Impactul avortului asupra celor din jur

Autor: Vicki Thorn, 6 iunie 2008

1) Impactul avortului asupra tatilor copiilor avortati

Reactia tatilor depinde de rolul lor in avort. Ei pot fi inclusi in cateva categorii separate.

Tati care se opun in mod violent procedurii de avort. Acesti tati reactioneaza rapid, cu furie, durere profunda, manifestand neputinta. (Neputinta nu este sexuala, ci umana. Este vorba de incapacitatea de a-si proteja copilul si partenera). Impactul este imediat. Ei vor deveni obsedati de hotararea mamei copilului si incercarea de a intelege decizia sa. Acesti barbati nu prevad ca femeia va alege avortul. Ei vor incerca sa tina contact cu ea, uneori devin obsedati. Daca aveti de a face cu unul dintre acesti barbati imediat ce avortul a avut loc, ajutati-l sa-si proceseze furia. Ei sunt potential periculosi si vor lovi pe oricine, dar de obicei nu pe mama copilului. (Exista cazuri de omoruri/sinucideri legate de avort. Aceste cazuri nu sunt raportate deoarece nu stie nimeni despre avort decat cuplul.) Daca ei isi exprima furia in fata dvs., trebuie sa luati acest lucru in serios.

Tati care se opun avortului, dar care nu au mers la extrema casa-l opreasca. Acesti tati exprima o mare tristete si probabil suparare. Aceasta experienta va urmari aceste doua grupuri de barbati pentru tot restul vietii lor. Ei adesea sunt obsedati, in mod inconstient, sa lase femeia din nou insarcinata, uneori tot pe cea care a facut avortul (daca mai raman impreuna).

Tati care se pare ca sunt neutri fata de problema avortului. Ei vor sustine orice alege femeia. Ei de obicei nu manifesta simptome ale urmarilor avortului in cursul vietii lor, decat mai tarziu, cand sunat gata sa devina tati din nou sau au devenit tati si sufera din cauza unei pierderi de sarcina ulterioara. Puterea emotiei ii ia prin surprindere.

Tati care forteaza avortul sau ameninta ca isi vor retrage sprijinul, daca femeia nu alege avortul. Acesti barbati nu mai sunt incercati de pierderea prin avort, decat in momentul in care in viata lor se intampla o experienta importanta de transformare si ei se simt responsabili. Adesea acesti barbati sunt narcisisti si continua relatiile care le servesc doar nevoilor lor.

Tati carora nu li se vorbeste despre avort decat in momentul in care acesta a fost comis. Acesti barbati pot suferi imediat si se lupta si cu alte sentimente deoarece au fost lasati in afara luarii de decizie. Ei se pot simti foarte lezati si furiosi. Un asemenea tata ar putea sa inceapa sa urmareasca femeia, daca ea l-a respins cand a vrut sa afle de ce a facut avort si nu l-a inclus si pe el in luarea sa de decizie.

Tati care nu stiu niciodata cu siguranta ca avortul a avut loc, insa, atunci cand aud despre simptomele urmarilor post-avort descrise la femei, recunosc aceste simptome la fostele lor partenere. Acesti barbati traiesc cu o intrebare perpetua: Dar daca? Ma intreb daca…? De obicei nu exista nici un mod de a afla daca avortul a avut loc, pentru ca partenera nu mai are demult nici o relatie cu el.

Barbatii descriu consecintele post-avort in felul urmator:

