600 de milioane de dolari pentru finantarea avortului la nivel mondial

Canada ar putea fi urmatoarea tara, care adera la strangerea sumei, alaturi de alte tari bogate din Europa

Autor: Lianne Laurence, Sursa: Lifesitenews.com

Guvernul liberal al Canadei are in vedere aderarea la fondul international pentru avort propus de guvernul olandez, ca parte a angajamentului sau de a promova „drepturile reproductive”. Dupa ce presedintele Trump a reinstituit „Politica Mexico City” (oprirea finantarii avorturilor in afara tarii), luni, 23 ianuarie, ministrul olandez al comertului exterior si de dezvoltare a cooperarii, Lilianne Ploumen, a anuntat intentia guvernului sau de a lansa fondul de avort.Politica Mexico City respinge finantarea de la bugetul federal al SUA a organizatiilor non-guvernamentale straine, care efectueaza sau promoveaza avortul, ca metoda de planificare familiala.

Ploumen a declarat pentru The Guardian ca duce „discutii cu 15-20 de tari, precum si fundatii”. Acestea includ „un numar de tari europene cu care noi lucram pe aceste probleme, si  tari din America de Sud si Africa”. Belgia a declarat deja ca semneaza si Danemarca, de asemenea, a luat in considerare chestiunea. Ploumen cauta sa stranga 600 de milioane de dolari pentru a salva programele aflate in derulare de organizatii, cum ar fi Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNPFA), Federatia Internationala de Planificare Familiala (IPPF) si Marie Stopes International.

Ploumen a abordat-o pe ministra Dezvoltarii International din Canada, Marie-Claude Bibeau, si cele doua au vorbit miercuri despre aceasta initiativa, relateaza CBC. Un reprezentanti al biroului ministerial Bibeau a declarat ca ministrul are in vedere propunerea olandeza si ca Bibeau si Ploumen au discutat despre „drepturile sexuale si reproductive” frecvent.

„Intentia Canadei este de a promova o puternica agenda a emanciparii femeilor”, a declarat Bibeau intr-o declaratie furnizata CBC, joi, 26 ianuarie. „Aceasta va include o crestere a investitiilor pentru a sprijini activitatea de advocacy (promovare si aparare) a drepturilor reproductive ale femeilor si furnizarea de servicii de sanatate sexuala si reproductiva cuprinzatoare, inclusiv avortul in conditii de siguranta, acolo unde acesta e legal si ingrijirea post-avort”.

Bibeau a declarat ca ministerul sau „tocmai a incheiat o consultare de foarte mare succes” si „in saptamanile urmatoare, se va finaliza procesul de revizuire a asistentei globale a Canadei. Orice finantare suplimentara va fi decisa dupa ce se va stabili bugetul”.

Dr. Robert Walley, presedintele organizatiei MaterCare International, spune ca femeile din tarile in curs de dezvoltare mor din cauza lipsei de ingrijiri obstetricale esentiale. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2012 aratau ca 91% din decesele materne „pot fi prevenite”, a subliniat el. „Aceste decese se datoreaza direct cauzelor obstetricale in timpul ultimului trimestru de sarcina, in timpul travaliului si al nasterii si timp de o saptamana de la nastere”. Organizatia sa, care are sediul la St. John, Newfoundland, nu a mai primit fonduri de la guvernul canadian, in ultimii 15 ani, pentru activitatea de pionierat de oferire a ingrijirilor obstetricale in Nigeria rurala si Ghana.

Intre timp, ministrul belgian pentru comert si dezvoltare externa Alexander De Croo a anuntat miercuri, 25 ianuarie, ca tara sa va sprijini fondul de avort olandez. „Aceasta decizie a Casei Albe are un impact imediat asupra vietii a milioane de fete si femei din tarile in curs de dezvoltare”, a declarat De Croo. Iar ministrul de dezvoltare al Danemarcei, Ulla Tørnæs, intr-un raspuns similar cu al lui Bibeau din Canada, anunta ca tara sa are in vedere initiativa olandeza. „Danemarca va continua sa fie o voce internationala puternica pentru drepturile fetelor si femeilor, inclusiv a drepturilor lor sexuale si reproductive”, a spus ea intr-o declaratie scrisa pentru agentia de stiri Ritzau.

Ploumen a spus pentru The Guardian ca ea vrea sa aiba fondul gata sa functioneze in urmatoarele 2-3 saptamani. „Avem nevoie de un pic de timp ca toata lumea sa se organizeze, dar eu nu vreau sa dureze sase luni. Finantarea este oprita imediat, astfel incat cu cat mai repede organizatiile au siguranta ca programele lor pot continua, cu atat mai bine”, a spus ea.

Stefano Gennarini, director de studii juridice la Centrul pentru Familie si Drepturile Omului (C-Fam) declara ca initiativa olandeza „pur si simplu intareste faptul ca Politica Mexico City nu le afecteaza pe femei in vreun fel”. „Politica nu opreste nici un program de ajutor, ea opreste de la finantare doar grupurile care efectueaza si promoveaza avortul, si nimic altceva”, a declarat el pentru LifeSiteNews, intr-un interviu mai devreme.

„Acesti oameni sunt doar interesati in a face bani, vanand femeile vulnerabile si copiii lor nenascuti. Eforturile olandezilor de a lansa un fond international de avort vor «esua lamentabil»”, a prezis Gennarini. „Si eu sincer sper ca vor esua lamentabil, pur si simplu pentru ca acesta va finanta avortul, va promova avortul si doar atat.”

Stiri © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply