In Marea Britanie va fi dezbatuta public crearea embrionilor hibrizi

Oamenii de stiinta britanici care doresc sa creeze embrioni hibrizi om-animal au criticat vehement guvernul si Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana din Marea Britanie pentru intentia de a stopa asemenea experimente. The Times a publicat un articol total partinitor, prezentand opiniile liderilor campaniei, profesorul Chris Shaw, Stephen Minger si dr. Lyle Armstrong. Editia ziarului din 5 ianuarie continea doua articole de fond si o opinie despre sustinerea crearii de hibrizi om-animal prin transferul uman de ADN in ovule de iepuri sau vaca. (Times, 5 ianuarie 2007) Anthony Ozimic, secretarul pe probleme politice al Societatii pentru Protectia Copiilor Nenascuti din Londra, a comentat: „Aceasta mediatizare este provocata de cei interesati de fondurile guvernamentale pentru cercetarea celulelor stem. Inca o data, pacientilor cu boli degenerative li se dau sperante false si sunt exploatati de catre industria de profit a biotehnologiilor. Embrionii umani sunt fiinte umane complete din momentul conceptiei si nu avem voie sa facem nimic ca sa distrugem viata umana sau sa subminam demnitatea umana”. (SPUC, 5 ianuarie 2007) Josephine Quintavalle de la „Comentarii despre Etica Reproducerii” a declarat: „Avem de-a face cu crearea unui hibrid om-animal, ceea ce trebuie sa recunoastem ca nu este acceptat. Credem ca Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana a pus suficiente bariere pentru aceasta, iar ei [oamenii de stiinta] nu sunt pregatiti sa sara peste ele.” (BBC News, 5 ianuarie 2007)

Premierul britanic Tony Blair a sugerat ca legislatia britanica va fi amendata astfel incat sa permita crearea de embrioni umani cu o componenta animala. Declaratia sa a venit dupa ce cinci oameni de stiinta au atacat vehement guvernul, dupa aparitia zvonurilor ca acesta va interzice practica. Premierul a spus: „Nu suntem categoric impotriva acestei propuneri, dimpotriva.  Daca cercetarile vor ajuta oamenii, dorim ca ele sa continue.” (Ananova, 5 ianuarie 2007) Unul dintre oamenii de stiinta, Ian Wilmut, creatorul oitei clonate Dolly, a afirmat ca, daca Marea Britanie interzice crearea de hibrizi, cercetarile asupra bolilor incurabile se vor muta in Orient, in special, in China.” (Sunday Times, 7 ianuarie 2007)

Intre timp se pregateste o ancheta privind intentiile guvernului britanic de a interzice experimentele cu embrioni hibrizi. Comisia aleasa in Camera Comunelor pe probleme de stiinta si tehnologie va investiga plangerile oamenilor de stiinta conform carora interzicerea crearii de hibrizi om-animal le va afecta grav cercetarile. Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana (AFEU) se asteapta sa pronunte o decizie in cel mai scurt timp. (The Telegraph, 11 ianuarie 2007)

Presedintele Societatii Regale a semnat o scrisoare catre ziarul The Times, in care sprijinea cercetarile pe hibrizii om-animal. Profesorul Sir Martin Reesa fost printre semnatari, care mai includ, profesorul Ian Wilmut, profesorul Lord Robert Winston, specialistul in fertilitate dr. Evan Harris, care este si liberal-democrat, membru al Comisiei pe probleme de stiinta si tehnica din Camera Comunelor. In scrisoare se spune: „… multe grupuri de pacienti, oameni de stiinta renumiti, medici si eticieni sprijina acest tip de cercetare care ar putea incepe daca vor exista reglementari ale AFEU. Cerem AFEU sa adopte o politica care sa sustina acest tip de cercetare, supus propriilor limite de 14 zile, care se aplica embrionilor umani.” (Societatea Regala, 10 ianuarie 2007)

Biserica Angliei ramane „profund nelinistita” fata de cercetarea ce implica celule stem provenite din material genetic uman. Putatorul de cuvant Steve Jenkins a declarat ca „indiferent de cum ni se prezinta aceste cercetari, este acelasi lucru”. (Christian Today, 10 ianuarie 2007)

Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana (AFEU) a anuntat dezbateri publice asupra problemei daca oamenilor de stiinta sa li se permita sau nu sa creeze embrioni hibrizi de om si animal. AFEU a declarat ca nu va decide asupra acestei probleme pana la incheierea dezbaterilor din toamna acestui an. Aceasta hotarare a fost luata dupa ce mai multi oameni de stiinta au propus scoaterea in afara legii amestecul de celule umane si animale in scopul de creare de embrioni. Propunerea a venit ca urmare a unor critici aspre din partea opiniei publice. Doua echipe de oameni de stiinta britanici doresc obtinerea de autorizatii de la AFEU pentru acest fel de experimente in scopul de a crea tratamente pentru boli ca Alzheimer. Dr. Evan Harris, membru al Parlamentului englez, liberal-democrat coordoneaza campania de sprijinire a legalizarii crearii de embrioni hibrizi si a declarat ca asemenea cercetari sunt sprijinite pe larg. (BBC Online, 11 ianuarie 2007)

Biserica Scotiei a declarat ca exista „o linie etica” ce nu poate fi depasita. Un purtator de cuvant al Bisericii Scotiei a afirmat: „Este greu de inteles ce respect se arata fata de fiinta umana, daca se creeaza un embrion doar ca sa se extraga celule din el, embrion care este atat om, cat si animal. Iar acest embrion este pana la urma atat de distrus, incat nu va putea fi niciodata viabil.” (Christian Today.com, 12 ianuarie 2007)

Seful executiv al Consiliului pentru Cercetare Medicala din Marea Britanie a declarat intr-un ziar britanic ca cercetarile pe celulele embrionare stem au devenit mai raspandite si mai acceptate in 2007. Colin Blakemore a subliniat intr-un articol, publicat in ziarul The Independent urmatoarele: „Moralitatea este, totusi, cel mai dur obstacol in fata dovezilor practice, o chestiune de dialectica utilitara. Ceea ce a insemnat ieri o incalcare grava a moralei astazi este un rau necesar  si un bun comun al zilei de maine… ceea ce va duce la o schimbare totala a atitudinii este punctul critic al functiei matematice, in acest caz, proportia trecerii beneficiului perceput in raport cu costurile ipotetice… Prevad ca imoralitatea de a nu ajuta bolnavii incurabili va depasi binele protejarii celor care nu se vor naste niciodata.” (The Independent, 4 ianuarie 2007)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply