Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala USAID a lansat o noua campanie de presa, intitulata „Un subiect cotidian”, initiativa care are drept scop promovarea, prin intermediul presei, a informatiilor despre metodele moderne de contraceptie. In toata presa din Romania, in aceasta perioada, au aparut articole despre aceasta noua initiativa a Ministerului Sanatatii si Familiei, finantata de USAID. Directorul Directiei de Asistenta Familiala si Sociala din cadrul MSF, dl dr Mihai Horga, ofera cateva date cu privire la evolutia avorturilor si a mortalitatii materne. Din datele oferite de ziarele „Independent” (15-16 martie 2003), „Cronica romana” (17 martie 2003), „Romania libera” (15 martie 2003), „Jurnalul National” (15 matrie 2003) reiese ca numarul avorturilor a scazut de 8 ori din 1990, in 2002. Adica de la 990 de mii, la 250 de mii de intreruperi de sarcina.
Potrivit articolului din „Romania libera”, 1,4 milioane de femei din Romania, cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani, nu folosesc nici o metoda de contraceptie.
Directorul Mihai Horga, insa, omite sa precizeze ca, in ultimii ani, nu au fost raportate toate cazurile de avort. Aceasta constatare este facuta chiar de domnia sa in lucrarea „Contraception and Abortion in Romania, Backround paper for the strategic assessment of policy, programme and research issues related to pregnancy in Romania” (oct. 2001, p.19). „Rata totala a avortului este cu 70% mai mare decat rata totala a fertilitatii (2,2 : 1,3). Coeficientul avorturilor provocate la nascuti vii este egal cu 1,6 avorturi la fiecare nascut viu, in conformitate cu estimarile din sondaje din ultimii trei ani. Aceste estimari sunt de doua ori mai mari decat cele inregistrate in statisticile oficiale, fapt care arata grave disfunctionalitati de raportare din sistemul de raportare medical. Lipsa reglementarilor clare privind cerintele de raportare ale unitatilor mediale private pot explica aceasta situatie. Un sondaj limitat efectuat de catre Directiile de Sanatatea Publica judetene, in 2001, au aratat ca, in anul 2000, existau un numar de aproximativ 80 de mii de avorturi efectuate la cerere, realizate de catre clinicile private si neinregistrate in statisticile medicale. Dat fiind faptul ca nu toate judetele au raportat avorturile efectuate in sistemul privat si ca raportarea unui numar mai mic de avorturi din clinicile private a fost foarte posibila, numarul real de avorturi efectuate in sistem privat ar putea fi chiar mai mare.”