Un nou studiu face legatura intre avort si cancerul de san

Sursa: LifeNews.com, Steven Ertelt, 3 ianuarie 2014

Un nou studiu*  realizat de cercetatori indieni de la Departamentul de Gastroenterologie si Unitatea de Nutritie Umana, al All Medical Institute of Medical Sciences (AIIMSes),  din New Delhi, India, a fost publicat in Indian Journal of Cancer si confirma alte studii ce leaga avortul de cancerul de san.

Autorii studiului au constatat ca femeile care au avut un avort aveau un risc de 6.26 mai mare de a dezvolta cancer de san, comparativ cu femeile care au dus sarcina la capat. Acest studiu subliniaza faptul ca avortul slabeste tesutul muscular al sanilor, care este o cauza a sensibilitatii crescute la celulele canceroase . Mai mult decat atat, s-a sugerat ca starea de proliferare celulara, provocata de avort, de asemenea, conduce la „sensibilitate crescuta la carcinogeneza”, adica aparitia unui cancer, plecand de la o celula transformata de mai multe mutatii.

Acest studiu apare imediat dupa altul, care a avut „efectul unei bombe” in China. Este vorba de studiul dr. Yubei Huang, care a publicat o sinteza a mai multor studii pe acest subiect. Rezultatele studiului chinez au aratat ca femeile care au avut un avort aveau un risc crescut de 44% de a dezvolta cancer de san.

*Bhadoria A S, Kapil U, Sareen N, Singh P. Reproductive factors and breast cancer: A case-control study in tertiary care hospital of North India. Studiu publicat in: Indian Journal of Cancer.

Avortul si cancerul mamar © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply