Sursa: SPUC.org.uk, 16 martie 2020
Două asistente medicale au fost respinse la angajare, ca moașe, în Suedia, din cauza refuzului lor de a face avorturi. Acestea au întreprins o acțiune legală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a eșuat, recent. Michael Robinson, directorul pentru comunicare al Societății pentru Protecția Copiilor Nenăscuți din Londra, Marea Britanie, a declarat: „Moașele nu pot fi obligate să omoare copii nenăscuți. Acest caz semnifică diminuarea libertății de conștiință”.
Asistentele medicale pro-viață Linda Steen și Ellinor Grimmark au fost refuzate la angajare, ca moașe, pentru că nu pot participa la efectuarea avorturilor – lucru pe care legea suedeză îl cere moașelor.
Dna Steen și dna Grimmark se opun avortului din cauza credinței lor creștine și au afirmat că libertatea lor de conștiință a fost încălcată și au fost supuse discriminării.
Câteva instanțe suedeze s-au pronunțat împotriva celor două asistente medicale înainte de Curtea Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a refuzat să audieze cazul lor, invocând concluziile Ombudsmanului pentru discriminare suedez, care a considerat că credința religioasă nu este o problemă, întrucât „o altă moașă care refuză o parte a muncii, alta decât pe motive religioase, nu ar fi fost tratată în mod diferit față de cele două solicitante”.
Steen a descris decizia CEDO drept „dezamăgitoare”, iar Grimmark a declarat că într-o societate democratică oamenii ar trebui să aibă dreptul la convingerile lor. Dl Robinson, de la SPUC, a comentat cazul, numindu-l „profund tulburător”. Dl Robinson a spus: „Situația din Suedia este alarmantă. Profesioniștii din domeniul sănătății lucrează pentru îngrijirea și protejarea pacienților, nu pentru a-i omorî. Cultura înfiorătoare a morții infectează mulți profesioniști din domeniul medical și trebuie să lucrăm energic pentru a-i apăra pe cei afectați de aceasta. A cere unui creștin sau oricărei persoane rezonabile să joace un rol în încălcarea demnității vieții umane este oribil. SPUC s-a aflat în fruntea protejării libertății de conștiință, mai ales când moașele scoțiene, Mary Doogan și Connie Wood au fost supuse discriminării. SPUC a atacat cazul la cea mai înaltă instanță britanică, Curtea Supremă.”
În 2014, moașele scoțiene, Mary Doogan și Connie Woods, s-au deplasat la Curtea Supremă pentru a lupta pentru obiecția de conștiință și pentru a-și apăra dreptul de a nu supraveghea avorturile efectuate într-un salon de travaliu.
SPUC a sprijinit moașele în lupta lor de 7 ani înainte de a pierde cazul. Moașele pro-viață au ajutat la nașterea a peste 10.000 de bebeluși în cei 25 de ani de serviciu.
Problema obiecției de conștiință a apărut și în domeniul îngrijirii paliative în ultimii ani.
În 2019, SPUC a relatat modul în care un spital catolic din Colorado s-a confruntat cu o provocare legală, după ce a concediat un angajat care plănuia să omoare un pacient prin sinucidere asistată. Angajatul demis a cerut unei instanțe de stat să declare că politica bazată pe credință de la clinica „Centura Health” încalcă legea statului Colorado, ce permite medicilor să prescrie medicamente letale pacienților pentru a-și pune capăt vieții.