Sursa: Health 24, 22 octombrie 2010
Oamenii de stiinta americani au descoperit ca, dupa nastere, creierul femeii creste in marime, in special, in zonele cele mai implicate in ingrijirea copilului, anunta Health24. O echipa de cercetatori de la American Psychological Association a analizat modificarile din creierul a 19 femei dupa nastere, facandu-le un examen RMN de inalta rezolutie, in saptamanile a doua si a treia si in luna a treia si a patra dupa nastere. 10 participante la studiu au dat nastere la baieti, noua au nascut fete. Toate nasterile au avut loc la Spitalul Yale - New Haven. Media de varsta a femeilor a fost de 33 de ani, si fiecare din ele, in medie 18 ani, a studiat la diverse institutii educationale. Toate participantele la studiu au alaptat si nu au suferit depresie postpartum.
S-a dovedit ca, in cursul perioadei de observatie, la toate femeile a crescut in mod semnificativ volumul materiei cenusii a creierului, mai ales in acesle sectiuni, care asigura contactul cu copilul si grija fata de el. In special, s-a observat cresterea materiei cenusii in hipotalamus (motivatia materna), in substantia nigra si amigdala (emotiile si placerea), lobul parietal (de prelucrare a informatiilor provenite de la oragnele de simt) si cortexul prefrontal (formarea hotararilor si luarea deciziilor). In acest studiu, s-a observat limpede legatura intre gradul de crestere a anumitor regiuni specifice ale creierului si tipul de relatie a mamei si copilului. De exemplu, la mamele mai devotate fata de copii, s-a observat o crestere a structurilor responsabile de emotii si motivatia materna.
Potrivit autorului studiului Pilyoung Kim, cresterea materiei cenusii, care nu este proprie unui organism matur, este necesara pentru dezvoltarea mai multor abilitati noi. Se presupune ca ceea ce declanseaza aceasta crestere postpartum este nivelul crescut de hormoni ca estrogen, oxitocin si prolactin, precum si contactul direct cu copilul.
Sarcina © Asociatia Provita Media