  • Furie
  • Neputinta sentimentul de fi incapabili de a-si proteja partenera sau copilul.
  • Ingrijorare deosebita pentru partenera sa sau pentru sanatatea acesteia.
  • Incapacitatea de a comunica cu partenera despre experienta ei si a lor.
  • Consumul si abuzul de substante (de obicei, consumul excesiv de alcool sau substante (narcotice sau medicamente))
  • Adoptarea de comportament de risc, cum ar fi vitezomania, imblanzirea cailor, sarituri cu parasuta sau alte activitati de sfidare a mortii.
  • Doliu/suferinta si tristete.
  • Ganduri obsesive despre pierderea copilului.
  • Batai intre soti barbatul pe femeie sau femeia pe barbat. Se pare ca exista o predispozitie pentru cei cu un istoric de avort sa-si gaseasca parteneri cu un istoric similar. Dinamica evolutiei relatiei dintre cei doi este urmatoarea: ea ii aminteste lui despre femeia ca i-a avortat propriul copil, impotriva dorintei lui si el ii aminteste ei despre barbatul care a insistat ca ea sa faca un avort.
  • Urmarirea partenerei, chiar daca relatia a luat sfarsit.
  • Unii barbati par sa devina tati deosebit de protectori, asumandu-si si rolul pe care in mod normal mama trebuie sa-l joace in relatia cu copilul. Pot fi foarte protectori.
  • Unii barbati au o mare anxietate cand sotia este insarcinata din nou, fiind obsedati de teama ca ar putea face din nou un avort.
  • Ocazional, unii barbati se pot implica in actiuni distrugatoare din punct de vedere social, cum ar fi incendierea unei biserici, aruncarea de bombe incendiare sau omor/suicid.
  • Cosmaruri cu cineva sau ceva vulnerabil, care este amenintat si el nu-l poate ocroti.
  • Dorinta de a avea un alt copil si comportament in consecinta, incercand sa-si atinga acest scop.
  • Ganduri sinucigase acestea apar in special la tatii care si-au dorit copilul. Pot aparea la tinerii, care nu au putut impiedica avortul si se simt neajutorati si deznadajduiti.
  • Acestia pot fi barbati foarte inteligenti si nimeni nu poate sti de ce au ales ei sa se sinucida, cu exceptia catorva prieteni.
  • Incapacitatea de a discerne sentimentele prin care trec. Daca sunt implicati in mai multe avorturi, ei se vor vindeca in urma unuia, dar vor respinge nevoia de a trece la vindecarea celorlalte.

Cand barbatii identifica problema care ii deranjeaza, ea se numeste pierderea paternitatii.

Vincent Rue, doctor in psihologie, scrie in articolul The Effects of Abortion on Men (Efectele avortului asupra barbatilor) ca barbatii deplang avortul, insa e mai curand posibil ca ei sa-si nege durerea sau sa-si interiorizeze sentimentele de pierdere mai degraba decat sa si le exprime in mod deschis. Cand barbatii isi exprima durerea, ei incearca sa o faca in tipare prescrise barbatesti din punct de vedere cultural, adica suparare, agresivitate, comenzi. Barbatii deplang pierderea unui avort in mod particular. Din cauza aceasta, cererile barbatilor de ajutor nu pot fi recunoscute adesea si pot ignorate de cei din jurul lor.

Acesta continua: Un barbat coplesit de vina, suferind nu iubeste cu usurinta si nici nu accepta usor dragostea. Preocuparea lui fata de partenera sa, propria sa negare si sentimentele sale persistente de goliciune dupa avort pot anula chiar si cele mai bune intentii. Vina sa il poate impiedica sa caute compasiune, sustinere sau afectiune. La randul sau, el uita cum sa raspunda reciproc la aceste sentimente.

Interventii Ascultati-l pe barbatul afectat si confirmati-i ca el a fost intr-adevar tata. El poate fi furios si noi il putem ajuta sa-si consume furia prin efort fizic, ajutandu-l sa stea in afara situatiilor in care el ar putea sa raneasca pe cineva implicat in avort, inclusiv femeia. El sufera profund si noi trebuie sa-i spunem acest lucru si sa-i explicam cum functioneaza aceasta suferinta. Barbatilor le este foarte greu sa indure suferinta. Ei doresc sa repare lucrurile, dar nu au ce repara. Relatia poate fi demult terminata, iar el sa incerce sa o ia de la capat. El va fi inclinat sa incerce sa lase insarcinata o alta femeie, iar noi trebuie sa-i spunem ca nu trebuie sa faca acest lucru. (Din pacate, eu nu am gasit un mod reusit de a face acest lucru. Barbatii adesea vor trece prin cateva pierderi de avort deoarece continua sa caute femeia potrivita si relatia potrivita, esuand in mod repetat). Cand vorbiti cu barbatii, tineti minte ca unii dintre ei pot avea cateva pierderi de avort. El va manifesta de asemenea neputinta umana, adica incapacitatea de a proteja. Va trebui sa vorbiti cu el. El poate manifesta suparare fata de Dumnezeu in toata aceasta experienta a sa. Aceasta ar putea sa va ajute sa subliniati faptul ca Dumnezeu Tatal l-a lasat pe Fiul Sau sa moara si ca El sufera impreuna cu noi. Invitati-l sa lucreze asupra problemelor sale spirituale din viata sa, daca doreste acest lucru.

Cautand consolare in Sacramentul impacarii la un confesor ar putea sa-si rezolve problemele sale spirituale. El poate face o slujba in memoria copilului sau si pentru vindecarea tuturor celor afectati de avort. Sotiile lor sunt invitate sa-i adopte spiritual pe copiii lui avortati si aceasta ar putea insemna o vindecare imensa pentru amandoi.

2) Impactul avortului asupra bunicilor

Parintii fetei sau ai baiatului pot fi chinuiti de cunoasterea unui fapt de avort si pierderea unui nepot de-al lor prin avort. Ei, bunicii copilului avortat deci, ar putea fi implicati in diverse moduri. Ei ar putea forta avortul, ar putea sa nu stie nimic despre aceasta, pana la producerea lui, sa se opuna avortului sau sa o sustina pe fata.

Manifestari:

  • Tristete
  • Suparare pe fata lor care a ramas insarcinata sau ca a decis sa avorteze; pot fi suparati pe partenerul fetei sau pe parintii acestuia.
  • Sunt nelinistiti din cauza fetei lor si doresc vindecarea ei.
  • Suferinta pentru pierderea copilului lor asa cum l-au cunoscut/au cunoscut-o si pentru nepotul lor avortat.
  • Pierderea unui vis privind viata copilului lor.
  • Unde am gresit? De ce a ramas insarcinata inainte de casatorie? De ce nu ne-a spus noua?
  • Poarta povara vinii lor, daca ei au fost cei care au fortat decizia sau daca ei cred ca au neglijat semnele sarcinii fetei lor.
  • Pot fi suparati pe fiica lor, dar si foarte ingrijorati pentru ea. Aceasta duce la sentimente ambivalente.
  • Rana generalizata (Avortul poate intra in sistemul familiei, cu mama, matusa, bunica sau oricine altcineva care au avut avort).
  • Ocazional, veti intalni circumstante cu adevarat tragice, in care fiica s-a sinucis sau cand parintii sunt martorii unei intorsaturi tragice in viata copilului lor, pe care nu sunt in stare sa o impiedice (dependenta de droguri, reactii psihotice severe, dereglari de alimentatie). Acesti indivizi au nevoie de mult sprijin si ajutor ca sa poata depasi suferinta.

Interventie Ascultati-le istoria. De cele mai multe ori bunica este cea nelinistita. Explicati-i ca, de cele mai multe ori, mamele trebuie sa consume aceasta suferinta inaintea fiicelor lor. Sugerati-i sa abordeze suferinta si supararea acum. Invitati-o sa-si defineasca sentimentele. Sugerati-i sa scrie o scrisoare catre fiica sa pe care nu i-o va da niciodata si, de fapt, o va distruge imediat ce o va scrie. In aceasta scrisoare, ea trebuie sa-si exprime toate sentimentele sale de suparare, dezamagire si tristete. Sa reciteasca scrisoarea si apoi s-o distruga. Invitati-o sa poarte doliu dupa nepotul sau si sa scrie o scrisoare, spunand toate lucrurile pe care inima sa de bunica doreste sa le spuna acum. Ea poate sa ingroape aceasta scrisoare la mormantul vreunei rude apropiate. Incurajati-o sa faca sau sa cumpere un lucru comemorativ pentru acest copil pierdut. Nimeni nu trebuie sa stie despre aceasta, decat ea. Sugerati-i sa vorbeasca cu un preot despre asta. Daca ea este responsabila de faptul ca si-a fortat fiica sa faca avort, va trebui sa caute Sacramentul Confesiunii ea insasi. Sugerati-i sa faca o slujba pentru nepotul sau, parintii copilului si vindecarea intregului sistem al familiei. Cand fiica ei este gata sa inceapa procesul de vindecare, ea va putea sa-i spuna fiicei sale, deoarece ea si-a rezolvat deja problemele si sentimentele.

3) Supravietuitorii avortului

Indivizii care au supravietuit incercarii avortului (avorturi nereusite) vor fi framantati toata viata lor de chestiuni existentiale. Un mic studiu arata ca cei care au suferit astfel de traume pot avea incercari repetate de suicid in aceeasi perioada a anului cand a fost facuta incercarea nereusita de avort.

Unii indivizi pot pierde frati gemeni in incercari nereusite de avort. Ei vor suferi profund si vor fi marcati de rani psihologice profunde din cauza pierderii fratelui geaman si atacul asupra vietii lor.

Cei ai caror mame au avut intentii sa-i avorteze dar nu si-au dus planul pana la capat ar putea suferi din cauza sentimentului de a nu apartine acestei lumi. Intentia initiala a intervenit in progresul normal al relatiei prenatale.

Unele persoane au pierdut cativa frati si surori prin avort. Cand li se da posibilitate, ei vor suferi profund din cauza pierderii fratilor/surorilor lor. Acest lucru apare de obicei in viata adulta. Cei care au pierdut frati si surori mai mari pot purta in organismul lor celule din fratii lor avortati si astfel sunt constienti de faptul ca ei au existat. (Acest fenomen se numeste microhimerism al fratilor/surorilor.)

Cei care au pierdut frati sau surori si au intentii de a avorta personal ar putea lua mai usor decizia de a avorta.

Interventie: Exista rani existentiale profunde care necesita a fi investigate. Ar putea exista o furie impotriva mamei care a incercat sa-i avorteze, vina supravietuitorului ca sora/fratele a murit si el/ea nu. Invitati-i sa scrie o scrisoare copilului avortat. Ei au adesea un simt clar al celui care a murit si invitati-i sa-l jeleasca. Sugerati-i sa faca o slujba pentru vindecarea intregii familii.

4) Impactul avortului asupra altor frati sau surori

Copiii supravietuitori intr-o familie pot manifesta sindromul supravietuitorului la fel ca si in cazul copiilor care si-au pierdut sora sau fratele din cauza cancerului sau a unui anume accident.

Ei sufera de sindromul copilului de inlocuire sau copilului ales. Acestor copii ar putea sa li se impuna mari asteptari, care de obicei sunt aproape imposibil de realizat. Lor li s-ar putea reprosa de catre parinti ca sunt copii de inlocuire si nu copii unici in felul lor. Parintele adesea se uita la ei, intrebandu-se: Ce ar putea fi acest copil? in ochii sai. Uneori un parinte ranit, intr-un acces de furie ar putea spune: Mai bine te avortam pe tine decat pe celalalt! Astfel de cuvinte ranesc profund.

Adesea acesti copii au o experienta a lipsei de afectiune adecvata intre ei si mama lor sau relatia dintre ei si mama s-a schimbat ca urmare a avortului.

Unii copii stiu intuitiv ca cineva din familia lor lipseste. In cursul terapiei, copilul supravietuitor deseneaza intreaga familie, inclusiv copiii pierduti prin avort sau prin pierdere de sarcina. (Microhimerismul fratilor/surorilor ar putea explica acest lucru).

Interventie: Cel mai mare cadou pe care il puteti face acestor copii este sa ii ascultati si sa recunoasteti pierderea pe care au suferit-o. Avand pe cineva cu care sa vorbeasca despre aceasta ii ajuta pe ei foarte mult. Confirmati-le cat de mult au fost doriti de Domnul. Aceasta ar putea fi complicat, insa numai recunoasterea ca cineva i-a ascultat si i-a crezut poate face foarte mult in inceperea procesului de vindecare. Ei pot lua parte la o slujba pentru fratii lor pierduti prin avort si pentru vindecarea parintilor lor. Invitati-i sa cunoasca ca in Comuniunea Sfintilor noi suntem inca legati in mod spiritual de acesti membri ai familiei, iar acesti membri sunt intermediari puternici pentru noi. Invitati-i sa scrie o scrisoare fratelui/sorei pierduti prin avort si sa spuna ca il/o poarta in inima. Pot sa puna aceasta scrisoare undeva, intr-un loc plin de sens pentru ei.

Incurajati-i sa gaseasca un mod de a comemora pe acest membru al familiei pierdut prin avort, poate pentru ei acest lucru ar insemna cumpararea unui obiect de arta sau plantarea unui pom sau arbust. Amintiti-le ca in caz ca planta moare ei nu trebuie sa faca altceva decat sa planteze una noua. Oamenii adesea dau un anumit sens acestei plante si daca ea moare, le poate cauza o tulburare emotionala.

5) Impactul avortului asupra altor rude si prieteni

Acesti oameni au aflat despre avort. Ei s-ar putea sa fi stiut dinainte ca avortul s-a produs sau au aflat mai tarziu. Ei impartasesc tristetea si nelinistea parintilor precum si simtul pierderii copilului prin avort. Ei pot fi invitati sa fie nasii spirituali ai copilului pierdut si au nevoie sa fie incurajati sa continue sa-i iubeasca pe parinti neconditionat, in timp ce sunt in proces de vindecare. Uneori parintii nu s-au vindecat inca dar dragostea unui prieten sau a unei rude este atat de importanta pentru a-i ajuta sa se mentina pe linia de plutire. Ei nu pot forta vindecarea cuiva care nu este gata, insa ar putea eventual sa le impartaseasca informatii despre vindecare post-avort si sa le indice resurse de vindecare pe plan local in mod neoficial. Aceasta se aplica doar daca ei au aflat despre avort direct de la partile implicate. Daca au auzit de la altcineva, incurajati-i sa se roage pentru acea persoana. Trebuie sa respectam confidentialitatea chiar cu tot zelul nostru de a vrea sa ajutam pe cineva sa se vindece. In asemenea caz, rugaciunea pentru cei car au nevoie de vindecare este raspunsul cel mai bun.

6) Victimele secundare ale avortului

Acestea sunt sotiile barbatilor in familiile anterioare ale carora au existat avorturi, dar ei nu au fost implicati direct in avort. Ele sufera incercand sa inteleaga durerea partenerului si sa le fie de ajutor. Adesea ele sunt foarte confuze fata de experienta prin care trec.

7) Impactul avortului asupra prietenilor parintilor care au avortat

Adesea cei care cauta vindecare pot fi prietenii unui cuplu in care femeia este insarcinata. Ei le pot da sfaturi si o pot atrage in decizia avortului pe gravida. Cuplul din care face parte gravida poate accepta sau respinge aceste sfaturi, insa, dupa aceea, vor fi primii care vor observa schimbarile din comportamentul prietenilor. Ei ar putea cauta ajutor in incercarea lor de a intelege ce s-a intamplat cu prietenii lor.

8) Impactul avortului asupra membrilor familiei extinse

Fratii sau surorile copilului avortat ar putea sti despre avort. Ei ar putea fi foarte ingrijorati cu privire la schimbarile pe care le observa la cei dragi. S-ar putea sa se intrebe despre: cum sa faciliteze vindecarea si nevoia lor personala de a-i plange pe copiii pierduti prin avort.

Verii copilului avortat uneori recunosc pierderea unei persoane din familia lor.

O data ce suspiciunea lor se confirma, ei au nevoie sa-l deplanga pe copilul pierdut prin avort si sa se impace cu matusa sau unchiul, daca acestia sunt importanti pentru el/ea. Se pare ca plangerea este cea mai evidenta la cei care sunt mai apropiati ca varsta de copilul pierdut prin avort.

9) Impactul avortului asupra celor care fac avorturi

Cei car fac avorturile trec printr-un mare stres in munca lor. La intrunirile lor generale, le sunt propuse seminarii de management al stresului. Cei care fac avorturi sufera din cauza alcoolismului, a divorturilor si accidentelor. Multi care lucreaza in domeniu au propriile lor istorii despre avort.

Suferinta psihica post-avort © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply