Greata si varsaturile: semn al unei sarcini sanatoase

Sursa: MSNBC, 6 octombrie 2010.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca greata si varsaturile in primele luni de sarcina sunt asociate cu o probabilitate mica de avort spontan, potrivit MSNBC. Cercetatorii de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill au urmarit progresul sarcinii la 2407 femei, incepand cu primul trimestru de sarcina. 89% dintre ele, intr-o masura mai mare sau mica, manifestau stari de greata dimineata, iar la 53% din ele sarcina a fost insotita de varsaturi. La 11% dintre femei, sarcina a fost pierduta pana in 20 de saptamani.

Analiza datelor a aratat ca probabilitatea de pierdere a sarcinii era mai pronuntata la femeile care nu aveau greturi, de 3,2 ori mai mare fata de restul femeilor. Aceasta relatie devine mai accentuata cu varsta: femeile trecute de 35 de ani si lipsa de greata a fost asociata cu un risc de 12 ori mai mare de avort spontan.

In plus, s-a constatat ca daca gravida manifesta stari prelungite de greata, sansele sale de a duce copilul la termen cresc. Aceasta relatie depinde, de asemenea, de varsta. Astfel, la femeile in varsta peste 35 de ani care au experimentat aceste simptome neplacute pentru cel putin jumatatea sarcinii, riscul de avort spontan a fost cu 80% mai mic decat la colegele lor care nu au manifestat asemenea stari.

Asa cum a subliniat cercetatoarea Ronna Chan, in cursul studiului nu a fost dezvaluita o relatie cauzala intre greata si avorturile spontane, a fost demonstrata doar legatura dintre ele. Motivele acestei relatii, de asemenea, nu au fost inca investigate. Potrivit Ronnei Chen, greata poate fi o reactie la cresterea brusca a cantitatii de hormoni necesari pentru o sarcina sanatoasa, dar este doar o presupunere.

Despre sarcina © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply