Eugenism de masa in Franta?

In cotidianul francez Libération, Jacques Testart, directorul onorific al Cercetarilor de la INSERM, revine asupra chestiunii screening-ului de preimplantare (depistarii de preimplantare/DPI). El aminteste ca legea bioeticii din Franta, adoptata, in 1994, a autorizat DPI in cazuri „strict controlate”, pentru a evita maladii „in special grave”. Si constata ca, deja de mai multi ani, criteriile impuse devin tot mai laxe, pe tot cuprinsul Europei. Mai intai, a fost autorizata pentru handicapuri relative (hemofilie, diabet …), apoi, pentru bebelusii-medicament si pana la alegerea sexului, in anumite tari.  DPI a fost apoi extins pentru riscuri estetice (strabismul, in Marea Britanie), inainte de a se include predispozitiile la anumite patologii, precum cancerul.

Jacques Testart face referire la avizul nr.107, emis recent in Franta, de catre Comisia Consultativa Nationala de Etica, care extinde DPI catre embrionii purtatori ai trisomiei 21. El vorbeste de un tip de „depistare oportunista” si se intreaba „de ce atunci toti pacientii pe care sterilitatea i-a facut sa apeleze la fecundare in vitro nu revendica acest drept la depistarea trisomiei pentru embrionii deja disponibili?” Si de ce „nu este logic si eficace atunci sa se extinda acest tip oportunist de DPI si pentru trisomii, pana la zeci de mutatii cunoscute?” El vorbeste despre un DPI „integral” si deplange caderea intr-un tip de „depistare universala”, care va presupune ca un cuplu nesteril si fara factori de risc, sa conceapa copilul in eprubeta in scopul unic de a beneficia de asemenea garantii pentru „copilul-produs”.

El aminteste ca, la aparitia DPI, CCNE a dezavuat aceasta tehnica, vazand in ea un risc de eugenism: „diagnosticul genetic de preimplantare va conduce la o deriva a indicatiilor din procrearea asistata medical […] Comitetul reafirma consideratiile eticea avizului sau precedent si recomanda sa nu se intreprinda diagnosticul genetic de preimplantare. Dezvoltarea cunostintelor, deschiderea de noi cai ar putea ca, in anii urmatori, sa modifice situatia actuala…”. Totusi, astazi, prin avizul nr. 107, din noiembrie 2009, CNNE propune extinderea DPI. „Care sunt acele « noi cunostinte» si «noi cai», care justifica asemenea evolutie”? se intreaba profesorul Testart. Domnia sa mai afirma ca toate concesiile succesive sunt motivate de adaptarea la noile tehnologii si dorinta de eficacitate. El avertizeaza asupra unei alunecari progresive spre eugenismul de masa. Potrivit spuselor sale, „extinderea campului de interventie in DPI poate fi considerata  drept o noua deriva, daca nu va fi insotita de o regula clara si definitiva pentru limitarea lui”.

Concluzia profesorului Testart este ca „surpriza va veni in momentul in care lenesii eticieni se vor arata mirati, constatand inca o data ca stiinta a luat-o inaintea eticii…” (Libération, 10 decembrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply