Edvard Radzinski: „Revoluția și-a trăit traiul”

Interviu cu Edvard Radzinski, Sursa: https://www.facebook.com/pg/EdvardRadzinskiy/videos/

Edvard Radzinski, celebrul dramaturg și scriitor rus, autorul cunoscutelor lucrări istorice consacrate lui Nicolae al II-lea, lui Rasputin, lui Stalin, oferă opinia sa asupra unuia dintre cele mai mari și mai sângeroase evenimente ale timpului nostru: revoluția rusă din octombrie, de la declanșarea căreia s-a împlinit recent un secol. În opinia sa, limita schimbărilor revoluționare din Rusia, țară care și-a schimbat baza civilizației sale de trei ori în ultimii 70 de ani, este epuizată. Galina Polonskaia a vorbit cu Edvard Radzinski despre rezultatele sângeroase și dramatice ale revoluției din Rusia.

Galina Polonskaia, Euronews: Cum să explicăm popularitatea lui Lenin, având în vedere că el a fost timp îndelungat rupt de Rusia, a fost în emigrație; era o epocă în care nu exista internetul etc.? Cum a putut să realizeze el ceea ce a realizat?

Edvard Radzinski, scriitor și istoric: – Era un om, de fapt, a fost o combinație de voință, fanatism uriaș  și idei. El credea că, de îndată ce va avea loc revoluția, socialismul va privi la noi din toate ferestrele. El, care ura birocrația, în a treia zi, înțelege că este înconjurat de birocrația de partid, o nouă birocrație. El, care nu a condus niciodată nici măcar o moșie, dintr-o dată, o țară întreagă a căzut peste el, iar acest strigăt jalnic al lui, și feroce în același timp, se aude peste tot: „De împușcat! De împușcat!”. Altceva nu știe să spună, el țipa. Și sfârșește groaznic, o prăbușire completă a lui și a ideilor sale.

Toți marii revoluționari, care, în Palatul Smol’nîi, au sărbătorit preluarea puterii, peste… nu imediat, dar în curând vor simți legea principală a revoluției, formulată pe eșafod de revoluționarul (francez) [Pierre] Vergniaud. El a spus: „Revoluția, ca zeul antic Saturn, își devoră copiii” și a adăugat: „Feriți-vă! Zeii sunt însetați!”.

Lenin a crezut că acest lucru nu-l privește pe el, dar, după douăzeci de ani, toți, cu excepția lui, pentru că a murit între timp, toți – Zinoviev, Kamenev, toată „garda leninistă”, a fost nimicită.
Încep instanțele de judecată, și, pentru a înțelege că așa acționează legea revoluției, și că istoriei îi place să glumească, sala în care au fost judecați, și condamnați la moarte – și Zinoviev, și Kamenev și Buharin, mai apoi și alții – se numea „Sala Octombrie”. Și era aniversarea revoluției, 20 de ani de la data declanșării sale.

Galina Polonskaia, Euronews: – În Rusia, potrivit sondajelor, majoritatea oamenilor se opune categoric oricărei revoluții. Ce înseamnă asta? Că oamenii au învățat o lecție?

Edvard Radzinski: Este ceva unic. În timpul unei vieți, pe parcursul a aproximativ șaptezeci de ani, civilizația în Rusia s-a schimbat de trei ori. La început, era țaristă, apoi bolșevică, și, în cele din urmă, apare civilizația actuală. Și nu că s-a schimbat pur și simplu. Ci fiecare anunța greșeala celeilalte, cel puțin la început. Denunța toată istoria anterioară, toată viață anterioară. Obosești din cauza acestui coșmar de anunțuri constante, că a fost așa și pe dincolo. Și tot timpul se schimbă personajele – să trăiești, să ai o viață … cu cine? Ieri, Ivan cel Groaznic, după cum l-a descris just Karamzin, un monstru, și a fost așa cum a scris Karamzin. Nu pot înțelege de ce oamenii nu i-au rupt sceptrul, și astăzi îi înalță monument lui Ivan cel Groaznic. Pentru că, se pare, a fost „un manager de succes”. Avem o mulțime de manageri de succes azi, dar acestea sunt noutăți… Repet, valorile se schimbă în mod constant. Valorile se schimbă, iar oamenii, se pare că consideră că revoluția și-a trăit traiul, asta este sigur.

About Post Author

Varia

Leave a Reply