Irlandezii au votat pentru uciderea copiilor nenăscuți

Provita Media, 27 mai 2018
Alegătorii irlandezi, la referendumul de pe 25 mai, au votat pentru legalizarea avortului. Mai exact, au votat pentru eliminarea interdicției avortului 66,4% din alegători, iar 33,6% s-au opus acestei eliminări. Prezența la vot a depășit 64%, relatează bbc.com.

Alegătorii au trebuit să voteze pentru menținerea sau eliminarea celui de-al optulea Amendament al Constituției Irlandei, adoptat prin referendum în 1983, care consacra egalitatea în drepturi a copilului nenăscut din momentul concepției și a femeilor gravide.

Acum, parlamentul irlandez intenționează să adopte o lege care să permită femeilor să facă un avort, înainte de a 12-a săptămână de sarcină, fără a explica motivul. După această perioadă, avortarea copilului poate fi făcută, dacă sănătatea și viața femeii este amenințată de sarcină.

Primul ministru irlandez Leo Varadkar a descris rezultatul referendumului drept „o revoluție tăcută”, care „a avut loc în Irlanda în ultimii 20 de ani”. Potrivit lui, noua lege va intra în vigoare deja în acest an.

Oponenții anulării celui de al optulea amendament au numit rezultatele referendumului „o tragedie de proporții istorice”. „Dreptul la viață al copilului nenăscut nu mai este recunoscut de către guvernul irlandez”, a declarat reprezentantul mișcării împotriva legalizării avortului „Save the 8”, John McGuirk, care a promis că va protesta împotriva ridicării interdicției.

Votul dat în Republica Irlanda poate pune în pericol viața nenăscuților și în țara vecină, Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit și care are legile cele mai stricte cu privire la avort, în comparație cu alte zone ale Regatului Unit.

Penny Mordaunt, care monitorizează guvernul britanic cu privire la drepturile și egalitatea femeilor, a declarat că referendumul din Irlanda oferă speranță pentru liberalizarea legislației în Irlanda de Nord. Organizația Amnesty International a chemat la legalizarea avorturilor pe toată insula.

La rândul său, fostul ministru al Sănătății din Irlanda de Nord, Jim Wells, a spus că rezultatele referendumului din Irlanda „reprezintă o amenințare mortală pentru copiii nenăscuți din Irlanda de Nord”. Potrivit acestuia, serviciile spitalelor irlandeze care vor efectua avorturi în orașele de frontieră vor fi folosite și de femeile din Irlanda de Nord.

Arhiepiscopii catolici irlandezi recunosc că biserica și-a pierdut influența asupra societății, iar acest lucru este subliniat de rezultatele referendumului privind avortul, potrivit The Guardian. Eamon Martin, arhiepiscopul de Armagh și primatul întregii Irlandei, a recunoscut înfrângerea Bisericii cu privire la rezultatele referendumului privind avortul, spunând că cultura populației irlandeze s-a schimbat atât de mult în ultimii ani, încât oamenii s-au îndepărtat în mare parte departe de biserică, și nu-i mai recunosc autoritatea. Diarmuid Martin, arhiepiscopul de Dublin, a confirmat la rândul său, vorbind în fața congregației, că rezultatele referendumului arată o scădere a influenței Bisericii Catolice în societatea irlandeză până la un nivel marginal.

Despre scăderea influenței bisericii vorbește, de asemenea,  și referendumul anterior din mai 2015, din Irlanda, când 62% dintre cetățenii irlandezi au susținut legalizarea căsătoriilor de același sex. Printre altele, Irlanda a fost prima țară din lume care a permis căsătoriile între persoane de același sex prin referendum.

About Post Author

Varia

Leave a Reply