“Avortul raneste, Hristos vindeca”

Interviu cu dna Mary Comm, presedinta organizatiei “In Our Midst” din SUA.

Provita Media: – Doamna Comm, as vrea sa ne prezentati, in mare, activitati de acest fel pe care le coordoneaza organizatia dvs.
Mary Comm: – Va multumesc pentru posibilitatea de a va prezenta organizatia noastra. Ea se numeste “In Our Midst” si are un scop triplu: in primul rand, isi propune sa aduca la cunostinta Bisericii (trupul lui Hristos) marele numar de crestini, care sufera in tacere in biserica in fiecare zi din cauza unui avort pe care l-au avut in trecut. In al doilea rand, dorim sa instruim clericii si liderii organizatiilor cu privire la femeile care au facut avort – de ce iau ele aceasta hotarare – si cu privire la modul in care avortul le afecteaza viata dupa aceea. Si, in al treilea rand, incurajam si asistam preotii, pastorii si liderii de organizatii, pe masura ce ei incep sa creeze un mediu sigur in bisericile lor pentru femeile in suferinta. Pentru ca femeile crestine sa caute vindecare in urma avortului in biserica lor, aici, prin mila Domnului, trebuie sa existe un mediu care iubeste si ii apara pe “pacatosi” impotriva celor care ii condamna, cum a facut Isus in Ioan 8:1-11. Am pus cuvantul “pacatosi” intre ghilimele deoarece cum este scris in Romani 3:23, “Fiindca toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu”. Adesea pacatul avortului este tratat ca si cum ar fi un pacat prea mare ca Dumnezeu sa-l ierte. Adevarul este ca avortul este atat un pacat impotriva parintilor si a familiei extinse a copilului avortat, cat si un pacat impotriva copilului insusi. Desi cred ca Dumnezeu uraste avorturile, El ii iubeste pe oameni si marea Lui dorinta este ca oamenii sa-si gaseasca vindecare si indreptare in El. Ne-ar face bine sa tinem minte ca in timp ce noi eram pacatosi, Hristos a murit pentru noi! (“Dar Dumnezeu isi arata dragostea Lui fata de noi prin aceea ca, pentru noi, Hristos a murit cand noi eram inca pacatosi.”, Romani 5:8) Instruirea oferita de organizatia “In Our Midst” este pentru cei care au nevoie de o intelegere a avortului din perspectiva celor care au trecut prin asta cu scopul de a-si stabili un program propriu de vindecare.

Provita Media: – Ce alte tipuri de activitati de consiliere post-avort cunoasteti, activitati practicate in SUA?
Mary Comm: – Exista un numar mare de organizatii de consiliere post-avort foarte respectate si cu oameni calificati. SaveOne http://www.saveone.org/index.htm este o organizatie internationala care ofera un program important pentru femei, program ce include studierea Bibliei. De asemenea, inlcude si un program pentru barbati. Ei ofera instruire pentru cei care intermediaza aceste programe si sprijin continuu pentru consilierii care ilucreay[ cu femeile in suferinta si le conduc spre vindecare. “Iertata si eliberata” este un alt proiect de recuperare care se bazeaza pe studiul Bibliei si care s-a dovedit a fi o metoda buna de pus in practica (este si o carte cu acelasi nume). O organizatie care ofera instruire pentru proiectul “Iertata si eliberata” este Piedmont Women”s Center (PO Box 26866, Greenville, SC 29616. 864/244-1434). Pentru multe alte organizatii care ofera consiliere de calitate post-avort, iata o lista pe site-ul organizatiei Abortion Recovery International Network (A.R.I.N.) la: http://www.abortionrecoverynetwork.org/TrainingConferences.html.

Provita Media: – Care ar fi diferentele dintre activitatile de vindecare post-avort, in care sunt implicati numai psihologii, fata de cele oferite de centrele care pun accentul pe credinta in Dumnezeu si pe vindecarea inclusiv spirituala a femeii?
Mary Comm: -Parerea mea personala este ca in cazul vindecarii doar la psiholog, nu exista vindecare adevarata si nici eliberare de durerea spirituala si emotionala cauzata de avort, daca nu exista credinta in Iisus Hristos. Exista anumite beneficii ale unor metode utilizate de psihologia seculara, insa fundamentul adevaratei vindecari se gaseste numai in Iisus. Orice program de consiliere, fara elementul credintei va echipa femeia cu niste deprinderi de a face fata situatiei pe moment si de a se simti eliberata doar temporar de suferinte, in cel mai bun caz.

Provita Media: – De ce afectiunile emotionale si psihice provocate de avort nu sunt luate in seama, in general, de medici sau psihologi? Care este parerea dvs?
Mary Comm: – Medicii sunt instruiti sa ia in considerare in primul rand simptomele fizice. In plus, multi medici (daca nu chiar majoritatea) sunt instruiti sa considere avortul ca un mijloc sigur si de incredere de a termina o sarcina, fara a face nici o referire la ramificatiile emotionale si spirituale asupra pacientului. Psihologii din SUA evalueaza sanatatea emotionala sau lipsa acesteia, pe baza Manualului de diagnostice si statistici ale tulburarilor mintale – ed. a IV-a, publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie, care inca nu a recunoscut starea cunoscuta sub denumirea de sindromul post-avort, care este un complex de simptome comune celor traumatizati de avort. Simptomele sindromului post-avort sunt similare cu cele ale tulburarilor de stres post-traumatic, sindromul care afecteaza soldatii intorsi acasa din razboi. Desi Asociatia Americana de Psihiatrie a validat tulburarile de stres post-traumatic, se pare ca nu va face acelasi lucru si in cazul sindromului post-avort din cauza implicatiilor politice pe care le are avortul. Daca ar fi sa recunoasca sindromul post-avort, ar trimite un mesaj (contrar celor promovate de sustinatorii avortului) ca avortul are cu adevarat consecinte emotionale grave. Fiind recunoscuta a avea opinii pro-alegere (pro-choice), Asociatia Americana de Psihiatrie va evita sa contribuie la orice actiune, care ar putea duce la anularea procesului Roe vs. Wade, care a legalizat avortul in SUA. Drept rezultat, psihologilor seculari le lipseste instruirea necesara, care i-ar ajuta sa identifice simptomele emotionale comune asociate cu trauma avortului. De aceea, de cele mai multe ori, simptomele sunt atribuite altor factori sau sunt trecute complet cu vederea.

Provita Media: – Cum ne sfatuiti sa informam mai bine preotii, astfel incat sa putem lucra impreuna? Ce tip de informatie – medicala, psihologica – sa le oferim mai mult, informatie de care ar avea nevoie in timpul dialogului cu femeile?
Mary Comm: – Am scris recent o carte, intitulata Secret Sin: When God”s People Choose Abortion (Pacatul secret: cand oamenii lui Dumnezeu aleg avortul, Morgan James Publishing, 2006), care a fost scrisa cu gandul la clerici. Cartea acopera principalele probleme ale celor care au facut avort, de ce il fac, cum avortul le afecteaza viata dupa aceea (simptome ale sindromului post-avort). Am inclus in carte date statistice referitor la procentajul avorturilor facute de crestini (70%), precum si rezultatul studiilor referitoare la cei care sufera cel mai mult din cauza avortului, care sunt, la fel, crestini. Exista, de asemenea, un capitol pentru preoti, care ii ajuta sa inteleaga necesitatea recuperarii post-avort – incepand de la intelegerea plina de compasiune pentru acesti oameni raniti. Cred ca cel mai important aspect al informarii preotilor despre aceasta problema si cum ii afecteaza pe ceilalti din Biserica este sa-i facem sa priveasca in mod direct avortul. Incurajati-i pe cei din cercul dvs. de influenta, care au fost traumatizati de avort (mama, tata, bunicii, fratii/surorile copilului avortat etc.), sa caute vindecare prin Iisus Hristos, sa mearga sa-si impartaseasca experienta la preoti. Lasati preotii sa vada profunzimea coplesitoare a acestei dureri, regretul, remuscarea si rusinea. Lasati-i sa vada suferinta profunda si de durata. Ajutati-i sa inteleaga ca avortul ii raneste pe toti cei implicati. Nu este bine ca ei sa taca in legatura cu avortul sau, si mai rau, sa condamne femeile care au facut avort din altar. In acest fel, ei le transmit mesajul ca Iisus Hristos nu iarta si nu vindeca “acest” pacat, iar acest mesaj ii tine inlantuiti pe oamenii raniti. Cel mai puternic si mai eficient instrument pe care l-am vazut vreodata pentru a convinge preotii de necesitatea programelor de recuperare post-avort in cadrul Bisericii este sa-i invitati sa oficieze o slujba pentru parintii care si-au pierdut copiii prin avort. Vazand profunzimea durerii acestor parinti, problema avorturilor este pusa intr-o noua lumina. Deodata simti ca nu mai poti striga la acesti pacatosi, simti ca trebuie sa-i iubesti pe acesti parinti raniti cu dragostea lui Hristos ca sa-i vezi refacuti intr-o noua viata in Hristos.

