Medic irlandez expune lipsa de onestitate intelectuală a sustinatorilor avortului

Sursa: Irish Medical Times, 10 septembrie 2010

Un medic irlandez, comentator la ziarul “Irish Medical Times”, care timp de ani de zile a evitat subiectul „discutabil” al avortului, in cele din urma, a decis sa rupa tacerea. El a atacat perfidia argumentelor folosite de catre sustinatorii avortului. Intr-un articol intitulat „Abordarea marelui tabu”, dr. Ruairi Hanley scrie ca a evitat subiectul avortului timp de sase ani, din teama razbunarilor isterice care ar urma. Dr Hanley marturiseste ca nu este decis daca legea irlandeza privind avortul ar trebui sa fie schimbata sau nu, cu toate acestea, este ingrijorat fata de calitatea dezbaterii pe aceasta tema.

Asadar, in articolul sau, el afirma: “Sa incepem cu faptele. Este incontestabil faptul ca mai multe mii de femei din Irlanda calatoresc in Marea Britanie in fiecare an, pentru o intrerupere de sarcina. Se pare, de asemenea, ca majoritatea covarsitoare a acestora nu sunt efectuate din cauza unor boli. Intr-adevar, din motive personale, financiare sau sociale aceste femei nu doresc sa aiba un copil. Dreptul lor legal de a calatori si de a beneficia de acest serviciu in alt stat este dincolo de orice disputa. Cu toate acestea, sa efectuezi astfel de proceduri in Irlanda este un act criminal, deoarece copiii nenascuti sunt protejati prin Constitutie.

Miscarea pro-alegere (pro-choice) considera ca Irlanda ar trebui sa ofere un serviciu similar cu cel din Marea Britanie, si ca acesta este un drept fundamental al femeilor. Organizatiile pentru viata (pro-life), de cealalta parte, cred ca un copil nenascut este o persoana vie cu drept la existenta, si ca intreruperea vietii lui ar trebui sa ramana o crima. Pana aici, toate lucrurile sunt destul de clare. Din pacate, in Irlanda, aceasta problema fundamentala nu poate fi dezbatuta sincer. Astfel avem o situatie in care discutia pare a se centra in jurul unor afectiuni medicale rare, care ar putea pune viata unei gravide in pericol. Aceste scenarii clinice putin probabile sunt evidentiate de catre miscarea pentru alegere ca exemple presupuse in cazul in care lipsa de servicii de avort din Irlanda ar pune viata femeii in pericol.

Recunosc ca acest tip de discutie ma infurie din cauza lipsei fundamentale de onestitate intelectuala. Decesele legate de maternitate in Irlanda sunt printre cele mai mici din lumea dezvoltata, astfel incat a sugera cumva ca existenta unor clinici de avort ar micsora aceasta cifra, inseamna sa nu aduci nici un fel de dovezi stiintifice sau medicale. Sute de femei din Irlanda sunt tratate in fiecare an, din cauza unor conditii periculoase, cum ar fi sarcina ectopica, fara ca acestea sa fie vreodata considerate un context al avortarii unui fat viabil.

Eu cred ca a sugera ca astfel de interventii ar fi in vreun fel comparabile cu avortul social inseamna a te angaja intr-un comportament de manipulare extrema. Miscarea pro-choice este constienta de acest lucru si se pune intrebarea de ce membrii sai petrec atat de mult timp vorbind despre avortul medical necesar, care este incredibil de rar, mai degraba decat sa sustina argumentul in favoarea dreptului de a alege? Mi-am dat seama ca astfel de tactici sunt folosite dintr-un motiv foarte cinic.

Activistii pro-alegere poate au ajuns la concluzia ca nu pot castiga o dezbatere democratica echitabila si cinstita intr-o tara conservatoare, ca Irlanda. Deci, s-ar putea sa se fi hotarat sa provoace confuzie asupra acestei chestiuni, in speranta ca scopul lor va fi atins, oarecum, pe furis. Cred ca acest lucru ar fi necinstit. As dori sa subliniez ca nu pot sa ma impac cu acest gand.

Recunosc ca intr-o tara in care contraceptia este universal disponibila, chiar si dupa o posibila conceptie, este greu sa se accepte necesitatea serviciilor de intrerupere a unei sarcini sanatoase. Cu toate acestea, pot presupune, de asemenea, ca e incredibil de ingrozitor sa aduci pe lume un copil nedorit. Ma intristeaza sa ma gandesc cat de multi copii cresc in aceasta tara neiubiti si neglijati de parinti, care nu doresc sau nu pot sa-si asume responsabilitatile in cauza.

Pot sa garantez ca voi asculta orice argument rational si calm al miscarii pro-alegere ce poate fi invocat in favoarea introducerii avortului in Irlanda. M-ar putea convinge chiar ca astfel de unitati sunt necesare pentru femeile sanatoase, care nu doresc sa aiba copii si nu pot avea grija de ei. Din pacate, pana in prezent, ei si sustinatorii lor politici s-au dovedit incapabili de a avansa o astfel de discutie. In schimb, au incercat sa tulbure apele cu asemenea concepte expuse mai sus, evitand problema principala.

Le sugerez o solutie simpla: un alt referendum pentru introducerea serviciilor de avort in Irlanda, similare celor din Marea Britanie. Sunt pregatit sa ii ascult. Sunt pregatit sa-mi schimb opiniile. Dar nu voi mai asculta argumente lipsite de onestitate, care cauta sa manipuleze. Acum, nu-mi ramane decat sa astept mail-urile de amenintare”.

Comentariu Provita Media: Evident ca nu impartasim parerea dr. Hanley referitor la avortul copiilor nedoriti, insa am citat masiv din articolul sau, in scopul de a arata practicile perfide de manipulare a opiniei publice intr-o tara conservatoare, cum este Irlanda, de catre sustinatorii pro-avort.

Stiri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply