Cercetatorii din Carolina de Nord (SUA) au extras celule stem din lichidul amniotic. Acestia au declarat ca ar fi descoperit celule stem pluripotente in lichidul amniotic, lichid in care sta bebelusul in timpul sarcinii. Celulele pluripotente pot genera diferite tipuri de tesut. Celulele stem din lichidul amniotic sunt mai usor de manipulat decat celulele stem embrionare si nu formeaza tumori. Echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina a Universitatii Wake Forest, condusa de dr. Anthony Atala a utilizat lichidul obtinut din testele de amniocenteza, utilizate pentru a diagnostica anomalii ale fatului. (Reuters, 8 ianuarie 2007) Amniocenteza comporta un anumit grad de risc pentru copil. Conducatorul studiului, dl Anthony Atala, a declarat ca metoda nu trebuie considerata ca o alternativa la cercetarea pe celulele embrionare stem. Intr-o scrisoare catre membrii Congresului SUA, dl Anthony Atala a scris: „Unii pot interpreta cercetarile mele ca un substitut pentru nevoia de a realiza alte forme de terapii medicale regenerative, cum ar fi cercetarile pe celulele embrionare stem. Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.” El a mai adaugat ca este „esential ca cercetatorii de la Institutele nationale de sanatate sa aiba posibilitatea sa realizeze cercetari complete pe celule embrionare stem, ca o complementare a cercetarilor altor forme de celule stem”. (The Guardian, 9 ianuarie 2007)
Vaticanul a salutat noua tehnica de izolare a celulelor stem din lichidul amniotic, sustinand ca metoda reprezinta un progres al medicinii care nu merge impotriva convingerilor Bisericii. Cardinalul Javier Lozano Barragan, seful Consiliului Pontifical al Vaticanului pentru Ingrijire Pastorala a Sanatatii, a declarat: „Ma bucur foarte mult sa aflu despre acest progres in domeniul stiintei pentru binele omenirii… Biserica nu este obscurantista si este intotdeauna gata sa intampine cu bucurie progresul stiintific real care nici nnu ameninta si nici nu manipuleaza sursele vietii.” (Reuters, 9 ianuarie 2007) Un coleg al lui Anthony Atala, care a lucrat cu el la conceperea metodei, a declarat ca a intampinat o opozitie puternica la publicarea lucrarii sale, deoarece aceasta trata extragerea de celule stem din lichidul amniotic si nu din embrioni. Dr. Paolo de Coppi a spus agentiei italiene de stiri ANSA ca el a intampinat „o rezistenta la ideea gasirii unei alternative la celulele embrionare stem”, deoarece multi cercetatori americani sunt profund implicati in cercetarea pe embrioni. (Catholic World News, 9 ianuarie 2007)
Totusi, dr. Carlo Bellieni, neonatolog la Policlinica Universitara Le Scotte din Siena, Italia, membru corespondent al Academiei Pontificale pentru Viata, a comentat „incurajarea” descoperirii celulelor stem in lichidul amniotic in felul urmator: „Evident, acest lucru ne face sa ne intrebam daca este rezonabil sa alocam fonduri uriase pentru obtinerea de celule extrase din embrionii umani, cu decesul lor ulterior, fara sa realizezi sau macar sa imaginezi un rezultat clinic…” Dr. Bellieni a mai declarat ca „utilizarea lichidului amniotic pune probleme etice, anume ca utilizarea sa nu trebuie sa duca la privatizarea resursei biologice, iar viata copilului nu trebuie pusa in pericol prin extragerea lichidului amniotic.” (Zenit, 16 ianuarie 2007)