Provita Media: – Am dori sa aflam cum va faceti cunoscuti in societatea americana, cum afla femeile care sufera ascuns de pe urma avortului de organizatia dvs si cum va contacteaza, prin telefon sau in mod direct?
Mary Comm: -Organizatia “In Our Midst Ministries” are un site pe internet la: www.InOurMidst.com. Am acordat de asemenea un numar de interviuri2 la posturi de radio referitor la organizatia noastra si am vorbit despre cartea pe care am scris-o, Secret Sin: When God”s People Choose Abortion. Am vorbit de asemenea, pe aceasta tema, in cadrul unor conferinte nationale si locale. Oameni sunt insetati de astfel de informatii astazi in Biserica, se intereseaza preoti, pastori, sefi de organizatii, care doresc sa-i ajute pe cei afectati de avort, cultivand compasiunea fata de ei in Biserica. Cei care doresc sa ma contacteze o pot face prin site-ul nostru, pe forum, prin e-mail mary@inourmidst.com Adresa postala este: In Our Midst Ministries, 1151 Eagle Drive, Suite 325, Loveland, CO 80537 U.S.A. As dori sa am contacte cu oricine este interesat sa faca cunoscut problemele avortului si/sau sa dezvolte programe de recuperare post-avort impreuna cu Biserica. Suntem aici sa oferim un parteneriat bisericilor, centrelor de resurse pentru femeile in criza de sarcina si altor organizatii care aduc slava lui Dumnezeu din partea celor afectati de avort.

Provita Media: – Ce stiti despre problema avortului in tarile din Europa de est, in tarile foste comuniste si in special in Romania?
Mary Comm: -Am auzit ca in Romania exista cea mai mare rata a avorturilor din lume, cu 3 din 4 sarcini terminate prin avort pe femeie. Rusia este cea de-a doua cu 60% dintre sarcini terminate prin avort. Rusia are si cea mai inalta rata a infertilitatii in randul femeilor, conditie in general atribuita unui numar mare de avorturi repetate. Cand avortul este obisnuit, cred ca durerea devine parte integrala si acceptata a societatii. Acest lucru are un impact asupra ratei avortului, abuzului si consumului de alcool si droguri, abuzului fizic asupra altora, comportamentului autodistructiv, depresiei, suicidului etc. Este ca si cum toti sufera, deci suferinta este acceptata ca un mod de viata. Dar acesti oameni raniti nu stiu ca se pot vindeca, iar eliberarea de aceasta suferinta tine de viata lor. Experienta harului fara egal, a iertarii atotcuprinzatoare, a iubirii neconditionate si a refacerii complete prin Iisus Hristos aduce viata, bucurie si sens celor care au stiut doar de moarte, distrugere si suferinta. Mesajul este clar: Avortul raneste. Hristos vindeca. Trebuie sa ducem acest mesaj oamenilor!

Provita Media: – Cu ce organizatii din Romania ati avut contacte si cum a decurs colaborarea?
Mary Comm: – Provita Media este unica organizatie din Romania cu care am avut contact. La un moment dat, pe cand eram director la SafeHaven Ministries www.postabortionpain.com, in perioada 1996-2000, am corespondat cu o mica organizatie din Ucraina. Cred ca si ei incercau sa ajute femeile afectate de avort. Interactiunea cu aceste organizatii este incurajatoare, inaltatoare si plina de sperante. Dumnezeu lucreaza in toata lumea ca sa aduca vindecare prin Iisus Hristos pentru cei afectati de trauma avortului. Este un privilegiu incredibil de a ajuta la vindecarea pe care Domnul Dumnezeu o aduce inimilor si vietilor oamenilor afectati de avort.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply