In ansamblu, miscarea pro-vita din Romania are un inceput foarte bun

Interviu cu Kelly Price, director executiv la Centrul SLM din Fairfax, Virginia

Kelly Price este director executiv la Centrul SLM din Fairfax, Virginia, din 1994. A absolvit psihologia la Universitatea James Madison, Universitatea George Mason, Asistenta Sociala si consiliere crestina la Fundatia pentru Consiliere si Educatie Crestina. In multiplele ei vizite in Romania, Kelly a sprijinit centrul, a ajutat in ceea ce priveste instruirea, resursele si comunicarea cu personalul si voluntarii care lucreaza la aceste centre. SLM are doua centre de consiliere in Washington DC si a ajutat, incepand cu 1966, la deschiderea si functionarea unui centru similar in Romania. Organizatia colaboreaza strans cu Fundatia Estera de la Timisoara inca din 1999, dar si cu Focus on the Family, Medical Institute of Sexual Health si Operation Mobilisation, furnizandu-le brosuri si materiale despre sarcina, abstinenta sexuala si sindromul post-avort.

– De ce credeti ca exista atat de multe avorturi in Romania?
– Din cate am auzit, pe timpul lui Ceausescu, acestuia nu i-a pasat foarte mult de oameni si de copii, in special. Cand a fost inlaturat de la putere, oamenii au hotarat ca cel mai bun mod de a nu mai face copii este sa faci avort. Din pacate si in Vest se intampla acest lucru.

– De ce dupa 13 ani de la caderea comunismului, avorturile au loc cu aceeasi intensitate?
– Nu cred ca Romania este o exceptie. Avortul este un lucru intalnit in toata lumea. Si mai rau este ca la noi se poate face un avort pe toata perioada sarcinii, in timp ce aici avortul se poate face numai pana in cea de-a 12 saptamana de gestatie. Oamenii se intreaba daca contraceptivele inseamna o solutie la avort. Oamenii sunt inca orbi la solutiile bune. Daca situatia economica din Romania se va imbunatati, numarul avorturilor s-ar putea reduce.

– Modelul de familie din Romania este de 1,2 copii pe familie. De ce credeti ca s-a ajuns aici?
– Si in America, tara cu standard de viata dintre cele mai inalte din lume, in medie ar reveni cam doi copii la o familie. Si atunci acest lucru este de inteles in Romania.

– Credeti ca in Romania se va merge pe contraceptie mai mult decat pe avorturi?
– Acest lucru il fac organizatiile de planificare familiala. Chiar si aceste vad foarte bine ca rata avorturilor este foarte mare. Chiar si aceste organizatii ar dori ca numarul avorturilor sa scada.

– Care sunt problemele tinerilor din America in prezent, avand in vedere ca tinerii din Romania isi gasesc un model de viata in cel din Occident?
– De sapte ani, de cand tot vin in Romania, este foarte interesant pentru mine sa vad ca tot mai multe lucruri bune sunt luate din Vest, dar sunt si lucruri foarte rele pe care romanii le imprumuta. Lucrurile bune ar fi numarul mare de fundatii si misiuni care aduc programe bune pentru Romania. Printre lucrurile rele ar fi accesul la pornografie sau faptul ca tinerii incep sa aiba o activitate sexuala de la o varsta cat mai mica. Apoi, este traficul de fiinte umane, care este un lucru ingrozitor. Ca raspuns la intrebare, Romania si romanii ar trebui sa anticipeze consecintele obiceiurilor proaste si sa faca ceva ca sa le previna.

– Cum apreciati miscarea pro-vita din Romania?
– Este foarte interesant sa vezi cum s-a dezvoltat aceasta miscare. Aceasta miscare a crescut sub ochii mei, de sapte ani de cand vin in Romania. In urma cu sapte ani, erau doar doua organizatii de acest gen in Romania. Iar acum sunt 20-25 cel putin. Din pacate finantarea vine doar din Vest si va fi destul de greu. Va trebuie timp ca sa invatati sa colectati fonduri. Si e vorba de comunicare aici. Pe de alta parte, esti conditionat de aceste fonduri. Tu poti sa vrei sa lucrezi pentru un alt proiect decat cel care pentru care esti finantat. Sau aceste fonduri poate sa nu ajunga acolo unde au fost destinate. Miscarea pro-vita din Romania ca un tot intreg are un inceput foarte bun.

– Ce parere aveti despre abstinenta sexuala si cum ati putea sa o explicati tinerilor de astazi?
– A te abtine de la raporturile sexuale, cand esti necasatorit, este un reper major. Sunt oameni care nu cred in Dumnezeu, dar apeleaza la abstinenta sexuala. In cercul nostru, vorbim mult despre Dumnezeu. Stim ca oamenii trebuie sa cunoasca dragostea fata de Dumnezeu si dragostea lui Dumnezeu pentru noi.

– Care ar fi influenta Bisericii Ortodoxe in Romania asupra miscarii pro-vita?
– Nu cunosc foarte bine ce se intampla in aceasta privinta aici, dar ceea ce stiu este ca e foarte conservatoare si are o mare influenta asupra oamenilor.

Interviuri  © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply