Problema sarcinilor la adolescente in Romania

Intr-un articol din „Ziua” se arata ca „peste 28.000 de adolescente romance cu varste pana in 19 ani devin mame, in fiecare an”.  Mai aflam din articol ca aproximativ 550 de tinere romance nasc inainte de 15 ani. „Aceste date plaseaza Romania pe locul doi in Europa, dupa Marea Britanie, cu peste 50.000 de nasteri, potrivit unui raport al Uniunii Europene”. De asemenea, datele arata ca peste 17.000 din adolescentele din Romania recurg anual la avort. (Ziua, 1 octombrie 2009)

Comentariu Provita Media: Nu stim ce surse a folosit autorul articolului, insa toate datele europene, precum si cele de la institutii ale ONU, precum UNICEF, arata ca rata nasterilor la adolescentele romance (15-19 ani) era de 36,0 la 1.000 nasteri, in 2006. Aceeasi sursa arata ca Bulgaria, in acelasi an, avea rata sarcinilor la adolescente (15-19 ani) mai mare, de 41,9. Iar statisticile guvernameltale ale Marii Britanii aratau ca rata natalitatii la tinerele sub 20 de ani era, in acelasi an, de 26,6. Potrivit altor date (2002), rata natalitatii la tinerele de 15-19 din Marea Britanie era de 20/1.000 femei, fata de Romania, de 37/1.000 si fata de Bulgaria, de 41/1.000 femei. Mass-media britanica semnala, in 2008, ca rata conceptiei (nasteri plus avorturi), in Marea Britanie, era ingrijorator de mare la grupa de varsta 12-15 ani. Rata natalitatii la tinerele britanice sub 18 ani constituie 4% din totalul de nasteri din Marea Britanie.

Pe de alta parte, este interesant ca, de cativa ani buni incoace, la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, ni se dau aceleasi stiri: suntem printre primii in Europa la rata natalitatii la adolescente, printre primii la rata avorturilor si printre ultimii la utilizarea contraceptivelor… Este limpede ca avem de-a face cu o strategie mai veche a organizatiilor care promoveaza contraceptia (si avortul), strategie tinteste sa puna in circulatie, prin mass-media, in aceasta perioada, mai multe stiri si informatii din acest domeniu. Aceasta pentru ca, la sfarsitul lunii septembrie, se sarbatoreste ziua contraceptiei, eveniment care are scopul de a creste numarul utilizatoarelor pilulei. De asemenea, este timpul cand se intorc copiii la scoala si, evident, este momentul pentru organizatiile ce promoveaza educatia sexuala in scoli sa-si faca auzita vocea.

Nu este mai putin adevarat ca datele statistice, seci si alarmiste, cum sunt prezentate, sunt ingrijoratoare. Totusi, in primul rand, ele ar trebui formulate impreuna cu alte informatii, mai ales cu cele legate de consecintele utilizarii contraceptiei. Solutia contraceptiei  tine de „tehnologia” biologicului, a utilitarismului, si nu ia in calcul consecintele sufletesti si psihice, nu mai vorbesc de cele spirituale, asupra celor care o utilizeaza. Apoi, ar trebui sa ne intrebam, de ce nu se imbunatateste situatia macar un pic, dupa atatia ani de educatie sexuala in scoli si promovare intensa a contraceptiei? Ne intrebam de ce nu se amelioreaza lucrurile in Marea Britanie, tara care sta mult mai bine decat Romania la impartit contraceptive in scoli si licee? Raspunsul este simplu: contraceptivele nu fac decat sa intretina situatia deplorabila si chiar s-o amplifice.

About Post Author

Varia

Leave a Reply