Congresul SUA sustine financiar programele de abstinenta sexuala

Publicat in Dosar Provita Media nr.3, martie 2003.

Initiativele Ministerului Sanatatii si Serviciilor Umane al SUA de prevenire a sarcinilor in randul tinerelor „… promoveaza amanarea activitatii sexuale ca cel mai eficient mod de a preveni sarcinile printre adolescente si bolile cu transmitere sexuala la tineri…”. O organizatie din SUA, responsabila de programele de educatie sexuala, finantate la nivel federal, care realizeaza cercetari in mod independent, a emis recent un raport provizoriu. Congresul SUA incearca sa stabileasca masura in care programele de abstinenta ating tinte specifice, cum ar fi reducerea activitatii sexuale in randul tinerilor si convingerea tinerilor ca experienta sexuale trebuie inceputa la timpul ei. Raportul organizatiei Mathematica Policy Research a cercetat timp de 4 ani implementarea programelor de educatie sexuala, care promoveaza abstinenta sexuala in SUA.

In 1996, Congresul a aprobat o suma anuala de 50 de milioane de dolari pentru a promova educarea abstinentei. Finantarea a devenit disponibila pentru toate statele, in 1998, in conformitate cu Titlul V, Sectiunea 510 a Legii Protectiei Sociale. Programele de educare a abstinentei, ce folosesc fonduri conform Titlului V, promoveaza un mesaj de abstinenta clar in randul tinerilor si nu au voie sa sustina sau sa promoveze utilizarea contraceptivelor.

Organizatia Mathematica a descoperit ca “majoritatea participantilor la aceste programe aratau o atitudine favorabila fata de experienta impusa de program”, si ca “majoritatea programelor de educare a abstinentei ofera mai mult decat un simplu mesaj in favoarea abstinentei”. Aceste programe pun accentul pe invatarea autoevaluarii, pe dezvoltarea valorilor si formarea caracterului si personalitatii, evitandu-se manifestarea unui comportament riscant. Raportul subliniaza faptul ca tinerii sunt receptivi in special la personalul care au un angajament puternic si fara echivoc in ceea ce priveste mesajul programului.

Un raport privind eficacitatea programelor de abstinenta, conform Titlului V al legii amintite, in realizarea scopurilor de schimbare a cunostintelor, atitudinilor si a optiunilor de comportament pe termen scurt va fi finalizat in acest an. Raportul final de evaluare va fi complet in vara anului 2005. In perioade anumite, echipa de studiu pregateste un numar limitat de rapoarte  speciale, indreptate spre anumite tinte, care vor adresa intrebari speciale de interes Congresului SUA si Ministerului Sanatatii si al Serviciilor Umane.

La sfarsitul anilor ’80, a fost inregistrata o crestere constanta a nasterilor in randul adolescentelor.  In perioada 1991 si 2001, insa, de la introducerea acestor programe, toate cele 50 de state din SUA au inregistrat un declin in ceea ce priveste nasterile printre adolescente, 10 state inregistrand chiar o micsorare cu peste 20% in aceasta perioada. Scaderea recenta atat a nasterilor, cat si a avorturilor arata ca exista o tendinta generala de scadere in numarul de sarcini printre adolescente. La nivel general, nivelul sarcinii printre adolescente in SUA a scazut cu 26% din 1991.

[Surse: Mathematica Policy Research, ‘The Evaluation of Abstinence Education Programs Funded Under Title V Section 510: Interim Report’ la: http://www.mathematica-mpr.com/PDFs/evalabstinenc.pdf.  HHS teen pregnancy statistics and policy:  US Department of Health and Human Services, HHS fact sheet, 31ianuarie  2002, la http://www.hhs.gov/news/press/2002pres/teenpreg.html  si, comunicatul de presa din 6 iune 2002 la:

http://www.hhs.gov/news/press/2002pres/teenpreg.html ]

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply