Sursa: Science Daily, 14 septembrie 2010
Oameni de stiinta din Brazilia au descoperit ca succesul fertilizarii in vitro (FIV) depinde de anotimpul in care este recoltat ovulul, arata un studiu publicat in Science Daily.
Cercetatorii de la Centrul de inseminare artificiala din Sao Paulo au analizat parametrii citologici si biochimici ai ovulelor la 1.932 de paciente supuse recoltarii de ovule pentru injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (ICSI, o metoda a FIV).
La 435 femei (22,5%), manipularea a fost efectuata iarna, la 444 (23%) – primavara, la 469 (24,2 %) – vara si la 584 (30,3%) – toamna.
S-a dovedit ca rata de dezvoltare a celulelor (aflate in metafaza meiozei II), a embrionilor sanatosi, de implantare si de sarcina nu difera intre grupuri. Cu toate acestea, frecventa fertilizarii reusite a fost semnificativ mai mare in timpul colectarii ovulelor primavara – 73.5%, fata de 67.9 la suta in timpul iernii, 68,7 la suta vara si 69% toamna.
Aceasta inseamna ca probabilitatea fertilizarii reusite o aveau ovulele „de primavara”, fiind de 1.45 ori mai mare decat toate celelalte.
Potrivit sefului echipei de cercetare Daniela Braga, dependenta observata se poate datora influentei nivelului luminii naturale asupra eliberarii de catre glanda hipofiza a hormonului numit gonadotropina, care stimuleaza productia de hormoni sexuali.
Acest lucru este confirmat de faptul ca, primavara, la femei se identifica nivele mai ridicate de 17-estradiol (estrogenul cel mai activ biologic) decat in orice alt anotimp.
Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media