Un sondaj de opinie comandat de AFEU sugera ca 61% dintre intervievati erau de acord cu utilizarea embrionilor hibrizi in cercetarea stiintifica. Dl Martin Rees, presedintele Soceitatii Regale, a declarat: „Este incurajator ca publicul larg este de acord cu comunitatea stiintifica ca embrionii hibrizi om-animal ofera un potential de a intelege mai bine bolile incurabile cum ar fi boala Parkinson si boala neuronilor motori” (scleroza laterala amiotrofica). (Telegraph, 4 septembrie 2007)Anthony Ozimic, secretarul cu probleme politice al SPUC, a declarat: “Beneficiul presupus al crearii de embrioni hibrizi om-animal si apoi omorarea acestora pentru extragerea de celule stem este exagerat. Acest praf in ochi este aruncat de cei care au interese pentru banii care vin din fondul guvernamental de cercetare a celulelor stem. Repet, pacientilor cu boli degenerative li se dau sperante desarte si sunt exploatati de industria de biotehnologie insetata de castiguri. Accesul extins la celulele embrionare stem din ultimii 10 ani a generat informatii limitate, fara vreo valoare stiintifica. Exista deja surse cunoscute de celule stem de adult care vindeca anumite boli.”
Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana a aprobat crearea de embrioni hibrizi om-animal pentru cercetare. (BBC, 5 septembrie 2007) Anthony Ozimic, secretarul cu probleme politice al SPUC, sustine: „Nu este doar o problema de repulsie fata de acest tip de cercetare. Este vorba de obiectii morale si etice. Crearea de hibrizi este promovata de cei care au interes sa primeasca bani din fondul guvernamental de cercetare a celulelor stem. Sunt exploatati din nou pacientii cu boli degenerative. Este o reintoarcere la anii ’90, cand parintii copiilor cu fibroza chistica, pacientii cu Parkinson si altii erau facuti sa creada ca singura speranta pentru tratarea bolilor lor era crearea si omorarea embrionilor. Era o minciuna. Dupa 17 ani, se intampla acelasi lucru. Decizia AFEU poate fi depasita de proiectul de lege privind embrionii si tesuturile umane, legislatie guvernamentala care cauta sa legitimeze si sa extinda aceste practici.” Societatea pentru Protectia Copiilor Nenascuti a emis peste 500 de mii de pliante prin care se opune acestui proiect de lege (SPUC, 5 septembrie 2007)
Profesorul Ian Wilmut, creatorul primului animal clonat, oita Dolly, a aplaudat decizia interna a Autoritatii pentru Embriologie si Fertilizare Umana de a permite oamenilor de stiinta britanici sa creeze hibrizi om-animal pentru cercetare. El a sugerat ca prin crearea de embrioni clonati, folosind ADN-ul pacientului si ovule umane, pot fi testate un numar mare de celule stem. Acest lucru, a spus el, va insemna ca se vor gasi tratamente individuale pentru pacienti. Un purtator de cuvant al Universitatii Newcastle, a declarat ca profesorul Lyle Armstrong spera sa urmeze aceasta tehnica, folosind o „sursa de-a gata” de ovule de vaca. (Sunday Herald, 23 septembrie 2007)
Un om de stiinta american a declarat ca publicul este indus in eroare privind folosirea embrionilor hibrizi in tratarea diferitor boli
Luand cuvantul la Conferinta Nationala organizata de Societatea pentru Protectia Copiilor Nenascuti, dr. James Sherley, seful Programului de Biologie Regenerativa si Cancer de la Institutul de Cercetari Biomedicale din Boston, SUA, a declarat: „Deficitul de ovule umane i-a facut pe oamenii de stiinta sa caute sa foloseasca celule barbatesti umane si ovule de animal pentru a crea un tip de embrion hibrid. Dar aceasta nu inseamna decat distragerea atentiei oamenilor de la problema reala. Probabilitatea ca aceste experimente vor da tipul de celule stem embrionare necesare acestui tip de cercetare este foarte mica. Intreaga dezbatere este o eroare… Publicului nu i se spune ca aceste celule nu pot fi folosite pentru a vindeca defectele din tesuturile adulte, ca celulele embrionare stem ofera doar o reparare efemera a tesutului, ca exista o problema cu aparitia ulterioara a tumorilor. Ele nu mai regenereaza daca inceteaza sa mai fie celule stem. Este o problema de „inginerie”, deoarece aceste celule nu pot face ceea ce e necesar”. (SPUC, 9 septembrie 2007)
Vaticanul a criticat intentia guvernului britanic de a legaliza crearea de embrioni hibrizi om-animal
Vaticanul a condamnat proiectul de lege privind embrionii si tesuturile umane propus de guvernul britanic, care va permite crearea de hibrizi om-animal in scop de cercetare. Episcopul Elio Sgreccia, presedintele Academiei Pontificale pentru Viata, l-a numit „un act monstruos impotriva demnitatii umane”, adaugand ca „Ne gasim in fata distrugerii eticii. … Cu acest pas, ne situam complet in afara scopurilor eticii si ale umanitatii.” Episcopul Peter Smith de Cardiff, Tara Galilor, presedintele Departamentului pentru Responsabilitate Crestina al episcopilor catolici galezi, a subliniat eficienta celulelor stem de adult. „Celulele stem de adult deja au dus la beneficii clinice importante, iar celulele embrionare stem de fapt nu au produs vreun rezultat concret pana in prezent”, a declarat el. (Zenit, 7 septembrie 2007)