În ceea ce privește donarea de organe, nemții depind de alte țări europene

Sursa: http://www.genethique.org,  31 ianuarie 2018

În Germania, numărul donatorilor de organe a atins cea mai mică rată înregistrată vreodată în această țară [1]. Ca urmare, pacienții care așteaptă transplanturi depind din ce în ce mai mult de un program transfrontalier european de schimb de organe: în 2017, spitalele germane au primit aproximativ 200 de organe din Belgia, Olanda, Croația, din Ungaria, Austria și Slovenia.

Pe de altă parte, tot mai mulți croați se declară potențiali donatori, fapt de care beneficiază pacienții germani. Croația este, într-adevăr, una dintre cele mai performante opt țări în materie de donare de organe [2], care a „copiat” sistemul spaniol al consimțământului prezumat cu o formare aprofundată a cadrelor medicale. În Germania, cetățenii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să își facă cunoscută alegerea prin înregistrarea ei într-un registru al donatorilor.

„A dona un organ este un act profund uman și demn, totuși nu trebuie să uităm că este o tragedie, moartea unui membru al familiei. Aceasta nu este doar un procedură birocratică, dar, de asemenea, o problemă profund morală: oamenii au nevoie de sprijin și de empatia profesioniștilor din domeniul sănătății în aceste circumstanțe dureroase”,  spune Yasmin Redjepagic, croată, tatăl căreia a murit recent și i s-au prelevat organele pentru donare.

[1] 9,3 donări de organe la 1 milion de locuitori.

[2] 30 donări de organe la 1 milion de locuitori.

Sursa:  Deutche Welle, Srecko Matic (29 ianuarie 2018)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply