Ce este fertilizarea in vitro

Sursa: SPUC, publicat in Dosar Provita Media nr.14, 7 septembrie 2003

Fertilizarea in vitro (FIV) este utilizata pentru a ajuta cuplurile infertile care nu pot concepe un copil natural. Un anumit numar de ovule sunt fertilizate de spermatozoizi in eprubeta si unul sau doi din embrionii nou-creati sunt apoi transferati in uterul femeii, in speranta ca acestia se vor implanta.

Rata de eșec este de 80%

In Marea Britanie, spre exemplu, doar 1% din numarul total de nasteri reprezinta nasterile prin FIV. Pana acum, in aceasta tara s-au nascut 68.000 de copii prin aceasta procedura, incepand cu 1978. Cu toate acestea, aceasta procedura este utilizata mult mai pe larg decat numarul de nasteri sugerate. Aceasta deoarece IVF are o rata de esec de 80%.

Din numarul total de cicluri de tratament FIV realizate in Marea Britanie in fiecare an, doar 20% la o nastere. Cu toate acestea, mult mai putin de 20% din embrionii creati in eprubeta supravietuiesc de fapt, deoarece sunt creati mult mai multi embrioni decat vor fi transferati in uter si decat vor supravietui pana la nastere.

Este procedura FIV sigura?

Exista un risc al procedurii FIV pentru femeie, care poate suferi o suprastimulare de ovare, urmare a medicamentelor pe care le ia pentru recoltarea ovulelor. Unele femei pot muri, desi acesta este un risc rar intalnit.

Oameni de stiinta din acest domeniu ar dori ca bebelusii nascuti prin FIV sa fie examinati periodic din punct de vedere medical, deoarece ei inca nu stiu daca FIV poate duce la probleme de dezvoltare sau de sanatate la acesti copii. Ei cred ca ar putea exista anumite riscuri de sanatate pentru copii creati din embrioni congelati si un risc de infertilitate la baietii creati prin metoda injectarii intracitoplasmatice a spermatozoidului, utilizate in cazuri de subfertilitate a barbatului.

Insa mai presus de toate FIV este o procedura periculoasa pentru embrionii implicati in procedura.

Fertilizarea in vitro este etica sau nu?

Tehnicile FIV pun viata embrionilor umani in mare pericol deoarece doar 1 din 25 de embrioni creati prin aceasta metoda supravietuieste.

Din 1978, pana in 2002, in Marea Britanie, s-au nascut 68.000 de bebelusi prin fertilizare in vitro, si alti 1,2 milioane de embrioni creati prin aceasta procedura au fost congelati, distrusi sau utilizati in cercetare.

Industria FIV este o industrie de mai multe milioane de lire sterline, in ciuda esecului de 80%. Infertilitatea este o afacere mare, in ciuda suferintei emotionale a celor 80% din cuplurile care spera si fac aceste tratamente, care nu duc la nici un rezultat.

Procedura de FIV este asociata cu rate mai mari de cancere si boli rare de copilarie. Un studiu arata ca bebelusii nascuti prin FIV au un risc de 3 ori mai mare de suferi de paralizie cerebrala.

Industria FIV a facut sa ne tratam copiii ca pe o marfa sau o proprietate, multe cupluri ajungand la batalii prin tribunale pentru dreptul asupra embrionilor congelati.

Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana din Marea Britanie, care autorizeaza clinicile FIV, sondeaza posibilitatea ca parintii sa fie lasati sa aleaga sexul copiilor lor. Se da prioritate alegerii parentale sau a adultilor asupra sanatatii, dezvoltarii si bunastarii emotionale si psihice a copiilor.

Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply