Scrisoare deschisa referitoare la problema demografica si la situatia avortului in Romania

D-lui Traian Basescu, Presedintele Romaniei
Palatul Cotroceni, Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6 Bucuresti
Tel. 021 4100581 int 363; 305; Fax 021 4103858, e-mail procetatean@presidency.ro

D-lui Calin Popescu-Tariceanu, Prim-Ministru al Guvernului Romaniei
Cancelaria Primului-Ministru, Piata Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucuresti
Tel. 0800.020.020, fax 021 313 98 46, email drp@gov.ro

Domnule Presedinte al Romaniei,
Domnule Prim-Ministru al Guvernului Romaniei,

De cateva saptamani, mai multi sustinatori ai promovarii avortului din Romania, implicati direct sau indirect in industria transnationala a avortului, fac presiuni pentru ca autoritatile romane sa liberalizeze si mai mult legislatia actuala a intreruperii de sarcina. Asediul asupra guvernului, pe aceasta tema, a fost dezlantuit cu si mai multa forta dupa ce in mass-media a fost dezbatut cazul fetitei de 11 ani insarcinate din judetul Neamt.

In urma acestor dezbateri, a reiesit clar ca Ministerul Sanatatii continua sa faca jocurile unor organizatii internationale, ca Marie Stopes, iar lucrurile au luat o intorsatura dramatica. Reprezentantii Ministerului Sanatatii, impinsi de la spate de aceste organizatii, incearca, pe usa din dos, sa liberalizeze si mai mult legislatia avortului, printr-un ordin al Ministrului Sanatatii.

Consideram, in primul rand, ca acesta este un caz de coruptie la nivel inalt. Reglementarea avortului nu se poate face superficial, pe fuga; ea tine de interesul national si trebuie tratata ca atare, adica printr-o lege care urmeaza toate etapele dezbaterii publice, de la institutii specializate ale statului si cele din societatea civila, pana la Parlament (comisii si Camere).

In al doilea rand, Ministerul Sanatatii, prin intentia de a promova acest ordin, are o atitudine incorecta si imorala fata de populatia Romaniei.

Argumentele privind acest derapaj institutional le-am prezentat direct domnului ministru al Sanatatii, dl Eugen Nicolaescu, intr-o scrisoare deschisa. Enumeram pe scurt aceste argumente, anexand totodata prezentei scrisori pe cea adresata dlui Nicolaescu, spre mai buna dumneavoastra informare.

Ministerul Sanatatii, ca institutia cea mai importanta din lantul celor care administreaza sistemul de sanatate, face mai departe jocul organizatiilor care promoveaza avortul si calca in picioare pozitia Colegiului Medicilor din Romania (CMR). “Colegiul Medicilor din Romania observa cu ingrijorare ca, in cazul fetitei cu o sarcina de 20 de saptamani, in loc sa se analizeze responsabilitatile reale, se incearca culpabilizarea medicilor si chiar modificarea legii privind avortul”, se arata in Comunicatul de presa al CMR, facut public pe 25 iunie 2008. in comunicatul de presa, reprezentantii acestei institutii, care monitorizeaza activitatea profesionala a medicilor din Romania si care cunosc cel mai bine si problemele de sanatate ale romanilor, atrag atentia asupra unor realitati grave, care, cum arata statisticile actuale, urmeaza sa se accentueze. Starea sanatatii femeilor se va inrautati si pentru ca legislatia avortului din Romania este una dintre cele mai liberale din Europa.

Avortul prezinta multe riscuri, mai ales pe termen lung, asa cum arata literatura medicala. Sustinerea avortului, pe de alta parte, conduce si la deteriorarea statutului medicului din Romania. “A incerca sa se impuna medicilor obligativitatea de a efectua avorturi este o grava incalcare a libertatii de constiinta a unor cetateni si a autonomiei profesiei medicale. Mesajul profesiei medicale este de a apara viata sub orice forma si un medic nu poate fi obligat sa distruga un embrion sau un fat, dupa principiul mana care vindeca nu poate fi mana care ucide“, se mai spune in acelasi comunicat de presa al Colegiului Medicilor. Si din aceste argumente reiese ca ne aflam in situatia unui caz unic in Europa: situatia medicului a ajuns in momente dramatice, dupa cum se citeste din tonul acestei scrisori. Coruptia morala si institutionala, dupa cum se vede, ruineaza institutiile de baza, traditionale din Romania.

In afara agravarii sanatatii femeilor si degradarii statutului medicului, cei care promoveaza liberalizarea avortului afecteaza interesele statului in raport cu cetatenii sai. Dumneavoastra personal, Domnule Presedinte, v-ati aratat public ingrijorat de accentuarea golului demografic si ati mentionat efectele sociale nefaste ale scaderii populatiei. Din statisticile pe care le aveti la dispozitie (de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Statistica), reiese clar ca expansiunea avortului a fost urmata indeaproape de scaderea numarului de nasteri. Romania, o tara cu o civilizatie specific traditionala, a ajuns astazi sa fie tara in care se fac cele mai multe avorturi (in medie trei avorturi pe femeie, in timp ce in Anglia, tara cu legislatia si moravurile cele mai libere, media este de un avort pe femeie). Adica am ajuns tara in care femeile, pe langa faptul ca isi vand copiii (cum se arata hilar in presa internationala), isi ucid copiii din pantece.

Mitul vampirului care-si afirma originile diabolice – in contra traditiei culturale si religioase, care vorbeste de blandetea, cumintenia si bunul simt al romanilor – ne urmareste in acesti ani, si, beneficiind de proasta imagine publica internationala, ce ne umbreste in mod nedrept, sau de slabiciunea oamenilor politici, care nu sunt la inaltimea statutului de a apara interesele tarii si ale oamenilor, va deveni renumele nostru in lume.

Scaderea populatiei Romaniei a devenit o problema de strategie nationala. Profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice “Vladimir Trebici” al Academiei Romane, se intreaba ingrijorat de ce institutiile statului, inclusiv Presedintia, au manifestat atata indiferenta fata de acest fenomen si face previziuni sumbre: “Efectele declinului demografic vor aparea cu o forta incredibila dupa anii 2020-2030” (Ziarul Lumina, 25 iunie 2008).

Si mari institutii internationale au tras semnale de alarma, aratand ca situatia demografica a Romaniei evolueaza catastrofal. Studiile recente ale ONU prevad ca Romania, in 2050, va avea mai putin cu 4 milioane de oameni, iar World Population Prospects estimeaza pentru ca Romania va avea, in anul 2050, o populatie de 16 milioane de locuitori, din care doar 2 milioane vor fi copii.

Punand cap la cap aceste opinii, din sursele cele mai autorizate, interne si internationale, ne intrebam: care sunt interesele celor care conduc vremelnic Ministerul Sanatatii? in timp ce Presedintia si Guvernul anunta public initierea unui memorandum care sa elaboreze, in regim de urgenta, o strategie nationala privind stoparea declinului demografic, Ministerul Sanatatii, dand curs acelora care urmaresc alte interese decat interesul national, elaboreaza, pe usa din dos, rapid si intr-o perioada de concedii, cand activitatea este redusa, un proiect de ordin ministerial care va avea drept efect micsorarea numarului de sarcini cu cel putin cinci sute anual si va deschide un precedent periculos, ce ar putea duce la o alta liberalizare a legislatiei privind intreruperile de sarcina la alte categorii de femei fata de cele vizate in acest proiect de ordin.

Nu putem spune decat ca flagelul coruptiei ataca, la lumina, marile institutii ale statului, si sfideaza public, in cele din urma, chiar Presedintia Romaniei.

Desigur, cazurile de sarcina la adolescente nu sunt usor de gestionat. inmultirea lor, asa cum arata statisticile, este si o consecinta a politicilor care promoveaza o sexualitate tot mai deschisa. Si cu cat legislatia va fi mai deschisa avortului, cu atat ele se vor inmulti.

Multe din organizatiile pro-vita din Romania au gestionat cazuri de sarcina la adolescente, au initiat activitati de sprijinire a adolescentelor in criza de sarcina prin consiliere si chiar sprijin material. Guvernul nostru are datoria de a crea un sistem institutional extins la nivel national, care sa gestioneze acest fenomen de crestere a sarcinilor in randul adolescentelor si sa ajute la rezolvarea lor cat mai uman cu putinta.

