Genethique.org, 13 martie 2020
Eutanasia sau „sinuciderea asistată” e ilegală în Marea Britanie. Cu toate acestea, joi, 12 martie 2020, universitari din această țară au explicat în revista Clinical Ethics beneficiile economice pe care le-ar putea genera legalizarea ei. Potrivit lui Alec Morton, profesor de științele managementului la Universitatea din Glasgow și economist în domeniul sănătății, și David Shaw, bioetician, profesor la Catedra de etică și sănătatea societății la Universitatea din Maastricht și la Institutul de etică biomedicală de la Universitatea din Basel, autorizarea morții asistate ar fi benefică, deoarece ar crește donarea de organe și va elibera resursele de securitate socială pentru alți pacienți.
Ei cred că „bolnavii fază terminală au o calitate a vieții slabă”, iar costurile îngrijirii lor ar putea fi mai bine utilizate în altă parte. Acești oameni de știință estimează economii de 74 de milioane de lire sterline în Marea Britanie.
De asemenea, ei consideră că legalizarea sinuciderii asistate ar fi benefică și pentru donarea de organe, spunând că „donația după o moarte asistată este mai bună din punct de vedere clinic și economic”. Fără sinucidere asistată, funcționarea organelor se deteriorează treptat până la moartea naturală, ceea ce înseamnă că transplantul este mai puțin probabil să aibă succes. În plus, pacientul care alege sinuciderea asistată intră într-un proces îndelungat, în care, donarea de organe ar putea fi „ușor” o etapă.
Articolul lor a fost condamnat atât de adversarii sinuciderii asistate, cât și de susținătorii acesteia. Dr. Gordon Macdonald, director executiv al grupului „Care Not Killing”, a spus: „Tratamentul unui pacient trebuie decis de medici și de personalul clinic, promovând vindecarea sau oferirea îngrijiri paliative, nu de contabili și de calculele lor”.