Criza demografica din Romania, tot mai mediatizata

Mai multe ziare si reviste, emisiuni TV au fost dedicate, în ultima perioada, crizei demografice din Romania. Mass-media, în general, fac referire la raportul dat publicitatii de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) sau la datele statistice emise de oficiali din anumite judete.

Astfel, ziarul „Curentul” aduce în discutie datele demografice din judetul Olt, zona cu cel mai mic indice al natalitatii din Romania. Aici, natalitatea este de 8,5 la mia de nasteri vii, fata de 10,2 la mie pe tara. Si rata mortalitatii infantile e mare în acest judet – 19,2 la mia de nasteri vii, fata de 15 la mie la nivel national.  Dr. Serban Nicolescu, dr. ginecolog la Spitalul Polizu din Bucuresti, sustine ca indicele de fertilitate si-a revenit la normal, dupa ce fusese dereglat de „chiuretajele pe ascuns”, în timpul lui Ceausescu, „dar cresterile sunt destul de lente.” Dr. Nicolescu sustine ca multe mame „nasc copii pe care nu si-i doresc” si „nu vin regulat la controale”. Indicele de fertilitate este în prezent de 1,3, la fel ca în Grecia si Italia.

Fertilitatea cea mai scazuta se înregistreaza în judetele Brasov, Cluj, Hunedoara, Olt, Timis si municipiul Bucuresti, de 1,2 copii pe femeie, iar cea mai crescuta este în Botosani si Suceava – 1,6 copii pe femeie.(Curentul, 9 septembrie 2006)

Organizatia „Salvati copiii” considera ca scaderea numarului de copii a fost determinata de „liberalizarea avorturilor si situatia economica precara a unui numar mare de familii”. Ponderea copiilor din ansamblul populatiei este cea mai mica în municipiul Bucuresti si, la polul opus, se afla judetul Vaslui, 29,2%, Suceava, 29,1%, Bistrita-Nasaud, 28,4% si Iasi, 28%. (Curentul, 28 septemrbie 2006)

About Post Author

Varia

Leave a Reply