Sarcina duce la schimbari de lunga durata in creierul unei femei

Sursa: ABCNews, 20 decembrie 2016

Sarcina poate duce la schimbari de lunga durata in creierul unei femei, potrivit unui nou studiu al unui grup mic de subiecti, publicat recent de revista Nature Neuroscience.

Cercetatorii au examinat creierul a 25 de mame primipare (care au nascut pentru prima data), inainte si dupa sarcina, si au constatat ca in urma sarcinii a existat o scadere a materiei cenusii in anumite regiuni ale creierului, asociate cu functii cum ar fi integrarea informatiilor senzoriale si gandirea abstracta. Cercetatorii au urmarit creierul a 11 dintre mame timp doi ani dupa ce au nascut si au observat aceste schimbari in creierele lor inclusiv la sfarsitul acestei perioade.

Modificarile din creierul noilor mame erau atat de distincte incat oamenii de stiinta au putut sa recunoasca corect in jur de 85 la suta din mamele care nascusera de curand, doar uitandu-se la scanarile creierului lor.

„Ei practic au constatat schimbari ce tin de structura si marimea creierului. Teoria aici este ca aceste schimbari au avut loc pentru a ajuta la eficientizarea creierului mamelor, fapt care le pregateste sa fie mai protective, mai vigilente si sa poata invata mai usor”, a spus dr Jen Ashton, jurnalista ABC News, responsabila de departamentul Sanatatea femeilor. „Sunt mame care spun, nu eram asa grijulie pana cand nu am avut propriul meu copil; atunci a fost ca un semnal, sau, noi, femeile, devenim  plurilaterale”.

Rezultatele actuale indica faptul ca sarcina umana este asociata cu modificari substantiale de lunga durata in structura creierului, care pot servi unui scop de adaptare la maternitatea care urmeaza”, se arata in studiul realizat de Elseline Hoekzema de la Universitatea Leiden, impreuna cu o echipa de cercetatori de la Universitatea Autonoma din Barcelona. „Aceste date furnizeaza, din  cate cunoastem, primele descoperiri asupra impactului profund al sarcinii asupra arhitecturii materiei cenusie a creierului uman”.

Cercetatorii au examinat, de asemenea, barbati care au devenit tata pentru prima data si nu au observat aceste schimbari ale creierului.

„Interesant, s-a studiat creierul barbatilor si nu s-a observat vreo schimbare.  Nimic”, a spus dr Ashton. „As vrea sa vad un studiu facut si pe mame adoptive”.

Schimbarile din creier observate de oamenii de stiinta la mame nu au fost masurate in termeni de performante cognitive sau acuitate intelectuala, astfel incat este imposibil ca modificarile sa se asocieze in mod direct  cu rezultate reale. Autorii studiului au speculat ca modificarile materiei cenusii  le-ar putea ajuta pe mame in atasarea fata de copilul lor. 

Stiri © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply