Sursa: The Irish Times, 21 august 2008
Una dintre recentele decizii ale ministrului irlandez al Sanatatii Mary Narney a fost de a aproba un program national de vaccinare anti-HPV, incepand cu septembrie 2009. Ultimele cercetari publicate in revista New England Journal of Medicine (NEJM) pun un semn de intrebare asupra eficacitatii vaccinului si, totodata, arunca o umbra de indoiala asupra acestei decizii.
Revista amintita publica doua articole prin care autorii intreaba de ce anume doua vaccinuri impotriva HPV au fost atat de larg distribuite, avand in vedere eficacitatea nedovedita a lor si costurile extrem de ridicate ?
Vaccinul Gardasil, produs de Merck Sharp & Dohme, care a fost deja criticat foarte dur pentru efectele colaterale fatale la utilizatori, si vaccinul Cervarix, produs de GlaxoSmithKline, au fost cele doua medicamente in chestiune.
Dupa cum relata dr. Charlotte Haug, editor al revistei Asociatiei Medicale Norvegiene, in publicatia New York Times, al carei editorial a aparut si in The New England Journal of Medicine: „In ciuda asteptarilor si a rezultatelor promitatoare din experimentele clinice, inca ducem lipsa de dovezi suficiente ca vaccinul ar fi eficient impotriva cancerului cervical. Avand atat de multe intrebari esentiale fara raspuns, exista motive intemeiate de a fi precauti in legatura cu aceste vaccinuri.”
Ambele vaccinuri au fost testate un timp relativ scurt, sustine dr. Haug, iar cercetatorii urmeaza sa demonstreze de acum incolo daca vaccinurile ofera sau nu o imunitate pe termen lung si daca imunitatea naturala a utilizatorului la alte tulpini ale virusului neeliminate de vaccin va fi compromisa. Dr. Haug sustine ca nu se stie daca protectia oferita de vaccinuri va reduce rata imbolnavirilor cu cancer cervical.
Jane J.Kim si dr. Sue Goldie de la Universitatea Harvard, care au publicat un studiu in aceeasi revista, subliniaza, de asemenea, ca vaccinurile nu ofera protectie pe toata durata vietii. Ei sustin ca, pana cand acest lucru nu va fi dovedit, costurile vaccinurilor nu se justifica.
Mai mult, costurile vaccinurilor se adauga celor ale examenului Babes-Papanicolau, care nu poate fi eliminat, deoarece el identifica tulpinile de HPV, pentru care vaccinurile nu ofera protectie.
Aceste studii, care critica eficacitatea si costul vaccinurilor HPV vin in cel mai prost moment pentru compania Merck – gigantul producator de medicamente. Vaccinul Gardasil, produs de acest concern, a provocat pana in prezent 9.749 cazuri de efecte severe colaterale si 21 de decese asociate.