Proiect de lege pentru autorizarea crearii de himere in Marea Britanie

Printre masurile incluse in proiectul de lege privind embrionul si tesutul uman, publicat in mai de catre Ministerul Sanatatii din Marea Britanie este se afla si permisiunea pentru oamenii de stiinta sa creeze, cu autorizatie, hibrizi om-animal pentru cercetarea a diverse boli grave. Presiunile din partea oamenilor de stiinta a convins ministrii sa nu interzica acest proces, asa cum era intentionat. Alte masuri includ interzicerea selectiei sexului embrionului in alte scopuri decat cele medicale si indepartarea cerintei de a se lua in considerare nevoia copilului de a avea un tata cand se ofera tratament FIV. (BBC, 17 mai 2007) SPUC a criticat planurile guvernului britanic de a permite hibrizii citoplasmici  (clone umane create din oua de animale) si alte aspecte ale proiectului. Sectiunea 17(2) enumera un sir de proceduri de combinare a materialului genetic uman si animal, inclusiv manipularea genetica a liniilor embrionare umane si crearea de himere oameni-animale.

Societatea Regala din Marea Britanie (academia stiintifica a Marii Britanii si a tarilor din Commonwealth) a criticat proiectul de lege privind embrionul si tesutul uman (publicat pe 17 mai 2007) pentru ca a restrictionat tipurile de cercetare, ce pot fi autorizate. Societatea Regala sustine ca restrictiile vor aduce in discutia legii si „termenul de garantie”.  Sir Richard Gardner, presedinte, a declarat ca comisia care va examina proiectul de lege, va trebuie sa-l „faca sa corespunzator in viitor”. (Royal Society, 17 mai 2007) Institutul de Genetica Umana din Newcastle upon Tyne a declarat ca masura propusa este de bun simt. Josephine Quintavalle de la organizatia „Comment of Reproductive Methods” a declarat ca acest proiect este ingrozitor  si ca are o justificare minima etica si stiintifica. (BBC, 17 mai 2007)

Comisia parlamentara britanica care examineaza proiectul de lege privind embrionul si tesutul uman a cerut dovezi pentru inceperea analizei proiectului de lege propus. Doua dintre problemele pe care le va lua in considerare vor fi crearea de embrioni hibrizi om-animal si selectarea sexului embrionilor. Dl Phil Willis, parlamentar, presedintele comisiei, a declarat ca este important ca proiectul sa fie inaintat pentru dezbateri in mod corect pentru a asigura Marii Britanii pozitia de lider  mondial in cercetarea medicala.

Asociatia Medicala Britanica se opune propunerii incluse in proiectul de lege de fuziune intre doua organisme de reglementare: Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana, care se ocupa de cercetare FIV si pe embrion si Autoritatea pentru Tesut Uman, care se ocupa de patologii, anatomie, stocare de organe, transplant si expunere publica a materialului uman. Dr. Vivienne Nathanson, sefa Cmisiei de etica si stiinta de la Asociatia Medicala Britanica, a declarat ca un singur organism este putin probabil sa intruneasca cunostintele si expertiza necesare abordarii acestor probleme complexe si sensibile. (Medical News Today, 18 mai 2007)

About Post Author

Varia

Leave a Reply