuse votului academicienilor: propunerea lui Roger Henrion si a Claudinei Esper. Prima recomanda ca, in caz de legalizare a acestei proceduri, „GPA trebuie asociata cu un demers al evaluarii riscurilor”, iar a doua a cerut expertilor sa se pronunte net impotriva acestei practici.

Luand cuvantul pe aceasta chestiune, fostul ministru al Sanatatii, Jean-François Mattéi, a cerut ca Academia sa-si exprime un aviz categoric defavorabil asupra unei practici „care se angajeaza in dezumanizarea maternitatii”. „Sunt foarte preocupat, ca medic pediatru, de faptul ca un copil poate face obiectul unui contract! Aceasta face sa se legitimeze abandonul copiilor. Ce sa mai spunem despre legaturile stabilite in timpul sarcinii? Cream situatii fara iesire”, a spus el.

Presedintele onorific al Academiei si membru al Comitetului Consultativ National de Etica, ginecologul Claude Sureau, a pledat si el pentru asumarea „riscului GPA”.

In paralel, o multime de asociatii pentru apararea mamei purtatoare au fost audiate de catre Adunarea Nationala pentru informare asupra revizuirii legii bioeticii. Presedintele Asociatiei Maia, Laure Camborieux, estimeaza ca aceasta practica nu antreneaza „derive financiare si nici exploatarea femeilor”. Pentru ea, interdictia franceza a mamei purtatoare „creeaza situatia de dislocare procreativa”. Membrul acestei asociatii, Sandra Saint-Laurant, a povestit parcursul sau, care a constat intr-o calatorie in  Statele Unite, unde, contra sumei de 18.000 de dolari (aprox. 15.000 de euro) a gasit o „mamica” (in textul francez, e folosit cuvantul „doica” („nounou”), care e impropriu aici – n.tr.). „Aceasta compensatie mi-a permis sa ies din dependenta vizavi de ea”, a explicat ea. (La Croix, 11 martie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply