Interviu cu dr. Arcadie Covaliov, medic dermatolog si venerolog, in localitatea Sangerei, Republica Moldova, Presedintele Asociatiei Nationale pentru Sanatatea Familiei “Castitas”.
– Domnule doctor, vorbiti-ne putin despre cum ati inceput activitatea pro-vita in Moldova.
– Am inceput sa lucrez in domeniul bolilor sexual-transmisibile si HIV/SIDA, care aveau drept cauza, utilizarea de droguri, din anii ”90. La inceput, am lucrat voluntar. Am mers la intalniri cu tineretul, unde am vorbit cu ei sincer despre toate viciile din societatea contemporana si care este protectia fata de acestea. Am inteles atunci un lucru: a sta in birou si a primi pacienti este un lucru important, dar si mai important este sa merg si sa vorbesc cu oamenii despre bolile cu transmitere sexuala.
– Cum au evoluat imbolnavirile cu transmitere sexuala in Moldova?
– La inceputul anilor ”90, erau putine cazuri de sifilis, sub 10 cazuri la 100.000 de oameni. Procentul era foarte scazut. Din 1995, numarul imbolnavirilor a inceput sa creasca, ajungandu-se ca, in anii 1998-1999, sa se inregistreze foarte multi bolnavi cu aceasta boala, pana la 200 de noi infectati cu sifilis la 100.000 de locuitori. In total, existau cam 8.000 de persoane bolnave de aceasta boala inregistrate oficial.
– Moldova era un caz special printre fostele republici sovietice sau in toate fostele republici se observa aceeasi tendinta?
– In toate fostele republici sovietice indicii evoluau cam in acelasi fel, sub acest aspect.
– Care este situatia din prezent?
– Atunci, probabil, a fost un varf. In prezent, avem cam 4,5 mii de noi cazuri de sifilis pe an. Cel mai des intalnita boala cu transmisie sexuala din prezent este chlamidioza, de asemenea, avem un mare procent de tricomoniaza si gonoreea. Bineinteles ca cifrele oficiale nu corespund realitatii, cum nu au corespuns niciodata fiindca nu toti oamenii se prezinta la medic, din cauza rusinii sau din teama de a nu li se divulga secretul.
– Acest fenomen nu poate fi controlat?
– Nu se poate controla fenomenul caci nu exista decat cazurile inregistrate la medic.
– Care ar fi cauzele principale care au determinat aceasta crestere?
– Ca specialist, vreau sa va spun ca exista o parere gresita ca, in Republica Moldova, din cauza saraciei, a crescut numarul infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA. Acest lucru nu se intampla din cauza saraciei. Total gresit. La sifilis, de exemplu, venerologii stiu ca existe perioade de crestere si apoi de scadere care se repeta cam in 15-20 de ani.
– Migratia oamenilor influenteaza aceasta curba a datelor oficiale?
– Putem sa spunem ca da, insa nu este cauza principala. Un nivel atat de mare la sifilis, de 200 de bolnavi la 100 de mii de locuitori a existat dupa 1945. Referindu-ma la fenomenul HIV-SIDA, primul caz s-a inregistrat in 1987. Din 1987, pana acum, a existat o crestere permanenta. Pentru HIV/SIDA, putem spune ca migratia a avut un rol important, infectia a venit la noi din Occident, dar acum nu mai putem sa spunem ca numarul infectiilor creste numai din cauza migratiei sau a deschiderii granitelor catre Occident. Daca vorbim despre saracie, as raspunde cu o intrebare celor care vehiculeaza saracia drept cauza principala a imbolnavirilor cu HIV/SIDA. Si in tarile occidentale bogate, unde nu mai exista nici un secret despre folosirea prezervativului, se asteapta o explozie a acestei boli. Sau in New York, de exemplu, fiecare a zecea persoana este infectata cu HIV/SIDA. Cauza nu consta in faptul ca suntem saraci, dar in aceea ca noi acceptam libertinajul, care exista in Occident si care se propaga la noi pe orice cale. In societatea noastra se vorbeste despre criza care se manifesta in toate domeniile: social, politic etc. Consider ca in primul rand avem o criza a moralitatii in Republica Moldova.
– Cum se justifica aceasta criza? De ce o legati?
– Omul, sub comunism, a fost indepartat de Dumnezeu intentionat. Asta in primul rand. De aceea am si atras in munca noastra Biserica. Biserica deja de 20 de secole duce o munca de profilaxie, a propagat un mod de viata sanatos. Sistemul comunist a vrut sa construiasca un om nou, cu anumite principii, o anumita morala si mentalitate. Omul acesta, neavandu-l pe Dumnezeu, necunoscand valorile absolute, valorile crestine, neavand cultivate aceste valori de mic, el este gata acum sa primeasca orice. Libertinajul, toate surogatele care ne vin din Occident sunt primite cu mare entuziasm de oamenii de astazi. Ei le iau ca pe o moda, ca pe ceva bun.
– Cum evolueaza numarul avorturilor?
– In fosta URSS, avortul era liber, dar femeile nu acceptau atat de usor sa mearga sa faca un avort. Dupa anii ”90, aceasta libertate necontrolata, neinteleasa corect de oameni, a dus la cresterea numarului avorturilor. Oficial, noi avem anual cam 30 de mii de avorturi. Pentru Moldova este un numar foarte mare, numarul populatiei fiind de 4 milioane. Acest lucru este explicabil deoarece, din anii ”90, in Moldova s-a dezvoltat reteaua cabinetelor de planificare a familiei. Conceptul acesta de planning familial nu face decat sa participe institutionalizat la sterilizarea populatiei. Ce anume promoveaza aceste cabinete de planning? Contraceptivele, avortul, avortul liber pentru oricine si prezervativele.
– Numarul avorturilor nu cumva este mai mare din cauza neraportarii acestora in special de catre cabinetele private?
– Numarul cabinetelor private din Moldova nu este atat de mare. In al doilea rand, luand in considerare ca accesul la avort este liber, as spune ca cifra poate fi aproape de realitate. Exista putine cazuri de avort criminal.
– Care este parerea medicilor referitor la avort?
– Marea parte a medicilor sunt pentru avort. Mai putini sunt medicii care nu sunt de acord cu avortul.
– Ce se intampla in zona contraceptivelor? Majoritatea acestora sunt abortive.
– Din pacate, majoritatea oamenilor, dar si unii medici nu stiu multe lucruri legate de contraceptive. Chiar si acea pilula de-a doua zi, ea se numeste avortul “soft”, rapid, adica si are efecte abortive. Dar multi medici, nestiind acest lucru, n-au putut sa se opuna la timp. Cabinetele de planificare a familiei au fost infiintate cu acordul structurilor de stat. In anii ”90, s-au facut proiecte comune cu Ministerul Sanatatii si absolut toti medicii ginecologi din Moldova au obtinut o specializare in domeniul planificarii familiale.
– Ce se intampla cu educatia sexuala? Ea, de fapt, este sprijinita de aceste cabinete de planning familial.
– Cei care au infaptuit aceste lucruri au inceput cu planificarea familiala. Peste putin timp, populatia a fost pregatita, libertinajul este instalat, si am trecut la etapa a doua: introducerea in scoli a asa-numitei educatii sexuale, a disciplinei “Deprinderi de viata”. Dar ce fel de deprinderi de viata? Ele de fapt au fost numite “desprinderi de viata”. In cadrul acestui obiect se propune introducerea in scoala a educatiei sexuale. Noi ne-am opus ferm. Introducerea acestui obiect nu este decat o stimulare, o initiere in relatiile sexuale. Acest lucru duce la urmarile nefaste despre care am vorbit mai inainte: si la raspandirea bolilor sexual-transmisibile, si la avorturi in randul minorilor, si la scaderea natalitatii. Dupa aceasta ne miram de ce nu avem copii sanatosi. Cum sa aiba daca tinerele noastre folosesc contraceptivele de la o varsta foarte frageda? Iar despre contraceptive noi stim clar ca ele ataca fondul genetic, se schimba fondul hormonal la viitoarele mame. Noi avem o experienta in acest domeniu, femeile care utilizeaza aceste contraceptive au consecinte nefaste pentru sanatate. De aceea ne-am opus introducerii acestei discipline pentru ca ea nu face decat sa initieze copilul in raportul sexual. Este necesar sa vorbim cu tinerii despre acest lucru, dar trebuie sa le oferim la varsta potrivita cunostintele potrivite. Nu poti sa vorbesti cu ei mai devreme pentru ca nu faci decat sa-i stimulezi sa experimenteze.
– Ce fac bisericile in Moldova?
– Consider ca in societate se petrece o trezire atat a bisericilor, cat si a populatiei. Biserica Ortodoxa din Moldova a luat pozitie oficiala ferma fata de introducerea acestei discipline in scoli, in 2005.
Interviuri realizate © Asociatia Provita Media