Solutia avortului este cea mai usoara, dar si cea mai costisitoare, in timp, din punct de vedere moral, sufletesc si material. In Anglia, tara cu cea mai liberala legislatie a avortului, model pe care doreste sa-l urmeze acest ordin ministerial, problema avortului si a sexualitatii la adolescenti a devenit o problema nationala fara solutie, care a creat realitati tragice.

Statul, mai ales in conditiile de acum, are datoria de-a sustine politici care sprijina viata si nu moartea, de-a ocroti viata de la conceptie pana la moartea naturala.

Domnule Presedinte,

Va propunem numirea unei Comisii prezidentiale care sa analizeze, impreuna cu toti factorii de raspundere, institutionali si civici, problema situatiei demografice catastrofale in care se afla Romania si care sa propuna solutii in sensul respectarii interesului national si in contra intereselor de grup, economice sau politico-ideologice, de orice fel.

Domnule Prim-Ministru,

Suntem incredintati ca veti analiza argumentele noastre, expuse in textul scrisorii cat si in documentele anexate, si veti bloca – in eventualitatea in care el va fi emis – acest Ordin ministerial, care credem ca, dincolo de abuz si de incompatibilitatea cu prioritatile declarate ale Guvernului, constituie o proba de coruptie institutionala.

Cu consideratie,

  • Asociatia Provita Media, Bucuresti – Larisa Iftime, presedinte, tel. 0726.679.460
  • Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania* – George Ionescu, membru al Consiliului Director, tel. 0721.377.094
  • Asociatia Provita “Sf. Brancoveanu”, Bucuresti – Marian F. Neagu, vicepresedinte, tel. 0747.494.568
  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Galati – Sabina Munteanu, presedinte tel. 0722.650.423
  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Constanta – Pr. Florin Carabuz, director, 0723.560.044
  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Calarasi – dr. Gabriela Florea, tel. 0745.035.224
  • Fundatia “Solidaritate si Speranta”, Centrul “Infoadolescent”, Iasi – Pr. Narcis Constantin Axinte, director executiv, tel. 0232.220.548
  • Fundatia Iochebed, Brasov – Daniela Fagadar, tel. 0368.449.283; 0740.875.495
  • Alianta Familiilor din Romania – Bogdan Mateciuc, director, tel. 0745.783.125
  • Asociatia “Caritas”, Bucuresti – pr. Cobzaru Alexandru, director
  • Pr. Emil Marian Ember
  • Mihaela Grigore, Pitesti.

* Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania are in componenta 12 asociatii si fundatii, dupa cum urmeaza:

  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti” Valenii de Munte
  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Bucuresti
  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Gorj.
  • Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Craiova
  • Asociatia “Pro-Vita” Sibiu,
  • Asociatia Filantropica Medical Crestina “Christiana”, Filiala Cluj
  • Asociatia “Acoperamantul Maicii Domnului” Oradea
  • Asociatia “Filantropia Ortodoxa Alba Iulia”
  • Asociatia “Filantropia Ortodoxa, Filiala Tg. Mures”
  • Fundatia “Sf. Martiri Brancoveni” Constanta
  • Asociatia “Sfanta Tatiana” Ciutura, Jud. Dolj
  • Fundatia Crestin Ortodoxa “PRO FILIIS” Pitesti

Pentru conformitate, in numele semnatarilor,
Bogdan I. Stanciu, Presedinte, Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Bucuresti

L.S.,

Pentru corespondenta, va stam la dispozitie la urmatoarele coordonate:

Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Bucuresti

Strada Grigore Tocilescu nr. 57, sector 5 Bucuresti

sau OP 1 – CP 410, Bucuresti

Tel. 0728 673 673

Fax 031 815 27 80

Email provitabucuresti at yahoo.com

Anexe la prezenta scrisoare:
1) Scrisoare deschisa adresata Ministrului Sanatatii, dl. Eugen Nicolaescu si Colegiului Medicilor din Romania, datata 24 iulie 2008
2) Consideratii privind proiectul de “Ordin al Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului privind aprobarea procedurilor de interventie in situatia constatarii sarcinii in evolutie la minore care nu au implinit varsta de 15 ani”, datata 30 iulie 2008

Scrisori deschise © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply