Ziarul „National” (12 martie 2003), facand referire la un studiu publicat recent de Organizatia Natiunilor Unite, arata faptul ca in 2050, Romania va avea mai putin cu 4 milioane de locuitori. Conform Agentiei de stiri RoNews, citata de „National”, cunoscuta organizatie internationala a realizat un studiu asupra tendintelor demografice din urmatorii 50 de ani, prin care arata ca tarile europene vor cunoaste dezechilibre majore in ceea ce priveste numarul de locuitori si varsta acestora. In Europa, numarul persoanelor in varsta este din ce in ce mai mare, rata natalitatii scade, iar multi oameni migreaza dintr-o tara in alta.
Cea mai afectata tara din Europa Occidentala va fi Italia, din cauza rezervei cuplurilor de a avea copii. Estimarile arata ca, in 2050, din cei 57 de milioane de locuitori, cat are in prezent Italia, va avea doar 44 milioane. Alte tari, vor impartasi aceeasi soarta. Populatia Germaniei va scadea de la 82 de milioane (2002), la 79 milioane, Spania, de la 40 milioane la 37 milioane. Alta va fi situatia in Franta, unde se va inregistra o crestere a populatiei de la 59 de milioane, la 64 de milioane, la fel si populatia Marii Britanii va creste de la 58 de milioane, la 66 de milioane.
In Europa de Est, tendintele in aceasta privinta sunt in scadere. Estonia va ramane cu 650.000 de locuitori de la 1,3 milioane din prezent, populatia Letoniei si a Lituaniei se va injumatati, cehii vor fi mai putin cu 3 milioane, polonezii, mai putin cu 5 milioane, iar romanii mai putin cu 4 milioane de oameni. Tara cu o scadere considerabila a populatiei din zona va fi Rusia, de la 145 de milioane de oameni, la 100 milioane de oameni.
Studiul mai subliniaza faptul ca populatia ramasa va fi una imbatranita, media de varsta ajungand la 50 de ani in Spania, in timp ce aproape 10% din populatia Frantei si a Germaniei va fi de peste 80 de ani.