Jungla testelor parentale in Franta

Principiul anonimatului instiuit in Franta pentru donatorii de gameti si nevoia copiilor nascuti prin aceste tehnici de a-si cunoaste originile biologice au antrenat in aceasta tara expansiunea unei piete ilegale, unde liberalizarea testelor inca nu fac subiect de dezbatere in cadrul revizuirii Legii bioetice franceze.

Anual, 20.000 de francezi  efectueaza teste de paternitate  in afara tarii, gratie, in special, serviciilor – mai mult sau mai putin sigure – propuse prin Internet. Numarul testelor realizate oficial in Franta este de 3.500. Profesorul Moisan, presedintele Institutului Genetic „Nantes-Atlantique” a concluzionat: „Legea nu se mai respecta. Si asta nu intr-o maniera anecdotica, ci la nivel masiv”.

Comitetul Consultativ National de Etica din Franta doreste ca, in cadrul revizuirii legii de bioetica, sa se limiteze analizele de paternitate doar la cererile emise prin intermediul justitiei. Este o preconizare ideala, ce poate fi aplicabila in realitate, explica profesorul Moisan. „Trebuie sa stim, de fapt, ca greutatea procedurii judiciare, costul pentru cetatenii care doresc sa practice un test de paternitate, dar si dorinta discretiei din partea potentialilor clienti, fac ca numeroase teste de paternitate solicitate de francezi sa fie in afara legii.” Aceasta ilegalitate nu poate fi impiedicata de o lege stricta de interzicere a sa, caci nimic nu-i poate impiedica pe cei interesati sa faca un astfel de test sa mearga in strainatate si sa-l faca acolo.

Mai degraba decat o lege stricta, prea stricta si care sa nu fie respectata, ar fi mai rezonabil sa se dea elasticitate accesului la testele de paternitate in cazurile care le incadreaza. S-ar putea fixa niste reguli simple ca sa fie respectate, care sa aduca cateva garantii etice si tehnice”, preconizeaza profesorul Moisan.

De observat ca aceste teste ilegale, care se ridica la pretul de 500-600 euro, sunt o adevarata mana cereasca pentru laboratoare. Laboratoarele franceze au interdictie de a onora cererile venite din strainatate. (MehHyg.ch, 24 iunie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply